+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Fortsatt avfallsdumpning övergöder Östersjön...
Fortsatt avfallsdumpning övergöder Östersjön...
Fotograf: WWF Lasse Burell

Fortsatt avfallsdumpning övergöder Östersjön...

WWF är besvikna över den internationella sjöfarts-organisationens - International Maritime Organization (IMO) - beslut i förra veckan att försena förbudet mot dumpning av avfallsvatten från passagerarfartyg i Östersjön. WWF har länge arbetat för ett förbud. 

- De flesta hamnar kring Östersjön har alldeles för dålig kapacitet och nu krävs stora förbättringar från både från kryssningsindustrin - och hamnmyndigheterna, säger Mattias Rust, sjöfartsansvarig på Världsnaturfonden WWF. 

Redan förra året tog IMO ett preliminärt beslut att förbjuda avfallsdumpning från nya passagerarfartyg i Östersjön 2013 och 2018 för samtliga fartyg. Beslutet togs av miljömässiga skäl eftersom avfallsvattnet innehåller stora mängder näringsämnen som bidrar till övergödningen. Olyckligtvis har IMO skjutit upp datumet för nya fartyg fram till 2016.

- För att minska trycket på Östersjöns redan ansträngda miljö vilar ansvaret tungt på både kryssningsindustrin och de mottagande länderna och städerna för att få ett slut på avfallsdumpningen. Det är olyckligt när tidigare satta datum skjuts på framtiden, säger Mattias Rust, sjöfartsansvarig på Världsnaturfonden WWF.

Östersjön är ett attraktivt och snabbt växande turistmål som besöks av omkring 3 miljoner kryssningsturister varje år. Nu är kryssningssäsongen i full gång men bara en bråkdel av Östersjöns hamnar kan på ett tillfredsställande sätt ta emot de enorma mängder avfallsvatten som kommer från fartygen. Det innebär att Östersjön även i fortsättningen kommer att vara en avfallsplats för kryssningsindustrins toavatten. Förbudet kommer bara att gälla om det finns fullgoda mottagningsläggningar i hamnarna.

- Ansvaret vilar nu tungt på både kryssningsindustrin och Östersjöländernas hamnmyndigheter. De måste ta kraftfulla initiativ för bra mottagningsanläggningar i hamnarna så att vi får ett stopp för fortsatt dumpning av avfallsvatten i havet, säger Mattias Rust, sjöfartsansvarig på Världsnaturfonden WWF.

Kustkommuner och städer gör stora vinster på kryssningsbåtarna som lägger till i hamnarna. The European Cruise Council (ECC) har uppskattat att varje passagerare gör av med drygt 1 000 kronor i varje stad deras fartyg besöker.

- Förorenaren ska betala, inte alla vi andra som bor och lever runt Östersjön. Genom att tjäna stora pengar på en verksamhet blir man också ansvarig för den miljöförstöring den orsakar. Förutom kryssningsindustrin måste även landsidan ta sitt ansvar så att den internationella sjöfartsorganisationens förbud kan börja gälla. Utan detta förbud kommer det fortfarande att vara helt lagligt för hela passagerartrafiken i Östersjön att släppa ut toavatten med bakterier och övergödande ämnen, avslutar Mattias Rust. 


För frågor, kontakta:
Mattias Rust, sjöfartsansvarig WWF, 070-212 63 14
Katarina Herou, t f pressekreterare WWF, 0702-825 125
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 165 Nästa SistaKung Tommy Blomander med ny plussare!

Kung Tommy Blomander med ny plussare!

Vertikalfiske Vår egen kung av gösfisket, Tommy Blomander, har lagt ännu en "plussare" till sin redan grymma svit SuperSizegösar!

Inga kommentarer
Förstudie om att restaurera utdikad sjö!

Förstudie om att restaurera utdikad sjö!

Eko/ Miljö Sportfiskarna region syd har nyligen beviljats LOVA-medel från Länsstyrelsen Kronoberg för att undersöka förutsättningarna att återskapa en utdikad grund sjö i Helgeås avrinningsområde...

Inga kommentarer
Över båda drömgränserna för Steve McVey!

Över båda drömgränserna för Steve McVey!

Spinn Betesbyggaren och redskapsutvecklaren Steve McVey slår till med en magnifik abborre! Hela 50 cm och 2430 gram tung...

Inga kommentarer
Pedagogisk fiskevård förbättrade för kustgäddan!

Pedagogisk fiskevård förbättrade för kustgäddan!

Eko/ Miljö Under en vecka i höstas trotsade skolklasserna på Öregrunds skola både regn och snålblåst för att röja vass vid Kavaröbro i Öregrund. Målet var att skapa en blå bård där gäddorna kan leka under våren...

Inga kommentarer
Webinarium om skarv visar på allvarlig situation!

Webinarium om skarv visar på allvarlig situation!

Eko/ Miljö 23 mars arrangerade Sportfiskarna ett digitalt skarvseminarium med särskilt fokus på skarvens predation av havsöring och lax i södra Bottenhavet. Exakt hur stor påverkan skarven har är oklart men lågt räknat försvinner årligen tusentals öring- och laxsmolt ner i skarvmagarna...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.