+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Kronprinsessan Victoria till Havs- och vattenforum i Göteborg - Östersjön i fokus i år!
Kronprinsessan Victoria till Havs- och vattenforum i Göteborg - Östersjön i fokus i år!
Fotograf: HaV

Kronprinsessan Victoria till Havs- och vattenforum i Göteborg - Östersjön i fokus i år!

Kronprinsessan Victoria närvarar vid Havs- och vattenforum som i år sätter Östersjön i fokus. Konferensen hålls i Göteborg den 16 och 17 maj och lockar deltagare från hela Vatten-Sverige.

- Vi kommer särskilt att lyfta nyttorna med våra hav och ger konkreta exempel på vad som görs lokalt och globalt för att få bukt med problem som övergödning, fiskdöd och miljögifter i Östersjön som ofta härstammar från land, säger Jakob Granit, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

I januari 2016 utsåg FN:s dåvarande generalsekreterare Ban Ki-moon Kronprinsessan till ambassadör för FN:s globala hållbarhetsmål inom Agenda 2030. Kronprinsessan är en av 16 ambassadörer i den särskilda grupp som har till uppgift att på olika sätt främja FN:s mål för hållbar utveckling och hon arbetar framförallt med frågor som rör vatten och hälsa.

- Kronprinsessan har ett djupt engagemang för och stor kunskap om havs- och vattenfrågor och vi är väldigt glada att hon kommer till Havs- och vattenforum, säger Jakob Granit.

Från regeringen deltar miljöminister Karolina Skog som berättar om Sveriges frivilliga åtaganden under FN:s havskonferens i New York förra året och om regeringens satsning med 600 miljoner kronor på rena hav.

Årets Havs- och vattenforum gästas av Peter Thomson som i fjol utsågs till FN:s första särskilda sändebud för havsfrågor. Peter Thomson är diplomat från önationen Fiji och var ordförande för FN:s generalförsamling under åren 2016-2017. På Havs- och vattenforum kommer han bland annat att berätta om globala havsutmaningar och vad som kan göras för att rädda världens hav.

- Peter Thomson är något av en världsstjärna när det gäller kunskap om våra hav, hur de mår och varför det är så viktigt att satsa på haven. Han pekar bland annat på hur man går från globalt till regional och lokalt engagemang och vad som krävs för att vi ska nå de mål som satts upp, säger Jakob Granit.

Flera konkreta projekt och åtaganden för hållbara hav presenteras på Havs- och vattenforum. Representanter från den svenska stålindustrin berättar om hur de bidrar för att få friska hav, Länsstyrelsen i Västmanland berättar om Sveriges första LIFE-IP-projekt i norra Östersjön (LIFE IP Rich Waters) för att bland annat minska övergödning, minska miljögifter och skapa fria vandringsvägar för fisk och andra organismer. 

Andra talare på årets Havs- och vattenforum är:

  • Ann-Christine Brusendorff, generalsekreterare i Internationella havsforskningsrådet (ICES) som är en internationell organisation, bestående av mer än 4 000 forskare från drygt 20 medlemsländer. ICES tar fram forskning och råd för att stödja ett hållbart nyttjande av världshaven.
  • Sveriges havsambassadör, Helen Ågren, och Sveriges klimatambassadör, Lars Ronnåskommer att tala om svensk diplomati för rena hav och minskad klimatpåverkan.
  • Lena Gipperth, Göteborgs universitet och John Munthe, IVL Svenska miljöinstitutet, berättar om Kristineberg marina forsknings- och innovationscenter, en ny arena för samverkan kring forskning och utveckling av marina innovationer på regional, nationell och EU-nivå.
  • Lotta Samuelson från Stockholm International Water Institute, SIWI, och Carla Alexandra, från stiftelsen Race For The Baltic berättar om innovativt kommunalt miljöarbete runt Östersjön.
  • HaV:s experter berättar om arbetet med bland annat havsplanering,vattenkraft och vattenmiljö, ekosystembaserad fiskförvaltning, e-DNA som metod inom miljöövervakningen, Hanöbukten, miljökvalitetsmålen och marina skyddade områden.

Havs- och vattenforum i Göteborg arrangeras för sjätte året i rad av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och lockade i fjol 450 deltagare. Havs­ och vattenforum hålls på Eriksbergshallen i Göteborg 16-17 maj.

Vi välkomnar journalister att delta men vill att du ackrediterar dig i förväg, senast 14 maj. 

Kontakta pressansvarig Lena Olsson Kavanagh, via mejl lena.olsson@havochvatten.se eller tfn 010-698 60 42, 076-538 6042

Läs mer om årets Havs- och vattenforum

Länk till preliminärt program

För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten

Kontaktpersoner: Monica Forsell, kommunikationschef, tfn 010-6986004, mobil 076-5386204, e-post monica.forsell@havochvatten.se, Jeanette Frykner, kommunikatör, tfn 010-698 61 33, mobil 070-6386311, e-post jeanette.frykner@havochvatten.se

Presskontakt: Lena Olsson Kavanagh, tfn 010-698 60 42, mobil 076-538 6042, e-post lena.olsson@havochvatten.se

 

 

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.


Läs mer här -> HaV


 


Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 116 Nästa SistaMetetorget på Sportfiskemässan ser riktigt bra ut - mete i dess renaste form!

Metetorget på Sportfiskemässan ser riktigt bra ut - mete i dess renaste form!

Mässor Är du en metare? Kolla in årets komman Metetorg på sportfiskemässan, mete i dess renaste form är parollen...

Inga kommentarer
Så mår fisk- och skaldjursarter i svenska vatten...

Så mår fisk- och skaldjursarter i svenska vatten...

Eko/ Miljö Ny rapport från HaV visar negativt för gädda, siklöja och torsk. För bland annat gösen i delar av Östersjön är det än värre...

Inga kommentarer
Kom och prova på pimpel på söndag 27 januari!

Kom och prova på pimpel på söndag 27 januari!

Vinter Vill du testa på pimpelfiske tillsammans med riktiga experter från Stäkets sportfiskeförening?

Inga kommentarer
Flugfiskaren i Småland - Bindvideo och gäddfiske...

Flugfiskaren i Småland - Bindvideo och gäddfiske...

Fluga Trots kyla finns det lite öppet vatten att slänga sin gäddfluga i! Flugfiskaren i Småland bjuder på ny bindvideo, nytt på bloggen...

Inga kommentarer
Dialog ska leda till förvaltningsplan för skarv i Stockholms skärgård!

Dialog ska leda till förvaltningsplan för skarv i Stockholms skärgård!

Eko/ Miljö Länsstyrelsen ska ta fram en regional förvaltningsplan för skarv i Stockholms skärgård. Myndigheten har därför bjudit in skärgårdens jakt-, fiske-, och viltvårdsföreningar, kommuner och andra aktörer att delta i arbetet...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.