+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Ut och sätt nytt svenskt rudarekord... Det gamla stryks...
Ut och sätt nytt svenskt rudarekord... Det gamla stryks...
Fotograf: Sportfiskarna

Ut och sätt nytt svenskt rudarekord... Det gamla stryks...

Vi har tidigare rapporterat om problematiken med just den svenska rudan och hybridiseringen av denna. Nu har Sportfiskarna valt att lämna det svenska rekordet för just ruda vakant. Så här skriver Sportfiskarna:

Det svenska rekordet på ruda (Carassius carassius) stryks och rekordet vakansförklaras efter att DNA-tester visat att fisken var en hybrid.

Med anledning av att de rudor som analyserats från den gotländska sjön Paviken (inklusive den tidigare/nuvarande rekordrudan) visat sig vara hybrider mellan ruda (Carassius carassius) och silverruda (Carassius gibelio) har Sportfiskarnas har beslutat att tills vidare inte registrera några rudor från Paviken.

Svenska rekordet, som hittills varit Rickard Linderots fisk på 3 070 gram stryks som svenskt rekord och rekordet sätts som vakant, med en minsta vikt om 2 500 gram.
Eftersom Sportfiskarna är mycket måna om att hålla en hög trovärdighet när det gäller svenska rekord har Sportfiskarnas styrelse beslutat att vakansförklara rudarekordet. Framöver kommer särskild vikt att läggas vid granskning av potentiella rekordfiskar av arten ruda.
− Ett nytt rekord svenskt rekord utses alltså så fort en ruda som väger minst 2 500 gram fångats och godkänts, säger Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Alla rudor som tidigare har registrerats från Paviken finns dock kvar i Sportfiskarnas storfiskregister. Däremot kommer inga nya fångster av ruda från nämnda sjö att registreras tills vidare.

DNA-proverna är utförda av forskare på Södertörns högskola, under ledning av professor Håkan Olsén.  Proverna är insamlade av Nicka Hellenberg och Peter Grahn.

Läs mer på Storfiskbloggen 

 

Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 165 Nästa SistaKung Tommy Blomander med ny plussare!

Kung Tommy Blomander med ny plussare!

Vertikalfiske Vår egen kung av gösfisket, Tommy Blomander, har lagt ännu en "plussare" till sin redan grymma svit SuperSizegösar!

Inga kommentarer
Förstudie om att restaurera utdikad sjö!

Förstudie om att restaurera utdikad sjö!

Eko/ Miljö Sportfiskarna region syd har nyligen beviljats LOVA-medel från Länsstyrelsen Kronoberg för att undersöka förutsättningarna att återskapa en utdikad grund sjö i Helgeås avrinningsområde...

Inga kommentarer
Över båda drömgränserna för Steve McVey!

Över båda drömgränserna för Steve McVey!

Spinn Betesbyggaren och redskapsutvecklaren Steve McVey slår till med en magnifik abborre! Hela 50 cm och 2430 gram tung...

Inga kommentarer
Pedagogisk fiskevård förbättrade för kustgäddan!

Pedagogisk fiskevård förbättrade för kustgäddan!

Eko/ Miljö Under en vecka i höstas trotsade skolklasserna på Öregrunds skola både regn och snålblåst för att röja vass vid Kavaröbro i Öregrund. Målet var att skapa en blå bård där gäddorna kan leka under våren...

Inga kommentarer
Webinarium om skarv visar på allvarlig situation!

Webinarium om skarv visar på allvarlig situation!

Eko/ Miljö 23 mars arrangerade Sportfiskarna ett digitalt skarvseminarium med särskilt fokus på skarvens predation av havsöring och lax i södra Bottenhavet. Exakt hur stor påverkan skarven har är oklart men lågt räknat försvinner årligen tusentals öring- och laxsmolt ner i skarvmagarna...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.