+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Östersjölax riskerar att utrotas!
Pressmeddelande - Östersjölax riskerar att utrotas!
Fotograf: Privat

Östersjölax riskerar att utrotas!

DEN OKÄNDA LAXDÖDEN. SÅ RUBRICERAR KALIBER I P1 PROGRAMMET SOM TAR SIG AN DET PREKÄRA SJUKDOMSLÄGET FÖR ÖSTERSJÖLAXEN. OCH DET ÄR EN DYSTER BILD SOM MÅLAS UPP.

- Läget för laxen är just nu oroande. Till slut når man en flaskhals när det inte finns tillräckligt mycket fisk för att nästa generation ska komma vidare, säger Charlotte Axén, stadsveterinär på SVA i en intervju med Sveriges Radios program för grävande journalistik, Kaliber.

Även Stiftelsen för Östersjölaxen är oroade.
- De senaste åren har vi sett mer eller mindre omfattande sjukdomsutbrott i samtliga Östersjölaxälvar, säger Thomas Johansson, verksamhetschef hos Stiftelsen för Östersjölaxen. Från att ha upplevt en tydlig positiv trend med ökad laxvandring i många älvar har nu situationen förändrats till att flera bestånd hotas av utrotning.

Stiftelsen för Östersjölaxen uppmanar myndigheter och beslutsfattare att ta till krafttag för att rädda Östersjölaxen.
- Förutom forskning om orsakerna till sjukdomsläget och vad vi kan göra för att förbättra situationen, måste omedelbart det kommersiella fisket på våra vildlaxbestånd upphöra.

Thomas menar att det kommersiella fisket istället bör styrs mot odlade laxbestånd.
- Det är ett viktigt arbete som Stiftelsen för Östersjölaxen har jobbat med dagligen de senaste åren men nu krävs att fler också gör det.

Stiftelsen för Östersjölaxen har under flera år, på egen hand, samt stöttat föreningar och organisationer att arrendera upp fiskerätter och sluta avtal med yrkesfiske i anslutning till laxälvar med svaga vildlaxbestånd.

- Fisket är den faktor som påverkar våra kvarvarande bestånd i absolut mest. Den osäkerhetsfaktorn som sjukdomsläget innebär, gör att vi inte kan beskatta den vilda Östersjölaxen ytterligare. Annars riskerar vi hela våra kvarvarande unika bestånden.

Länk till Kaliber i P1, Sveriges Radio.
https://sverigesradio.se/kaliber

Kontakt
Thomas Johansson
Verksamhetschef
Stiftelsen för Östersjölaxen
thomas@balticsalmomfund.com
Tfn 070-581 70 29

 
 


Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 116 Nästa SistaDen nya regeringen föreslår generellt stopp för bottentrålning i skyddade områden...

Den nya regeringen föreslår generellt stopp för bottentrålning i skyddade områden...

Eko/ Miljö Den nya regeringen har gjort ett flertal överenskommelser om åtgärder som verkar positiva för alla som månar om fisken och haven...

Inga kommentarer
Ny pimpelklass införs på NM i pimpel!

Ny pimpelklass införs på NM i pimpel!

Vinter Nytt i pimpelvärlden. De nordiska förbunden har enats. Nordiska Mästerskapen i pimpel utökas med äldre dam- och herrveteraner...

Inga kommentarer
Två fall av tjuvfiske på samma plats i Varberg!

Två fall av tjuvfiske på samma plats i Varberg!

Notiser Under helgen har polisen i Varberg ertappat ett flertal tjuvfiskare på samma ställe vid två olika tillfällen...

Inga kommentarer
Fruktad smörbult minskade kraftigt under heta sommaren!

Fruktad smörbult minskade kraftigt under heta sommaren!

Eko/ Miljö När man provfiskade för att kontrollera fiskbeståndet i Stockholms skärgård i höstas visade sig att det fanns väldigt lite smörbult...

1 kommentar
Joakim Berglund ismetar upp stabil SuperSizegädda!

Joakim Berglund ismetar upp stabil SuperSizegädda!

Vinter I takt med att isarna nu lägger sig är det allt fler som ger sig ut! Helgen som gick har levererat flera fina fiskar, kolla in den här!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.