+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Så mår svensk fisk - Negativ utveckling för siklöja och hummer uppåt för strömming och sik
Så mår svensk fisk - Negativ utveckling för siklöja och hummer uppåt för strömming och sik
Fotograf: Per Eide, blaastfilm.no CC

Så mår svensk fisk - Negativ utveckling för siklöja och hummer uppåt för strömming och sik

För trettonde året i rad kommer nu den samlade översikten av hur våra kommersiellt viktigaste fiskar och skaldjur mår i havet och de stora sjöarna .

Nytt för i år är att vi även beskriver fritidsfisket mer utförligt. Det fisket får allt större betydelse för utvecklingen av många av Sveriges bestånd av fisk- och skaldjur, till exempel sötvattens- och kustlevande arter som abborre, gädda, gös, lax, röding och öring, liksom marina arter som torsk och hummer, säger Fredrik Ljunghager, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Rapporten ”Fisk- och skaldjursbestånd i hav och sötvatten 2017” bygger på uppgifter från forskning, övervakning och analys av internationella och nationella forskare och rapporter från yrkes- och fritidsfisket. Totalt redovisas underlag och råd för 48 fisk- och skaldjursarter fördelade på 75 bestånd eller områden. Fiskarterna är uppdelade i olika bestånd och rapporten innehåller bland annat uppgifter som utbredningsområde, lek, vandringar, maxålder och i vilka miljöer arten trivs bäst. Vidare beskriver rapporten ekosystemtjänsterna, alltså hur fisk och skaldjur kommer till nytta för människan genom till exempel föda, rekreation och biologisk mångfald

Lokala bestånd för flera arter

Rapporten har tagits fram av Institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU och ges sedan 2012 ut av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, i samarbete med SLU.

- Många av våra fisk- och skaldjursarter har lokala bestånd och det går därför inte att säga att det generellt blir bättre eller sämre för enskilda fisk- och skaldjursarter. Många arter, till exempel sill/strömming och torsk, är uppdelade i större delbestånd medan arter som abborre, gädda och öring förekommer i lokala bestånd, säger Magnus Appelberg, professor vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU.

- För ett antal bestånd som fjärsing, horngädda och vitlinglyra samt för arter som blåmussla och ostron är underlaget så pass begränsat att en bedömning inte kan göras.

Positivt och negativt

Bestånden av marulk, skarpsill och rödtunga i Nordsjön, strömming i centrala Östersjön, rödspätta och skrubbskädda i södra Östersjön och Kattegatt samt sik längs delar av Östersjökusten visar en positiv utveckling. I de stora sjöarna Vänern, Vättern, Hjälmaren och Mälaren är bestånden av både gös och braxen stabilt.

En negativ utveckling har däremot bestånden av siklöja i Bottenviken; strömmingen i Bottenhavet; gös och gädda längs Östersjökusten. För skaldjuren ser det fortsatt bekymmersamt ut för hummern medan situationen för nordhavsräka, havskräfta och krabba i stort sett är oförändrade sedan föregående år. Signalkräftan har klassats som invasiv främmande art inom EU och HaV tog nyligen fram ett förslag till hanteringsprogram som nu är på remiss.

- Orsaken till att många bestånd är i dåligt skick beror på att fisketrycket historiskt har varit, och i många fall fortfarande är, för högt. Det gäller både svenska och andra länders fiske, och det gäller både yrkes- och fritidsfisket, säger Magnus Appelberg.

Så här beskriver forskarna vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU läget för fisk- och skaldjursbestånd, fördelat på havsområden. Generellt för alla svenska vatten är att beståndet av ål fortfarande är mycket svagt:

  • Stora sjöarna. I Hjälmaren och Mälaren har bestånden av gös en relativt god status. Detsamma gäller bestånden av sik, öring och lake i Vättern, och i Vänern är beståndet av sik stabilt. För alla sjöarna gäller att bestånden av braxen är livskraftiga.
  • Östersjön. Bestånden av rödspätta och skrubbskädda har god status i södra Östersjön och Öresund. Detta gäller också strömmingen och öringen i centrala Östersjön. Även öringen i Bottenhavet och siken i Bottenviken har utvecklats positivt. Sämre ser det ut för gös och gädda längs kusten i Egentliga Östersjön (från Ålands hav till de danska sunden), liksom det gör för siklöjan i Bottenviken. Torsken i östra beståndet har dålig tillväxt och är mager.
  • Skagerrak/Kattegatt. Beståndet av rödspätta och lokala bestånd av öring har relativt god status, medan det ser sämre ut för bestånden av hummer, havskatt, hälleflundra och skoläst. Beståndet av torsk i Kattegatt är fortsatt litet, men visar viss positiv utveckling.
  • Nordsjön. Bestånden av marulk, rödtunga och skarpsill samt i någon grad också kolja och kummel bedöms ha en god status. Beståndet av torsk i Nordsjön håller successivt på att öka. Värre ser det ut för pigghajbeståndet, som bedöms vara i mycket dåligt skick.

Här kan du läsa rapporten ”Fisk- och skaldjursbestånd i hav och sötvatten 2017”. 

För mer information kontakta:

Fredrik Ljunghager, utredare, enheten för miljöövervakning, Havs- och vattenmyndigheten tfn 010-698 60 45, mobil 076-134 00 15, e-post fredrik.ljunghager@havochvatten.se, Mikael Krysell, chef, enheten för miljöövervakning, tfn 010-698 60 15, mobil 076-5386015, e-post mikael.krysell@havochvatten.se

Magnus Appelberg, professor vid institutionen för akvatiska resurser, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tfn 010 478 4113, e-post magnus.appelberg@slu.se

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.Dela denna artikel...

   


Kommentarer

1 kommentarer...
Josef skrev...
Öresund
Det är en katastrof på ingång i Öresund. Torsken har totalkvaddat i Västra Östersjön, jag misstänker att det tar kanske 5-7 år innan beståndet är helt under isen. Normalt har vi fiskat 40 kton. I dagsläget bedöms hela lekbeståndet ligga på 10 kton. Vansinne att bestånden får hanteras på detta sätt. Räkna med fredad torsk i Öresund om ca 10 år om man inte tar i tu med problemet.
Klockan 18:36, 01 Feb 2018

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 117 Nästa SistaMikael Frödin - Laxen det giftigaste livsmedlet i mataffären!

Mikael Frödin - Laxen det giftigaste livsmedlet i mataffären!

Eko/ Miljö Sveriges radio uppmärksammar Mikael Frödins rapporter från norsk laxodling. Fler sjuka än friska fiskar i kassarna...

Inga kommentarer
Jenzza Lures med ny blogg på FishEco!

Jenzza Lures med ny blogg på FishEco!

Notiser Vi är jätteglada att en av Sveriges bästa betesbyggare nu bloggar på FishEcos bloggplattform, välkommen Jens Norblad aka jenzza.lures. Följ hans blogg...

Inga kommentarer
Vilket bottennapp - Uppfiskat kranium kan vara 2 000 år gammalt!

Vilket bottennapp - Uppfiskat kranium kan vara 2 000 år gammalt!

Notiser Udda saker händer vid fiske! Bottennappet visade sig vara ett kranium, polisen larmades och nu är polisutredningen klar...

Inga kommentarer
Swedish Anglers Rod Pod - Ny gäst Nicka Hellenberg!

Swedish Anglers Rod Pod - Ny gäst Nicka Hellenberg!

Notiser Ny gäst i Swedish Anglers pod är ingen mindre än Nicka Hellenberg, en kille man gärna lyssnar till...

Inga kommentarer
Bait Bash 2019 - Abborrföredrag med Per Stenberg, Manuel Fyrestam och Martin Wasberg!

Bait Bash 2019 - Abborrföredrag med Per Stenberg, Manuel Fyrestam och Martin Wasberg!

Blogg 2013 Under söndagen på Bait Bash mässan i Karlstad kommer Per Stenberg, Manuel Fyrestam och Martin Wasberg att gästa Bait Bash soffan och snacka abborrfiske...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.