+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Plast hittad i alla döda valar och sälar längs brittiska kusten – nu lägger EU fram förslag på hur mikroplaster ska stoppas.
Plast hittad i alla döda valar och sälar längs brittiska kusten...
Fotograf: Privat

Plast hittad i alla döda valar och sälar längs brittiska kusten – nu lägger EU fram förslag på hur mikroplaster ska stoppas.

Idag släpptes en ny rapport från University of Exeter och Plymouth Marine Laboratory (med stöd av Greenpeace forskningsenhet) om mikroplastens påverkan på marina däggdjur. Utav de 50 djur som undersöktes, däribland delfiner, sälar och valar visade resultatet att samtliga hade mikroplaster i sig.

Plastpartiklarna som återfanns i kadavren kan härledas till kläder, fisknät och tandborstar, men forskarna hittade även fragment från produkter som kan härstamma från matförpackningar och plastflaskor.

Ett möjligt förhållande mellan dödsorsak och mikroplast uppmärksammades då undersökningen visade att de djur som dog på grund av infektionssjukdomar hade mer mikroplast i sig än de som dog av andra dödsorsaker.

Däremot är det osäkert om det är just mikroplasten som var orsaken till infektionen. Rosanna Endre, talesperson för havs-och plastfrågor på Greenpeace Sverige, menar att på grund av att plasten som ämne är förhållandevis nytt i vårt samhälle, är det fortfarande svårt att avgöra dess direkta hälsoföljder på det marina djurlivet.  

– Det finns helt enkelt ingen tillräcklig, långsiktig forskning på mikroplastens påverkan på marina däggdjur. Men med tanke på vilka förödande konsekvenser plast i stora mängder orsakar för djuren i våra hav redan idag borde det ringa en tydlig larmsignal hos både företag och regeringar om att minska produktionen och användningen av mikroplaster genast.

Och det kan det redan ha gjort. Rapporten från Exeter university och Plymouth Marine Laboratory kom i kölvattnet av ett lagförslag som läckt ut från EU, där förslaget syftar just till att minska mängden mikroplast i ett stort antal produkter. Enligt EU hamnar 10,000 till 60,000 ton mikroplaster i naturen årligen. Det motsvarar ungefär sex gånger mer plast än den kända plastön “Great Pacific Garbage Patch”. Detta är alltså mikroplast som medvetet adderats i olika typer av produkter såsom rengöringsmedel och hygienprodukter.

Men i det här lagförslaget, som kommer tas upp för omröstning i 2020, så skulle EU klassa dessa mikroplaster som miljögifter.

– Att det här förslaget tas upp bara någon månad efter beskedet om att EU kommer fasa ut vissa engångsplaster till 2020 är en välkommen komplettering. EUs lagförslag tar även ett större grepp kring mikroplaster än det förbud vi idag har i Sverige gällande mikroplast i kosmetika, då detta innefattar allt från tandkräm och rengöringsmedel till färg.

Trots de goda nyheterna, så finns det fortfarande problem gällande lagförslaget.

– Om vi verkligen vill skydda både hav och djur från plast så måste EU fatta beslut snabbare. Lagförslaget ger en alldeles för generös utfasningsperiod. Det skulle ta upp till sex år innan alla påverkade sektorer verkställt förändringen. Det innebär alltså att valar, sälar och delfiner kommer de närmsta sju åren se en ökad plastförorening i sina hem.

Läs hela studien från University of Exeter och Plymouth Marine Laboratory här.

För mer information gällande informationen från lagförslaget, läs här.

Kontakt

Rosanna Endre, havsansvarig Greenpeace (med plastföroreningar som särskilt område)
rosanna.endre@greenpeace.org
070 285 36 78

Fanny Jönsson, kommunikatör
fanny.jonsson@greenpeace.org
070 283 30 36


Daniel Bengtsson, kommunikatör
daniel.bengtsson@greenpeace.org
070 300 95 10


 


Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 119 Nästa SistaPåsken - en fiskehögtid!

Påsken - en fiskehögtid!

Notiser Hela Sverige bjuder på fantastiska fiskemöjligheter under påskhelgen. Från pimpelfiske efter röding i norr till hett havsöringfiske och gäddspinn i söder. Och allt däremellan...

Inga kommentarer
Från besvikelse till glädje - Epperlein slår till igen!

Från besvikelse till glädje - Epperlein slår till igen!

Mete Mattias Epperlein är en av Karlstad å Värmlands skickliga sportfiskare som ofta ses med stora fiskar, nu är det dax igen!

Inga kommentarer
Ny fiskväg ska byggas i Boulognern i Gävle!

Ny fiskväg ska byggas i Boulognern i Gävle!

Eko/ Miljö Strömdalens kraftverk i Boulognern i Gävle hindrar lax, öring och ål från att vandra högre upp i Gavleån. Men redan om ett par år kanske fisken kan passera kraftverket utan problem..

Inga kommentarer
Lewen vann Sportfiskarnas båt!

Lewen vann Sportfiskarnas båt!

Notiser Nu är det klart att Lewen Ronero, 34 år från Uppsala har vunnit Sportfiskarnas båt genom sitt medlemskap!

Inga kommentarer
Sååå nära 10-kilosgränsen för Oskar Pettersson!

Sååå nära 10-kilosgränsen för Oskar Pettersson!

Vertikalfiske En perfekt vertikaldag utan störande vind och på tredje ekot fanns vinstlotten! En galet vacker gös på 96 cm drog i ett riktigt stumhugg, som bara storgös kan göra!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.