+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Megaabborre för David Lannetoft - 2540 gram och 51 cm!
Megaabborre för David Lannetoft - 2540 gram och 51 cm!
Fotograf: Privat

Megaabborre för David Lannetoft - 2540 gram och 51 cm!

Min plan under våren har varit att fokusera fullt ut på gäddfiske och att vänta med abborrefiske tills efter gäddan har lekt. Då SMHI den 15 mars visade en prognos på över 20 m/s i byarna så valde så valde jag att tänka om och ställa in dagens gäddfiske från båt för att istället köra fiske från land efter abborre i välkända Rögle dammar.

Platsvalet var inte så svårt då vinden gjorde större delar av dammen inte gå att fiska. Jag väljer att lägga ut mina två  feederspö på en plats där jag hittade lite lä från vinden. Då de stora abborrarna i Rögle ofta är extremt svårflörtade väljer jag att bottenmeta med en maggotfeeder som tyngd samtidigt som jag har ett maggotknippe som krokbete på en krokstorlek nr 10. Jag fyller feedern med maggot och när de väl hamnar på botten så kryper de ut och lägger sig i närheten av krokbetet.

Strategin är att under regelbundet kasta om på samma plats och på så sätt bygga upp en mäskplats bestående av en större mängd maggots på botten. Det kan tyckas konstigt att jag väljer ett så pass litet bete som maggot vid fiske efter stor abborre men i Rögle dammar har fiske med större bete sällan gett utdelning under förleksfisket.

Strategin går ut på att abborren ska triggas igång att börja äta av maggotsen och successivt bli mindre försiktig för att slutligen göra ett misstag och ta krokbetet. Det är inte alltid lika enkelt i praktiken som det kan låta i teorin. Tidigare års fiske har visat att det ofta kan vara många dagar mellan huggen i dammarna och inte sälan sitter det flera fiskare vid dammen utan att någon får ett enda napp.

Idag visar det sig dessbättre vara aktivitet i dammen. Jag får hugg redan i första utlägget. Det visar sig ha kommit in ett stim mindre abborar. Jag landar 4-5 stycken fiskar i 4 hektosklassen och missar ett par hugg under de första två timmarna. Efter detta dör fisket ut och Rögle visar en mer bekant sida. Timmarna far iväg och hela dagen går utan någon mer aktivitet. Jag fortsätter kasta om på samma mäskplats regelbundet då jag nu är ga
nska säker på att maggotsen får ligga kvar på botten då all mindre fisk verkar vara borta. Vissa dagar kan kräftor vara ett stor problem då de äter upp maggotsen och drar i krokbetet men idag verkar de valt någon annan plats i dammen.


Sen eftermiddag och kväll har tidigare gett en del hugg så jag väljer att sitta kvar tills det börjar skymma. Strax innan jag ska bryta för dagen får jag plötsligt en tung bugning på ena quivertippen. Jag känner direkt efter krokning att fisken är tyngre. Först tror jag att det är en av dammens storvuxna braxnar som fattat tycke för mitt bete men då jag upplever att knycken i linan kommer  för tätt för att vara braxen så börjar jag hoppas på abborre.

Den duktige specimenfiskaren Karsten Holm som har valt att fiske på en närliggande kommer och assisterar mig med håvning av fångsten. När fisken är i håven ser vi att det är en fin abborre. Vi förstår först inte hur stor fisken är utan spekulerar om att det kan vara en fisk på över två kilo. Då vågen visar sanslösa 2540 gram tror jag knappt det är sant. Jag kan konstatera att jag fått mitt livs abborre och slagit mitt gamla personbästa med över tre hekto.

Att lyckas landa en så stor fisk på endast en dags abborrfiske känns overkligt och på gränsen till oförskämt tursamt då jag som jämförelse år 2016 gjorde en riktig satsning på abborre i Rögle dammar. Det året krävdes det närmare 25 fiskedagar innan jag landad en abborre på över 2 kg. Detta förtar dock inte på något sätt lyckan över dagens praktfisk. Ibland ska man ha tur också. Att ens drömfisk kan nappa på första försöket för säsongen är en del av fiskets charm och spänningsmoment.

Efter fotosession och dokumentering får fisken åter glida ut i vattnet och kvar står en adrenalinfylld, omskakad och lycklig fiskare.

Ett stort tack till Karsten Holm för hjälp med håvning, dokumentering och fotografering.

MVH David Lannetoft - Team Popup Tackle

 


Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 110 Nästa SistaÖkat intresse för digitalisering av fiskekort!

Ökat intresse för digitalisering av fiskekort!

Notiser Digitalt inom sportfisket ökar! En ny kategori av stora fiskeområden i Sverige ansluter sig nu till iFiske.se, en tjänst för digital fiskekortshantering...

Inga kommentarer
SuperSizegädda på tävling för Kristoffer Karlsson!

SuperSizegädda på tävling för Kristoffer Karlsson!

Spinn Att fånga en SuperSizegädda på spinn och på tävling är ju lite av en jackpot! Under nyligen avgjorda Beason Pike Open togs flera sådana fantastiska fiskar...

Inga kommentarer
Krafttag för att lösa problemen med Finjasjön!

Krafttag för att lösa problemen med Finjasjön!

Eko/ Miljö Länsstyrelsen och Hässleholms kommun vill ta krafttag för att komma till rätta med problemen med Finjasjön. Nu söks bidrag till ett nytt forskningsprojekt...

Inga kommentarer
Riktade kontroller mot fiske av gös och ål i Vänern!

Riktade kontroller mot fiske av gös och ål i Vänern!

Eko/ Miljö Kustbevakningen kommer tillsammans med länsstyrelserna att utföra riktad fisketillsyn på Vänern under fredningsperioderna i år...

Inga kommentarer
HaV inför förbud för ålfiske november till januari!

HaV inför förbud för ålfiske november till januari!

Eko/ Miljö Havs- och vattenmyndigheten, HaV, inför förbud för fiske efter ål i svenska kustområden mellan 1 november 2018 och 31 januari 2019...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.