+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Stiftelsen för Östersjölaxen köper ut laxfällfiske inom fredningsområde!
Näringslivsprofilen Jan Wejdmark tittar på en vindelälvslax i fiskvägen genom Stornorrfors kraftverk.

Stiftelsen för Östersjölaxen köper ut laxfällfiske inom fredningsområde!

Tillsammans med näringslivsprofilen Jan Wejdmark kompenserar Stiftelsen för Östersjölaxen en yrkesfiskare för att avstå sitt laxfiske inom Umeälvens fredningsområde.

- Tack vare ett gott samarbete har vi slutit en viktig överenskommelse som direkt kommer att gynna den utsatta Vindelälvslaxen, säger Thomas Johansson, verksamhetschef för Stiftelsen för Östersjölaxen.

Trenden i många svenska vildlaxälvarna har under den senaste tioårsperioden varit positiv med fler återvändande laxar och förbättrad återväxt.  Utvecklingen för Vindelälven, nationalälv tillika biflöde till Umeälven, har dock varit en annan.

- Från att 2013 har varit ett av landets verkliga glädjeämnen med en uppvandring på drygt 14 000 laxar har Vindelälven de senaste åren upplevt svaga uppgångar, säger Thomas. På det här sättet hjälper vi Vindelälvslaxar tillbaka till lekbottnarna, så de kan föra det unika beståndet vidare.

Unik överenskommelse

Överenskommelsen som slutits mellan Stiftelsen för Östersjölaxen och en enskild yrkesfiskare innebär att denne under en treårsperiod helt upphör med sitt fiske med de två fällor inom Umeälvens fredningsområde som han har dispens att fiska med. Överenskommelsen möjliggörs med ekonomiskt stöd från näringslivsprofilen Jan Wejdmark, bland annat känd för sitt engagemang i Granö Beckasin och som ordförande i nätverksorganisationen Samhällsbyggarna.

- Under åren har jag engagerat mig för att utveckla norra Sveriges inland, säger Jan. Vindelälven skulle kunna vara en av världens laxrikaste älvar. Med ett livskraftigt laxbestånd som grund kan vi verkligen utveckla bygden genom att skapa möjligheter för besökare att uppleva den här fantastiska fisken.

Äventyrar beståndets framtid

- Vi anser att uttaget av Vindelälvslax är alldeles för stort och i dagsläget äventyrar det hela beståndets framtid, fortsätter Thomas. Inom det fredningsområde som ska skydda det svaga beståndet av Vindelälvslax fiskar 10 fällor på dispenser utfärdade av länsstyrelsen.

År 2017 fångades 3011 laxar i fällorna inom fredningsområdet De två inlösta fällorna fångade 861 laxar. Vindelälvens totala laxvandring uppgick förra året till 4100 individer varav endast 186 var de så viktiga honlaxarna.

- Det här gör vi mot bakgrund av de senaste årens svaga uppgångar. Den yrkesfiskare vi har träffat överenskommelsen med kompenserar vi ekonomiskt fullt ut.

Ser långsiktigt

Thomas är dock noga med att poängtera att fällfisket i mynningsområdet inte är Vindelälvslaxens enda utmaning.

-  Stornorrfors är Sveriges största enskilda elproducent av vattenkraft och har under lång tid skapat svårigheter för Vindelsälvslaxen, säger Thomas. Dessutom har vi de senaste årens oroande utveckling av sjukdomsläget för Östersjölaxen där just Vindelälvslaxen drabbats hårt. Vi inser att sjukdomssituationen och kraftverket är stora problem för Vindelälvens laxbestånd men det gör också att varje lax vi kan hjälpa förbi laxfällorna i fredningsområdet och vidare upp på lekområdena blir oerhört värdefulla.

Stiftelsen för Östersjölaxen ser långsiktigt på initiativet och hoppas kunna skapa fler liknande överenskommelser framöver.

- Bland annat har vi stora förhoppningar på att Umeälvens fredningsområde ska vara helt tomt på laxfällor redan till 2019, avslutar Thomas.

Kontakt
Thomas Johansson
Verksamhetschef
Tfn 070-581 70 29
thomas@balticsalmonfund.org

OM STIFTELSEN FÖR ÖSTERSJÖLAXEN

Stiftelsen för Östersjölaxen arbetar för livskraftiga laxbestånd i Östersjöns kvarvarande vildlaxälvar. En del i det arbetet består av att vara en drivande kraft för arrenden av fällfiskevatten samt ekonomiskt kompensera yrkesfisket för att avstå kustnära laxfiske, och därigenom begränsa bortfallet av vild östersjölax på våra älvars lekbottnar.
www.balticsalmonfund.com 

https://www.balticsalmonfund.com/vr-historia

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

1 kommentarer...
Kalle skrev...
Snyggt
Hoppas ni får bort dem för gott dessa fällor vid mynningen. 3år är en bra start men tror bara attbom fyra år kommer det bara fiskas mer i stället. Sedan hoppas jag atr dessa fällor som det skulle fiska sik med och släppa laxen inte godkänns. Alla vet hur det egentligen fungerar det har ju myglats inåratal och sålts svart lax vid kajen. Sedan har vi några personer med fiske rätt i torrfåran som bedriver verksamhet också och säljer fisk. Vet en person som hade flera frysbox fyllda med lax för ett par år sedan men man kommer inte åt dessa personer så lätt. Det bästa vore att eu förbjuder allt lax fiske i havet i många år och samma med havsöringen tills man börjar se en bra återhämtning. Men alla som bidrar gör ett bra jobb så tack
Klockan 08:44, 29 Juli 2018

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 117 Nästa SistaMikael Frödin - Laxen det giftigaste livsmedlet i mataffären!

Mikael Frödin - Laxen det giftigaste livsmedlet i mataffären!

Eko/ Miljö Sveriges radio uppmärksammar Mikael Frödins rapporter från norsk laxodling. Fler sjuka än friska fiskar i kassarna...

Inga kommentarer
Jenzza Lures med ny blogg på FishEco!

Jenzza Lures med ny blogg på FishEco!

Notiser Vi är jätteglada att en av Sveriges bästa betesbyggare nu bloggar på FishEcos bloggplattform, välkommen Jens Norblad aka jenzza.lures. Följ hans blogg...

Inga kommentarer
Vilket bottennapp - Uppfiskat kranium kan vara 2 000 år gammalt!

Vilket bottennapp - Uppfiskat kranium kan vara 2 000 år gammalt!

Notiser Udda saker händer vid fiske! Bottennappet visade sig vara ett kranium, polisen larmades och nu är polisutredningen klar...

Inga kommentarer
Swedish Anglers Rod Pod - Ny gäst Nicka Hellenberg!

Swedish Anglers Rod Pod - Ny gäst Nicka Hellenberg!

Notiser Ny gäst i Swedish Anglers pod är ingen mindre än Nicka Hellenberg, en kille man gärna lyssnar till...

Inga kommentarer
Bait Bash 2019 - Abborrföredrag med Per Stenberg, Manuel Fyrestam och Martin Wasberg!

Bait Bash 2019 - Abborrföredrag med Per Stenberg, Manuel Fyrestam och Martin Wasberg!

Blogg 2013 Under söndagen på Bait Bash mässan i Karlstad kommer Per Stenberg, Manuel Fyrestam och Martin Wasberg att gästa Bait Bash soffan och snacka abborrfiske...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.