+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Stort hot mot Vätterns gäddbestånd?
Vättern, hem för svenska rekordgäddor men kanske inte länge till...
Fotograf: Storfiskregistret

Stort hot mot Vätterns gäddbestånd?

Vättern är för många gäddparadiset nummer ett. Hemmet för vårt svenska rekord på gädda och sjön eller rättare sagt innanhavet där drömmen om den riktigt stora gäddan fortfarande kan besannas.

Är det ett hotat gäddparadis (läs mer här Sportfishing News)? Det är mångas uppfattning att fisket har blivit svårare de senaste åren. Fisketrycket från sportfisket är relativt högt och nu kommer också uppgifter om ett kraftigt ökat yrkesfiske efter gäddan.

Ökningen är i procent sett helt absurd, yrkesfiskets uttag 2018 blev 10,6 ton gädda, en ökning med hela 534%!!! Att jämföras med 2015-2017 då uttaget pendlar mellan ca 1,5 till 2 ton gädda. Vart är vi på väg? Ska Vätterns värdefulla gäddbestånd behandlas på det här sättet och vad händer i framtiden?

//FishEcoDela denna artikel...

   


Kommentarer

4 kommentarer...
Anders skrev...
Gädda
Sportfiskare statistik finns på hav och vattens hemsida, specifikt för vättern men även för resten Sverige. Noterbart är att yrkesfisket inte hade ökat utan miss i statstiken. Men där står att uttaget i de fem största sjöarna är nånstans 60- 180ton i sportfisket om jag minns rätt. 660- 2200ton i samtliga svenska sjöar och vattendrag. Då är inte havet medräknat. Att 9 av 10gäddor tas med kastspö är inget nytt.... Gäddfisket inom yf är helt enkelt inte ekonomiskt gångbart.
Klockan 09:35, 08 Feb 2019

Sportfiskare skrev...
Hej Anders!
Du menar att sportfisket har ett uttag på omkring 95650 kg per år? Skulle vilja se den siffran! Har du en länk? Mvh
Klockan 10:06, 07 Feb 2019

Mikael skrev...
Gädda
Fisketrycket från sportfisket under framförallt vår, men även höst är för stort. Gäddorna behöver lämnas i fred under framförallt lekperioden en tid framöver så att beståndet får en chans att repareras. Det är glest mellan gäddorna och jakten på drömvikten hotar beståndet. Norra Vättern är i princip utfiskat. Det bör införas fiskeförbud under lekperioden i några år.
Klockan 17:30, 06 Feb 2019

Anders skrev...
Gädda
Sportfisket har enligt ststistik stått för 80-90% av uttaget av gädda som det ser ut i nästan hela Sverige. Att gäddfisket % ökat mkt är ju inte konstigt då man mer riktat fiske efter gädda. Jäkligt orättvis t inlägg... mkt kan man beskylla yf men inte är de det största hotet mot gäddan. Minska uttaget där det är som störst! Inom sportfisket! Statistik finns att läsa på länstyrelsens hemsida.
Klockan 15:15, 06 Feb 2019

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 123 Nästa SistaFortsatt oro över röding - förbudszoner behålls i Vättern!

Fortsatt oro över röding - förbudszoner behålls i Vättern!

Eko/ Miljö Från riktigt illa till mycket bättre till något sämre igen, Vätterns fantastiska rödingbestånd undersöks...

Inga kommentarer
Swedish Anglers - 12 Snabba Frågor till Linnea Lönn!

Swedish Anglers - 12 Snabba Frågor till Linnea Lönn!

Mete Linnea Lönn har lyckats riktigt bra med sitt fiske och har fångat många olika arter och riktigt fina fiskar!

Inga kommentarer
Kameraövervakning på fiskefartyg utreds!

Kameraövervakning på fiskefartyg utreds!

Eko/ Miljö Fiskerinäringens tyvärr globala fusk tvingar fram nya sätt att övervaka yrkesfisket. Nu ska HaV utreda hur man kan införa kamerabevakning av fiskefartyg...

Inga kommentarer
Jiggad SuperSizeabborre för Arvid Hagström!

Jiggad SuperSizeabborre för Arvid Hagström!

Spinn Arvid Hagström från Örnsköldsvik fångade den här vackra SuperSizeabborren på fina 52 cm och 1750 gram i en sjö i Västra Norrland för några dagar sedan...

Inga kommentarer
Hur ser framtiden ut för Östersjölaxen?

Hur ser framtiden ut för Östersjölaxen?

Eko/ Miljö Se HaV:s seminarier från Almedalsveckan, med samtal om bland annat Östersjölaxens framtid och vattenbrist och torka...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.