+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Nu lägger sig skärgårdsisarna - tänk på säkerheten!
Issäkerhetsrådet vill verka för tryggare vistelser på isar
Fotograf: Privat

Nu lägger sig skärgårdsisarna - tänk på säkerheten!

Kylan gör att isarna i Mellansveriges skärgårdar börjar lägga sig. Det skapar möjligheter till fina uteaktiviteter i form av skridskoåkning, fiske, promenader och annat. Vistelse på skärgårdsisar kräver dock extra försiktighet och uppmärksamhet.

Isläggningen i skärgårdarna har ett utdraget förlopp. Isen lägger sig vid olika tidpunkter i skärgårdens olika vikar och fjärdar. Det kan vara variationer i vattendjup, strömmar, inverkan av vindar och annat som gör att isens bärighet kan variera mycket från ställe till ställe. De inre, redan islagda fjärdarna, har nu dessutom lite snö på sig som gör det svårt att ”läsa isen” och uppfatta gränser mellan bärig och svag is.

Några saker att tänka på när det gäller skärgårdsis:

  • Salt is är alltid svagare än sjöis. Det behövs extra marginaler på saltis.
  • Snön gör det svårare att bedöma isens kvalité och bärighet. Den skymmer isgränser mot senare lagd och därför tunnare is. Det är särskilt svårt på skärgårdsis där variationerna är stora.
  • Väderomslag medför vattenståndsförändringar som skapar strömmar som försvagar isen i sund och över grund och andra strömställen

Allmänt brukar man rekommendera en istjocklek på 10 cm men för skärgårdsis kan det behövas större marginaler på grund av de stora variationerna i bärighet. Det krävs extra stor uppmärksamhet på försvagningar, till exempel vid senare lagda områden, vindbrunnar där vinden stört isläggningen, smala sund, runt uddar och över grund.

Vi uppmanar därför till särskild uppmärksamhet när nu isen lägger sig i våra skärgårdar.

Vid all vistelse på is gäller ledorden: KUNSKAP, UTRUSTNING och SÄLLSKAP

KUNSKAP – Lär dig om isar och isars svaga områden. Vad gäller för just din skärgård. Var finns de luriga strömställena? I vilken ordning lägger sig isen?

UTRUSTNING – Ispik eller motsvarande för att prova isens bärighet, isdubbar lätt åtkomliga, även med vantar på, livlina för egen och andras räddning samt någon form av flythjälp som kan vara flytväst, flytoverall eller en ryggsäck med vattentätt packat ombyte. Ryggsäcken ska ha midje- och grenremmar så att den inte flyter upp över huvudet om isen skulle brista.

SÄLLSKAP – Erfarenheten visar att det är mycket svårt att ta sig upp ur en isvak utan hjälp. Därför ska du inte vistas ensam på isen. Helst bör man vara en grupp av minst tre personer som färdas med avstånd emellan så att inte alla går igenom isen samtidigt.

Läs mer på www.issäkerhet.se

Ytterligare information finns på www.issäkerhet.se eller kontakta:

Jan Insulander, Projektledare Issäkerhetsrådet, 070-594 15 96

Mikael Olausson, Områdesansvarig Säkerhet, Svenska Livräddningssällskapet, 0769-41 14 65, mikael.olausson@sls.a.se


 


Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 125 Nästa SistaHöstpremiär för Streetfiske i region mitt!

Höstpremiär för Streetfiske i region mitt!

Tävling Sportfiskarna region mitt satsar på öppna drop-in fisken på tre orter i regionen i höst: Örebro, Österåker och Nyköping...

Inga kommentarer
Nyttfiske - Robbo kollar in appen Fishbrain!

Nyttfiske - Robbo kollar in appen Fishbrain!

Press/ reklam Använder ni Fishbrain? Om inte, så är det dags för er att kolla upp det nu. Det är ett community där allt handlar om sportfiske...

Inga kommentarer
Fisketipset - Spinnarröva by Tero Paakki!

Fisketipset - Spinnarröva by Tero Paakki!

Notiser Tero Paaki är en av Sveriges absolut skickligaste gäddfiskare och en kille som hela tiden tänker på hur han ska utveckla sitt fiske, det senaste han fastnat för är något han kallar ”Spinnarröva”...

2 kommentarer
Oklart om ärtvatten orsakade fiskdöden!

Oklart om ärtvatten orsakade fiskdöden!

Eko/ Miljö Fiskdöden i Frändeforsån har fått stor uppmärksamhet i media, kopplat till utsläpp. Fiskdöden utreds som miljöbrott...

Inga kommentarer
Ja till mer ungdomsverksamhet på Gotland!

Ja till mer ungdomsverksamhet på Gotland!

Notiser Sportfiskarna har fått ett positivt besked på en ansökan att utveckla förbundets ungdomsverksamhet på Gotland...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.