+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Nordisk samarbetsgrupp efterlyser gemensam förvaltning av skarv!
Nordisk samarbetsgrupp efterlyser gemensam förvaltning av skarv!
Fotograf: SLU

Nordisk samarbetsgrupp efterlyser gemensam förvaltning av skarv!

Skarvarna i Östersjön blir allt fler.I Sverige, Finland och Danmark äter fåglarna nu så mycket fisk att det i vissa områden sannolikt påverkar fiskbestånden negativt och leder till minskade fångster för fisket. Nyligen möttes nordiska forskare och fiskeribiologer för att diskutera vad som krävs för att förbättra förvaltningen och skydda fisken och fisket. Samarbetsgruppen vill på sikt se en gemensam nordisk förvaltning av mellanskarven i Östersjön 

- Mellanskarven är inte längre en hotad fågelart i Nordeuropa och det finns flera undersökningar som visar att skarven blivit ett hot mot vissa fiskbestånd. Skarvarna är mycket rörliga, och det gör det svårt att förvalta dem och styra deras antal. Skarvar som söker föda i danska åar om vintern kommer till exempel från Sverige. Vi i gruppen är eniga om att det vore bra att samordna skarvförvalningen internationellt, säger Maria Ovegård, forskare vid institutionen för akvatiska resurser på SLU och deltagare vid samarbetsgruppens senaste möte i Silkeborg i Danmark.

På mötet i Silkeborg blev det tydligt att de största skarvproblemen finns i Danmark, där man länge haft fokus på den negativa inverkan skarven har på fisk och fiske, både längs kusten, i åar och sjöar. Allt eftersom skarvarna ökat sin utbredning i Östersjön har de anklagats för minskade fiskefångster och för att utgöra ett hot mot skyddsvärda fiskbestånd längs den svenska och finska kusten. I Norge har man först de senaste åren upplevt problem med mellanskarv i sötvattenområden och här jagar man nu skarv. I Estland utgör det stora skarvbeståndet inte någon betydande konflikt mellan intressenter, eftersom de kommersiella fiskbestånden längs kusten fortsatt är goda.

- Vi ser ett behov av ett större kunskapsutbyte mellan länderna, både mellan forskare och förvaltande myndigheter, och undersöker nu möjligheterna att hitta medel till gemensamma projekt, för att studera hur man kan skydda sårbara, ekologiskt och ekonomiskt värdefulla fiskebestånd och samtidigt behålla fortsatt god populationsstatus för skarven. I Sverige vet vi dessutom inte hur många skarvar som häckar idag, eftersom det till skillnad från övriga nordiska länderna saknas regelbundna inventeringar. Syftet med samarbetet på lång sikt är att få en gemensam nordisk förvaltning av mellanskarven i Östersjön, säger Maria Ovegård.

Samarbetet har fått stöd av Nordiska ministerrådet och bestått av forskare, med fokus på både fisk och fågel, och fiskeriorganisationer från Danmark, Norge, Sverige, Finland och Estland. Från Sverige har institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges Lantbruksuniversitet, deltagit i arbetet. Det senaste mötet som hölls 5-6 april i Silkeborg arrangerades av avdelningen för Sötvattensfiske- och ekologi vid Danmarks tekniska universitet.

För mer information, kontakta: 

Maria Ovegård, forskare/miiljöanalytiker, Institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) , 010-471 41 19, maria.ovegard@slu.se 

Marina Nyqvist, projektchef/planerare, Österbottens Fiskarförbund, tel: 0505272314, marina.nyqvist@fishpoint.fiDela denna artikel...

   


Kommentarer

3 kommentarer...
Åke Thudén skrev...
Tillägg till nedan
Har nu kollat med forskare ang innebörden av \"sannolikt\" SANNOLIKT= Detta är ett mycket starkt och kraftigt ord i forskarkretsar. De tillämpar alltid försiktighetsprincipen när de gör uttalanden.
Klockan 17:27, 17 April 2018

Åke Thudén skrev...
Från texten. \"sannolikt påverka fiskbestånden\"
Forskarnas utlåtande är väldigt svävande: SANNOLIKT" När ska dom få upp ögonen för hur verkligheten ser ut? Kraftfulla åtgärder behövs Nu. Vad är det för mening att forska vidare?
Klockan 15:15, 17 April 2018

Joakim skrev...
Glupska fåglar
https://www.facebook.com/joakim.samuelsson.5/posts/1486458048147707
Klockan 10:18, 17 April 2018

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 118 Nästa SistaSportfiskare vill ha nya laxfiskeregler!

Sportfiskare vill ha nya laxfiskeregler!

Eko/ Miljö Intresseorganisationen Sportfiskarna vill att reglerna kring hur mycket lax som får fiskas i de svenska vattendragen anpassas efter hur många laxar som stiger i älvarna under fiskesäsongen...

Inga kommentarer
Jobba i Sportfiskebranschen - Normark söker personal!

Jobba i Sportfiskebranschen - Normark söker personal!

Notiser Sugen på att arbeta inom Sportfiskebranschen! Normark söker Social Media och Marknadskoordinator...

Inga kommentarer
Testat - Nya Revo Beast!

Testat - Nya Revo Beast!

Magazinet Uppföljaren till den första Revo Beasten som kom för några år sedan har nu hittat till svenska marknaden. En rulle som haft höga förväntningar på sig...

Inga kommentarer
SportfiskeAkademins deltagande på årets Sportfiskemässa kommer att bli något alldeles extra!

SportfiskeAkademins deltagande på årets Sportfiskemässa kommer att bli något alldeles extra!

Mässor Nästa vecka samlas tusentals sportfiskare från hela Sverige på den årliga Sportfiskemässan. SportfiskeAkademin är samarbetspartner till mässan och kommer i år att använda sin monteryta till ett något \"konstigt\" projekt...

Inga kommentarer
Zalt - En legend bland gäddwobblers!

Zalt - En legend bland gäddwobblers!

Notiser Svenska Zalt är idag en del av sportfiskehistorien. Ett bete som stora gäddor favoriserat i många år och även skyldig till det svenska gäddrekordet!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.