+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Tre nya svenska sportfiskerekord!
Rickard Linderot fångade 25 juni ett nytt svenskt rekord på kanadaröding i Björkvattnet, Tärnaby.
Fotograf: Storfiskregistret

Tre nya svenska sportfiskerekord!

kanadaroding_2017_80...
Foto: Storfiskregistret / Vilket monster till kanadaröding som Rickard Linderot drog upp i Björkvattent, 13 840 gram!
Sommaren har bjudit på ett formidabelt fiske för både semesterfiskande amatörer och artjaktsproffs. För tre sportfiskare har fiskesommaren varit alldeles extra exceptionell.

Sportfiskarna har nämligen granskat och godkänt tre nya svenska sportfiskerekord för arterna kanadaröding, håkäring och paddtorsk. Dessutom har vi utsett en rekordinnehavare som nu har tre av de svenska sportfiskerekorden. Vi börjar med den minsta av arterna i sammanställningen.

Nytt rekord på paddtorsk (Raniceps raninus)
Unge Jacob Folin, född 2005, från Arboga befann sig med familjen på en ö som heter Trinisla i Fjällbacka skärgård under sommaren. Pappa Richard Fohlin berättar hur de den 4 juli bottenmetade efter torsk och berggylta när sonen Jacob ropade att han har fått någon konstig fisk.
– Jag tyckte jag kände igen den som en paddtorsk, som jag fått en gång tidigare i mitt liv men att den här var betydligt större, ja till och med ovanligt stor. Vi googlade lite och insåg att det var en paddtorsk och att den var riktigt stor. Vi tog med den till Hamburgsund och fick den vägd på ICA Skutans officiella brevvåg och den visade på 603 gram, berättar Richard.

– Ja, visst var det en rekordstor paddtorsk som Jacob fångat. Han blir därmed en av våra absolut yngsta rekordhållare, konstaterar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.
Den paddtorsk som Jacob lurade via bottenmetade med snäcka på kroken var 33 centimeter lång och vägde 603 gram, vilket överträffar det tidigare rekordet med 37 gram.

paddtorsk_2-juli-17_...
Rekordhållare Jacob Fohlin med sin paddtorsk på 603 gram. Finfint fiskat av en ny storfiskare.

Rekordlång håkäring (Somniosus microcephalus)
Håkäringen är en av våra vattens giganter. Av de hajar som lever i Norden är det bara brugden som blir större. Håkäringen kallas ibland för grönlandshaj, eller ishaj.

Sedan en tid tillbaka tillämpar Sportfiskarna längdmätning istället för vägning för de stora och svårhanterade fiskarterna hälleflundra och håkäring. Anledningen är att man inte i onödan ska behöva lyfta upp och hantera en så stor fisk ovanför vattnet, om man vill välja att kunna återutsätta fisken oskadd. Av den anledningen har Sportfiskarna också nu efter sommaren gått ut med en rekommendation att inte alls lyfta ombord fiskar i den här storleksklassen om de ska släppas åter.

– Hajar och rockor saknar ju också simblåsa vilket gör att de inte skadas av tryckförändringar när de lyfts upp från stora djup. Alltså går de att sätta tillbaka relativt oskadda, berättar Nicka Hellenberg, storfiskregistrerare hos Sportfiskarna.

Daniel Möller är en av Sveriges absolut mest meriterade och idoga artjägare. Läs mer om hans 50 arter och stora mål längre fram i tidningen.
Under en tur med välkända M/S Falken var Daniel turledare och lyckades dessutom själv fånga ett antal fantastiska fiskar vid positionen 10-gradarn på Skagerrak. Den värsta av dem var nog ändå den håkäring på hela 253 centimeter som han krokade och släppte tillbaka den 13 juli. Hajen lurades att äta en bit makrillfilé på över 500 meters djup.
Flera stora håkäringar kom upp senare under sommaren, men ingen har kunnat mäta sig med denna bjässe, som slog det nio år gamla rekordet med 40 centimeter.

Stort grattis till ditt svenska rekord Daniel Möller.

hakaring_600
Nytt rekord på håkäring! Daniel Möllers gigant mätte in på 253 centimeter.
 

Koloss till kanadaröding från Tärnaby (Salvelinus namaycush)
Det var några år sedan rekordet putsades för den här inplanterade arten. Även 2013 var det faktiskt i Björkvattnet, Tärnaby, Västerbotten som fisken fångades. Det förra rekordet låg på 12 900 gram och 95 cm. Men nu har den alltid hyperfarlige rekordjägaren Rickard Linderot fångat en större.

När Rickard den 25 juni trollingfiskade med en SG Herring Spoon, över tolv meters djup och betet på cirka åtta meter ner, högg en riktig koloss.

Det som är anmärkningsvärt i ärendet är att Rickard fiskade ensam, men hade stora förhoppningar om att lura en fisk av rejäl kaliber. Och om nu en rekordfisk skulle hugga och han var ensam ute vid vattnet, hur skulle han då lösa en eventuell rekordanmälan? Efter kontakt med Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg bestämdes att om han lyckades filma hela förloppet så att vägning och mätning också fanns väldokumenterat så skulle en potentiell rekordfisk kunna granskas av Sportfiskarnas rekordkommitté.
– Scenariot blev verklighet. Linderot, som redan innan detta är dubbel rekordinnehavare i och med Sveriges största gräskarp respektive sutare, fick sin rekordfisk och kan nu titulera sig trefaldig rekordinnehavare av svenska sportfiskar, berättar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Linderots kanadaröding visade sig väga 13 840 gram och ha en längd på 104 centimeter. Omkretsen var 62 centimeter. Vågen kontrollerades i laboratorium och visade sig stämma perfekt.

Mer information
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare,
nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten finns på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret. Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller mer än 34 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 118 Nästa SistaJobba i Sportfiskebranschen - Normark söker personal!

Jobba i Sportfiskebranschen - Normark söker personal!

Notiser Sugen på att arbeta inom Sportfiskebranschen! Normark söker Social Media och Marknadskoordinator...

Inga kommentarer
Testat - Nya Revo Beast!

Testat - Nya Revo Beast!

Magazinet Uppföljaren till den första Revo Beasten som kom för några år sedan har nu hittat till svenska marknaden. En rulle som haft höga förväntningar på sig...

Inga kommentarer
SportfiskeAkademins deltagande på årets Sportfiskemässa kommer att bli något alldeles extra!

SportfiskeAkademins deltagande på årets Sportfiskemässa kommer att bli något alldeles extra!

Mässor Nästa vecka samlas tusentals sportfiskare från hela Sverige på den årliga Sportfiskemässan. SportfiskeAkademin är samarbetspartner till mässan och kommer i år att använda sin monteryta till ett något \"konstigt\" projekt...

Inga kommentarer
Zalt - En legend bland gäddwobblers!

Zalt - En legend bland gäddwobblers!

Notiser Svenska Zalt är idag en del av sportfiskehistorien. Ett bete som stora gäddor favoriserat i många år och även skyldig till det svenska gäddrekordet!

Inga kommentarer
Miuras Mouse by CWC lanseras på Sportfiskemässan!

Miuras Mouse by CWC lanseras på Sportfiskemässan!

Press/ reklam Miuras Mouse by CWC. Den tyngsta nyheten för svensk gäddfiske 2019? Kolla in det hos CWC på Sportfiskemässan 29-31 mars...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.