+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Östersjölax riskerar att utrotas!
Pressmeddelande - Östersjölax riskerar att utrotas!
Fotograf: Privat

Östersjölax riskerar att utrotas!

DEN OKÄNDA LAXDÖDEN. SÅ RUBRICERAR KALIBER I P1 PROGRAMMET SOM TAR SIG AN DET PREKÄRA SJUKDOMSLÄGET FÖR ÖSTERSJÖLAXEN. OCH DET ÄR EN DYSTER BILD SOM MÅLAS UPP.

- Läget för laxen är just nu oroande. Till slut når man en flaskhals när det inte finns tillräckligt mycket fisk för att nästa generation ska komma vidare, säger Charlotte Axén, stadsveterinär på SVA i en intervju med Sveriges Radios program för grävande journalistik, Kaliber.

Även Stiftelsen för Östersjölaxen är oroade.
- De senaste åren har vi sett mer eller mindre omfattande sjukdomsutbrott i samtliga Östersjölaxälvar, säger Thomas Johansson, verksamhetschef hos Stiftelsen för Östersjölaxen. Från att ha upplevt en tydlig positiv trend med ökad laxvandring i många älvar har nu situationen förändrats till att flera bestånd hotas av utrotning.

Stiftelsen för Östersjölaxen uppmanar myndigheter och beslutsfattare att ta till krafttag för att rädda Östersjölaxen.
- Förutom forskning om orsakerna till sjukdomsläget och vad vi kan göra för att förbättra situationen, måste omedelbart det kommersiella fisket på våra vildlaxbestånd upphöra.

Thomas menar att det kommersiella fisket istället bör styrs mot odlade laxbestånd.
- Det är ett viktigt arbete som Stiftelsen för Östersjölaxen har jobbat med dagligen de senaste åren men nu krävs att fler också gör det.

Stiftelsen för Östersjölaxen har under flera år, på egen hand, samt stöttat föreningar och organisationer att arrendera upp fiskerätter och sluta avtal med yrkesfiske i anslutning till laxälvar med svaga vildlaxbestånd.

- Fisket är den faktor som påverkar våra kvarvarande bestånd i absolut mest. Den osäkerhetsfaktorn som sjukdomsläget innebär, gör att vi inte kan beskatta den vilda Östersjölaxen ytterligare. Annars riskerar vi hela våra kvarvarande unika bestånden.

Länk till Kaliber i P1, Sveriges Radio.
https://sverigesradio.se/kaliber

Kontakt
Thomas Johansson
Verksamhetschef
Stiftelsen för Östersjölaxen
thomas@balticsalmomfund.com
Tfn 070-581 70 29

 
 


Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 119 Nästa SistaFrån besvikelse till glädje - Epperlein slår till igen!

Från besvikelse till glädje - Epperlein slår till igen!

Mete Mattias Epperlein är en av Karlstad å Värmlands skickliga sportfiskare som ofta ses med stora fiskar, nu är det dax igen!

Inga kommentarer
Ny fiskväg ska byggas i Boulognern i Gävle!

Ny fiskväg ska byggas i Boulognern i Gävle!

Eko/ Miljö Strömdalens kraftverk i Boulognern i Gävle hindrar lax, öring och ål från att vandra högre upp i Gavleån. Men redan om ett par år kanske fisken kan passera kraftverket utan problem..

Inga kommentarer
Lewen vann Sportfiskarnas båt!

Lewen vann Sportfiskarnas båt!

Notiser Nu är det klart att Lewen Ronero, 34 år från Uppsala har vunnit Sportfiskarnas båt genom sitt medlemskap!

Inga kommentarer
Sååå nära 10-kilosgränsen för Oskar Pettersson!

Sååå nära 10-kilosgränsen för Oskar Pettersson!

Vertikalfiske En perfekt vertikaldag utan störande vind och på tredje ekot fanns vinstlotten! En galet vacker gös på 96 cm drog i ett riktigt stumhugg, som bara storgös kan göra!

Inga kommentarer
iFiske utvecklar nytt digitalt verktyg för förvaltning av fiskevatten i samarbete med Sommens FVO!

iFiske utvecklar nytt digitalt verktyg för förvaltning av fiskevatten i samarbete med Sommens FVO!

Press/ reklam iFiske tillsammans med Sommens fiskevårdsområde utvecklar nytt digitalt verktyg för fångstrapportering och förvaltning för vattenägare...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.