+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Två nya sportfiskerekord från havet!
Två nya sportfiskerekord från havet
Fotograf: Storfiskregistret

Två nya sportfiskerekord från havet!

Sportfiskeåret 2017 fortsätter att vara storartat – med flera nya landade svenska sportfiskerekord. De senast tillkomna är två relativt ovanliga fiskar från havets djup: blålånga och större kungsfisk.

Blålånga – en rar djuphavsfisk
Blålånga, eller ”birkelånga”, heter Molva dypterygia på latin och påminner om släktingen långa. Den är en långsträckt och storvuxen fiskart som uppehåller sig mestadels på djupt vatten, ibland så djupt som 1 500 meter ner. Eftersom den är så sällsynt förekommande i svenska vatten är den en eftertraktad sportfisk, men har inget större kommersiellt värde för yrkesfisket.
Blålånga tillhör de mer ovanliga djuphavsarterna som havsfiskarna får ute på Skagerraks stora djup. Men med ökad kunskap och allt fler som ger sig ut till de fångstgivande positionerna så ökar också överraskningsfångsterna. Daniel Lindblom och Anders Christensen från Göteborg var ute på Skagerrak den 25 juli. Daniel krokade då, 450 meter ner, en blålånga som visade sig överstiga det gällande rekordet med 1 435 gram. Anders blålånga vägdes nämligen i land på en krönt våg till 10 500 gram. 

– Fisken var 127 centimeter lång och lurades bita över väldoftande makrill nere i djupet. En magnifik blålånga, som slår det tidigare rekordet med god marginal, konstaterar Nicka Hellenberg.

Större kungsfisk – en riktig raritet

I Norge går arten större kungsfisk (Sebastes norvegicus) under namnet ”uer” – vilket ofta används även i Sverige. Den är mycket ovanlig i svenska vatten. I Sportfiskarnas storfiskregister fanns inför sommaren bara två exemplar av denna röda, nästan abborrlika djuphavsfisk registrerade. Den tidigare tyngsta större kungsfisken fångades 2009 och vägde 1 015 gram. 
Men den 27 augusti var Anders Nilsson från Lindome ute på havsfiske nordväst om Käringön då en riktig raritet behagade nappa åt sig hans pirk på 130 meters djup. 
– Det finns likheter med arten mindre kungsfisk samt med blåkäft. Bägge dessa arter är numer relativt vanliga fångster för de som ger sig ut på djuphavsfiske. Men den här fångsten var en större kungsfisk och inget annat. Anders fångst är en äkta raritet och dessutom ett finfint nytt svenskt rekord på 1 568 gram och 51,5 centimeter, säger Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg. 

Sportfiskarna gratulerar de båda nya rekordinnehavarna till sina respektive fångster. 

Pressbilder till båda rekordfiskarna finns i vårt pressrum.

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas i Storfiskregistret.
Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller drygt 33 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.seDela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 147 Nästa SistaAllt om jakten på stora kräftabborrar!

Allt om jakten på stora kräftabborrar!

Notiser Nu och framöver är det pimetime för jakt på stora starka och riktigt vackra kräftabborrar, här hittar du både film och artiklar i ämnet!

Inga kommentarer
Fiskdöd vid Torsviken maj 2020 - analyssvaren har nu kommit!

Fiskdöd vid Torsviken maj 2020 - analyssvaren har nu kommit!

Eko/ Miljö Tidigare i sommar rapporterade Sportfiskarna om fiskdöd vid Torsviken i Göteborg och nu har provresultaten kommit...

Inga kommentarer
Drömfiske i Skärgården!

Drömfiske i Skärgården!

Magazinet Skärgården kring bland annat Stockholm kan erbjuda ett fantastiskt abborrfiske, om man har lite tur och lite tålamod...

Inga kommentarer
Norge rödlistar på nytt - fiske ser allt svårare ut!

Norge rödlistar på nytt - fiske ser allt svårare ut!

Notiser Norge är än en gång oroad över Sverige och Coronaviruset! Många ser framemot att åter ta sig till Norge för fiske men det är inte många som får komma, nu vänta sex nya regioner rödlistas...

Inga kommentarer
Swedish Perch Tournament 2020 - Ny tävling i helgen!

Swedish Perch Tournament 2020 - Ny tävling i helgen!

Tävling Passa på att anmäla ditt lag! Nu är det bara några få dagar kvar till den tredje deltävling av Swedish Perch Tournament 2020...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.