+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Stor abborre kräver stort bete, inget tjafs!
Stor abborre på Fin-S 14,5 cm... Klicka för stor bild...
Fotograf: Jan O +FishEco

Stor abborre kräver stort bete, inget tjafs!

Stor abborre kräver stort bete, inget tjafs!
Stor abborre på stor Shaker. Klicka för stor bild...
Foto: Jan O +FishEco

Stor abborre kräver stort bete, inget tjafs!
Fin-S slår till igen. Klicka för stor bild.
Foto: Jan O +FishEco

Stor abborre kräver stort bete, inget tjafs!
Stor bete. Klicka för stor bild.
Foto: Jan O +FishEco

Stor abborre kräver stort bete, inget tjafs!
Fin-S 14,5 cm lurar stor abborre. Klicka för stor bild.
Foto: Jan O +FishEco

Stor abborre kräver stort bete, inget tjafs!
Stor Spook lurar stor abborre. Klicka för stor bild.
Foto: Jan O +FishEco
Abborren har alltid varit en av mina favoritfiskar... Speciellt att aktivt jaga efter den stora abborren är något av det roligaste man kan ge sig på, ja, när det stämmer alltså. Abborren kan faktiskt vara grinigare än den grinigaste surlax eller suröring. Inget snack om saken. Men, när det stämmer, då kan det vara fantastiskt.

Abborren är ju tillsammans med gäddan en av våra två allemanspredatorer. Alla som sportfiskar har någon sorts relation till dessa båda fiskar. Om jag måste välja mellan dessa två så är valet svårt men faller till slut på abborren och jag tycker att den tyvärr börjar få allt mindre utrymme  bland oss sportfiskare och i pressen, märkligt då den faktiskt är en fantastisk sportfisk, eller hur?

Jag har funderat mycket på vad det är som triggar abborren mest. Jag har kamrater som har olika sorters favoritjiggar, favoritfärger osv. men, kring detta talas det mycket men desto mer sällan om själva storleken på abborrbeten. Om man besöker en sportfiskehandlare så hänvisas man nästan alltid till den traditionella jiggbaren, där ligger en uppsjö med olika jiggmodeller, curlytails och små shadar blandat med fiskimitationer, kräftor mm. Inget fel på det men, dem är ju för små! Traditionellt jiggfiske och även det nya populära dropshotfisket bygger på användandet av i sammanhanget riktigt små jiggar på kanske 3-6 cm. Glöm det! Stor abborre vill ha stora beten...

Modernt abborrfiske efter stora abborrar kräver rejäla doningar. Eller rättare sagt, stora abborrar verkar faktiskt jaga efter samma princip som t.ex. gädda, dvs. största möjliga byte med minsta möjliga ansträngning. Ganska logiskt eller hur? Det som är extra roligt är att denna insikt som jag och fler av mina kamrater fått, har stärkts genom vertikalfisket efter gös när vi alltid använder större jiggar än vid riktat abborrfiske. Ett av de mest tydliga bevisen på att stor abborre gillar stor jigg fick vi för en kort tid sedan när jag och kamraten Niclas vertikalfiskade gös, av misstag fick vi kanske 50-60 abborrar som bifångst. När vi experimenterade med att byta till större beten fick vi inte färre abborrar, inte alls, däremot fick vi större storlek på de grönrandiga. Andra exempel  på hur abborren kan favorisera stora beten, eller rättare sagt, verkligen gilla större beten fick vi i våras. Fiske på djupkanter innan och efter gösleken gav riktigt fina bonusabborrar de gånger gösen inte fanns på plats. Alla tog på beten som definitivt inte många fiskare skulle använda utan klassa som på tok för stora för abborren.

Även abborrar i mellanklass är klart intresserade av stora jiggar och beten. I början var dessa svåra att kroka med traditionell placering av stingerkroken men flyttar man kroken lite längre bakåt nära stjärten och gärna placerar den på jiggens rygg i stället för undertill, ökar antalet krokade fiskar ordentligt.

Egentligen är detta kanske inte något nytt, tittar man på hur många stora abborrar som faktiskt fångats på ytbeten som t.ex. Super Spook, ett ytbete på 12,5 cm, så kommer det inte som någon överraskning att abborren gillar stor bete. En annan "hint" är ju faktiskt alla dessa bonusabborrar som fångats vid jerkfiske efter gädda. Tittar man runt lite på Internet så inser man att abborren inte alls är blyg för en rejäl munsbit. Däremot så ser man trots detta nästan aldrig någon fiska större beten riktat mot just abborren. Konstigt, men det kanske blir ändring, vem vet... Så, nästa gång du ger dig på abborren, var inte blyg. Plocka fram jiggar på 12-17 cm, ja, kanske ännu större och prova dig fram och glöm inte att berätta det för oss på +FE...

//Jan O +FishEco

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

6 kommentarer...
Tomas skrev...
Nog är dom stora i käften alltid....
Finns säkert gott om historier om glupska Abborrar där fiskaren tänkt "Nämen, hörrö! Tänkte lilla du vräka i dig hela den där?". Ett eget exempel är en på 5-6 hekto som högg på största modellen av Cisco Kid(alltså en relativt kraftig 20cm wobbler). Dock så har mina två senaste pb(1,61 resp 1,51)tagit på relativt smala wobblers på 11-12cm. Men det blir många smågäddor för varje stor abborre.
Klockan 12:42, 02 Juli 2015

Daniel Koivisto skrev...
Det där stämmer inte till hundra procent
Jag har fått upp abborrar närmare kilot när jag har använt minsta möjliga jiggar... Däremot är det bara de större exemplaren du får med dig hem om du använder större drag, eftersom de mindre aldrig fastnar på kroken... Den största som jag fick på mete vägde uppskattningsvis 1,5-2,0 kilo... Den fick jag aldrig med hem eftersom den släppte precis en halvmeter från land... Jag använde vid tillfället en daggmask som inte var längre än lillfingret...
Klockan 20:59, 06 Aug 2013

P A skrev...
Mega
Med tanke på att den första monstergäddan jag fick på som grabb, men tyvärr aldrig fick upp, nöp på en 2 grams Reflex, och många monster-muskies tas på decimeterlånga beten vid bass eller walleyefiske, så.. Å andra sidan..En löja kan ju bli rätt stor, precis som en strömming.. Det finns nog inga regler trots allt, och vi har ingen aning om hur en fisk tänker. Så det är bara att köra det man tror på, och inse att man inte vet ett jota i slutändan. Men kaxig får man alltid vara, annars är det inget kul. :o)
Klockan 11:46, 08 Aug 2011

Jan O skrev...
bra där...
Micke, visst är det så. De bara smackar på... :) PA bra där, man ska vara skeptisk. När jag skrev artikeln tänkte jag faktiskt ganska mycket på hur just spookfisket för några år sedan sorterade bort småfisk när man gick upp i storlek. Jag tror nog att tesen är giltig men att vara för styv i korken när det gäller fiske straffar sig alltid, visst är det så :)
Klockan 11:11, 08 Aug 2011

P A skrev...
Sanning med modifikation
Jag tror inte den tesen är riktigt grundad. Detsamma när det gäller teorin om att gäddan föredrar stora beten i första hand. Det visar bl.a rekordstatistiken och vad stora fiskar är fångade på. Allt har troligen med tillfälle o situation att göra, snarare än att det skulle "vara så".
Klockan 10:58, 08 Aug 2011

Micke Svensson skrev...
Kan bara hålla med.
Vi har fått flera fina abborrar på Fin-S 17,5 cm jiggar. När dom är riktigt i stöten är jiggen dubbelvikt i munnen på dom. Har även fått flera kilosfiskar vid ismete efter gös med ganska stora mörtar. Mitt eget PB på 1,8 kg är tagen vid trolling med en Bomber 16. Så man behöver nog inte vara blyg! Mvh Micke/fiskebroder.blogspot.com
Klockan 10:27, 08 Aug 2011

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 166 Nästa SistaCamp Mayfly Norrefors - ett förstklassigt regnbågsvatten!

Camp Mayfly Norrefors - ett förstklassigt regnbågsvatten!

Fluga Peter Svensson, Gälgreppet, har varit på besök i flugfiskeparadiset Norrefors! Hur det gick och andra tankar finns på bloggen...

Inga kommentarer
Dag två av KinnekulleOnline öppnar bra!

Dag två av KinnekulleOnline öppnar bra!

Tävling Dag två av KinnekulleOnline har börjat och det med besked! Vänern och dess laxar är på bra humör och flera fiskar över 100 cm har landats!

Inga kommentarer
Krönika av Anders Stridh - Nya annorlunda tider

Krönika av Anders Stridh - Nya annorlunda tider

Notiser Ny krönikör på Sportfiskarnas hemsida, Anders Stridh! Anders delar med sig av sitt fiske, tankar kring livet och annat...

Inga kommentarer
Anmäl dig till Norrlandsgäddan 1 och 2 nu!

Anmäl dig till Norrlandsgäddan 1 och 2 nu!

Tävling Nu har portarna öppnat för två nya tävlingar i Swedish Pike League, Norrlandsgäddan 1 & 2. Speciellt framtagna för att öka möjligheten för gäddfiskelag i norra Sverige att få tillgång till fler SM-kval och SPL-tävlingar...

Inga kommentarer
Kayakstore Online Battle - Live just nu!

Kayakstore Online Battle - Live just nu!

Tävling Femtio anmälda kajakfiskare är just nu ute på vattnet och tävlar! Under lördagen sänder Kayakstore live så ni kan följa resultaten från studion och även följa med ut på sjön!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.