+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Initiativ räddade 1000 vindelälvslaxar!
Jan Wejdmark tillsammans med en Vindelälvslax som passerar genom fiskvägen i Stornorrfors.
Fotograf: Stiftelsen för Östersjölaxen.

Initiativ räddade 1000 vindelälvslaxar!

Mot bakgrund av de senaste årens svaga laxvandringar i Vindelälven beslöt Stiftelsen för Östersjölaxen och näringslivsprofilen Jan Wejdmark att under en treårsperiod lösa ut två av de laxfällor som fiskar inom Umeälvens fredningsområde. 

- Vi räddade så många som 1000 laxar, säger Thomas Johansson, verksamhetschef på Stiftelsen för Östersjölaxen. 

Det är viktiga laxar för Vindelälvslaxens fortlevnad. Situationen för vildlaxen i Vindelälven har de senaste åren sett mörk ut. Vandringsproblematik kring Sveriges största vattenkraftverk, Stornorrfors, oroande sjukdomsläge och ett omfattande dispensgivet fällfiske efter lax i Umeälvens mynningsområde har gjort livet svårt för Vindelälvslaxen. 

- Man kan se det som att Länsstyrelsen i Västerbotten år efter år sanktionerat att närmare 3000 laxar fångats inom det fredningsområde som har till uppgift att skydd den utsatta Vindelälvslaxen. Vi var helt enkelt tvungna att agera, säger Thomas. 

Få laxhonor även 2018 År 2017 fångades 3011 laxar inom fredningsområdet. Samma år var den totala uppvandringen i Vindelälven 4 100 laxar. 2018 såg uppvandring förvisso bättre ut. Närmare 14 000 laxar steg upp i älven. 

- Sett till siffrorna var laxvandring i paritet med rekordåret 2013, fortsätter Thomas. Merparten av 2018 års laxar var dock dessvärre smålaxar och de stora honorna, som är så viktiga för beståndet, lyste även i år med sin frånvaro. 

- Så trots goda siffror risker reproduktionen 2018 ändå att bli oroväckande låg. Svaga elfiskeresultat De senaste årens svaga reproduktion av lax i Vindelälven bekräftas också av årets elfiskeresultat. 

- Länsstyrelsen i Västerbotten elfiskar varje år ett stort antal lokaler längs Vindelälven. Det gör man för att se hur leken har gått och samtidigt beräkna hur många laxungar som finns i älven. Årets elfiske gav endast 2 laxungar på hela 27 olika lokaler, säger Thomas. 

Detta ger tätheter på 0,1 laxunge per 100 m2 . För bara fyra år sedan hade Vindelälven tätheter på 40 laxungar per 100 m2 . Läget är minst sagt bekymmersamt. 1000 laxar räddade Mer glädjande var istället resultatet av det avtal som Stiftelsen för Östersjölaxen och Jan Wejdmark, i somras, slöt med en yrkesfiskare i mynningsområdet. 

- Fisket inom Umeälvens fredningsområde fångade i år 2002 laxar, berättar Thomas. 2016 var den fångsten 3611 laxar och 2017 landade den på 3011. Det är dessa siffror som ligger till grund för den uppskattade numerär som de två inlösta fällorna ska ha inneburit i räddade laxar 2018. 

- Vi får förstås inga definitiva siffror men tack vare avtalet pekar beräkningarna på att vi gett ytterligare 1000 laxar chansen att vandra upp i Vindelälven. Stopp för allt fiske - Så länge länsstyrelsen fortsätter att bevilja dispenser för fisket inom fredningsområdet tvingas vi fortsätta att hitta alternativa vägar för Vindelälvslaxens fortlevnad, menar Thomas. 

Vårt mål är att allt fiske med mängdfångande redskap inom det fredade mynningsområdet redan till nästa säsong ska ha upphört helt. Det tror vi är direkt nödvändigt för att Vindelälvens laxbestånd ska ha en chans att överleva, avslutat Thomas. 

Mer om bakgrunden till initiativet hittas på balticsalmonfund.com/vindelalven 

Stiftelsen för Östersjölaxen. Kontakt Thomas Johansson Stiftelsen för Östersjölaxen Tfn 070-581 70 29 thomas@balticsalmonfund.org balticsalmonfund.com

Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 116 Nästa SistaSportfiskekväll i Västervik, Kalmar och Karlskrona!

Sportfiskekväll i Västervik, Kalmar och Karlskrona!

Eko/ Miljö Sportfiskarna bjuder in till sportfiskekväll med mingel, prat om fiskevård och filmvisning. Vi bjuder på något att äta och dricka...

Inga kommentarer
Pressmeddelande - Shimano och Rapala går skilda vägar...

Pressmeddelande - Shimano och Rapala går skilda vägar...

Notiser Shimano och Rapala går skilda vägar efter 26 år berättas i ett pressmeddelande från Rapala. I Sverige upphör samarbetet under 2020...

Inga kommentarer
Bait Bash 2019 - Träffa Tailmästaren BF lures!

Bait Bash 2019 - Träffa Tailmästaren BF lures!

Mässor Fler grymma betesbyggare ansluter till Bait Bash 2019! Träffa BaitFish Lures, här finns tailar som garanterat lurar stor gädda...

Inga kommentarer
Omfattande biotopvård har genomförts i Moraån!

Omfattande biotopvård har genomförts i Moraån!

Eko/ Miljö För första gången har nu fiskevårdsåtgärder genomförts uppströms Järnadammen i Moraån. Åtgärderna är ett första steg för att restaurera miljön i vattendraget uppströms dammen i väntan på att dammen avvecklas...

Inga kommentarer
Team Pilot - Storgädda på ismete!

Team Pilot - Storgädda på ismete!

Blogg 2013 Nu har verkligen ismetesäsongen dragit igång med pinglande bjällror, kolla in den här filmen med Bröderna Pilot och deras kompisar när det bänds storgädda...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.