+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Kris för torsken i västerhavet!
Kris för torsken i västerhavet!
Fotograf: Privat

Kris för torsken i västerhavet!

Under fredagen kom Internationella havsforskningsrådets årliga rekommendationer, med det dystra beskedet att torskfisket bör stoppas i Kattegatt och skäras ner kraftigt i Skagerrak.

Under fredagen publicerade Internationella havsforskningsrådet (ICES) sina rekommendationer för fiskekvoter i Västerhavet 2020. Efter flertalet varningstecken rekommenderas nu ett torskfiskestopp i Kattegatt. Samtidigt måste fisket i Skagerrak skäras ner kraftigt, en minskning med 63 % i förhållande till förra årets rådgivning. Beskedet är inte oväntat, med tanke på det överfiske som år efter år tillåtits genom för högt satta kvoter och rapporter från provtrålningar med rekordlåga nivåer av flera bestånd. För Östersjöns östra torskbestånd rekommenderades nyligen ett fiskestopp år 2020.

–Oerhört allvarligt. Man blir både förbannad och ledsen över att vi fortfarande förvaltar gemensamma resurser så här illa. Det är ett monumentalt misslyckande, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm.

Sammanfattning torskbeståndet i Kattegatt
Ett tydligt exempel på kraftigt överfiske under många decennier. Under hela 1970-talet och fram till mitten av 80-talet låg landningarna på 12 000–22 000 ton. Under 90-talet försökte den vetenskapliga rådgivningen förgäves få ner kvoterna, samtidigt som fångsterna sjönk mot 6 000–8 000 ton. 14 år i rad under åren 2002–2015 rekommenderade ICES ett fiskestopp. Under samma år beslutade politiken om totalt 11 000 ton i kvot, en siffra som enligt ICES ligger över 16 000 ton om man inkluderar yrkesfiskets dumpning av fisk, så kallade utkast. Beståndet har enligt ICES data överfiskats samtliga år sedan 2002.

Beståndsstorleken är enligt ICES nyaste data den minsta uppmätta och årsklasserna födda 2017 respektive 2018 är också de historiskt svaga. Dessutom har dödligheten i fisket ökat igen. ICES förklarar det med att det nya systemet som Havs- och vattenmyndigheten införde 2017 med överlåtbara fiskekvoter har inneburit att yrkesfisket har minskat användningen av selektiva redskap (något även SLU säger här) när man bottentrålar havskräfta. Eftersom torsken fångas som bifångst i kräftfisket och kvoten för havskräfta har ökat kraftigt de senaste åren innebär nuvarande bottentrålning efter havskräfta i Kattegatt sannolikt att dödligheten på torsk ökar kraftigt.

Sammanfattning torskbeståndet i Skagerrak/Nordsjön
Under 1960- till 1980-talet var fångsterna på flera hundratusen ton, för att sedan dess ha sjunkit kraftigt till en stabilt låg nivå under 2000-talet. Nordsjöbeståndet är ett ikoniskt och kommersiellt mycket viktigt bestånd. Det är utbrett över ett stort område och består sannolikt av olika delbestånd, vilket gör förvaltningen svårare. Precis som för Kattegattbeståndet rekommenderade ICES ett fiskestopp under större delen av 00-talet. Trots detta så sattes kvoterna under denna period aldrig under 20 000 ton/år.

En ny förvaltningsplan 2008 och en reglering av fisket 2009 innebar en positiv trend under flera år, men ett fortsatt högt fisketryck i kombination med flertalet svaga årsklasser har inneburit en ytterligare nedgång. Beståndet är nu under biologiskt säkra gränser (Blim) och situationen kompliceras av att torsken fångas som bifångst i många andra fisken, vilket inneburit höga utkast.

Beslut i december
Samtidigt är det inte säkert att rekommendationerna verkställs, särskilt med tanke på hur tidigare rekommendationer ignorerats och kortsiktiga vinstintressen i fisket fått stort inflytande. Det slutgiltiga beslutet tas i december, då EU:s ministerråd träffas för att fastställa fiskekvoterna för Nordsjöområdet. Samtidigt behövs förhandlingar med Norge om flera fiskekvoter. EU:s medlemsstater har tidigare beslutat att senast år 2020 stoppa överfisket genom att besluta om kvoter som ligger i linje med de vetenskapliga råden, ett löfte inte många tror kommer att hållas. Hösten 2019 är sista chansen.
 

Läs rådet för Kattegatts torskbestånd här.
Läs rådet för Nordsjöns/Skagerraks torskbestånd här.
 

Mer information:
Sten Frohm, generalsekreterare Sportfiskarna, 08-410 80 636
Markus Lundgren, regionchef Sportfiskarna, 08-410 80 627

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

3 kommentarer...
Gunnar skrev...
?
2006 beräknade "gamla" Fiskeriverket att bara skarven åt 6 miljoner torskar efter västkusten !
Klockan 15:12, 17 Juli 2019

Anders Svensson skrev...
Sportfiskarnas falskhet
Det är redan torskfiskestopp i Kattegatt. Sen många år tillbaka. Kvoten som finns på torsk är för att möjliggöra kräftfiske. Det är en bifångstkvot som dessutom inte fiskas upp. Sportfiskarna vet faktiskt inte vad de pratar om. Att kvoter går upp och ner är naturligt och inget alarmerande. Det som är alarmerande är vad som faktist hände när torsken vid kusten försvann för 40 år sen och när beståndet i Kattegatt kollapsade för 20 år sen. I det senare fallet var sannolikt överfiske den helt dominerande orsaken och för 40 år sen var det sannolikt också en bidragande orsak.
Klockan 11:00, 30 Juni 2019

Josef skrev...
Stolpskott
Man räknar med att det finns kring 30 000 knubbsälar i västerhavet. Med en medelvikt på 60 kg, finns det alltså en biomassa på 1800 ton säl i Västerhavet. För att vara i någon form av jämvikt mellan byte och predator, bör nog inte biomassan på predatorn överstiga 1 % av biomassan av bytet, på varg/älg handlar det om 1 promille. Med andra ord, finns det 1800 ton säl i Västerhavet bör det finnas hundrafalt biomassa torsk. I detta fallet hade det behövs 180 000 ton torsk för att kunna upprätthålla sälbeståndet. En siffra som aldrig funnits i Västerhavet. I Kattegatt skall vi nog vara glada om torskbeståndet är över 1000 ton, alltså en siffra som kan vara lägre än vikten på predatorn. Kort sagt, en vansinnig situation i en vansinnig förvaltning.
Klockan 16:23, 29 Juni 2019

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 142 Nästa SistaSenaste nytt och stora abborrar i Gunki Iron Perch!

Senaste nytt och stora abborrar i Gunki Iron Perch!

Tävling Då var det dax för en ny uppdatering i Gunki Iron Perch. Många fina fiskar har lagts in och i toppen har vi fortfarande Mikael Herbertsson...

Inga kommentarer
Rekordstort intresse för sportfiske!

Rekordstort intresse för sportfiske!

Notiser En populär hobby bland semestrande svenskar är fiske och rekordmånga har löst fiskekort genom Sportfiskarna under maj månad...

Inga kommentarer
Förvaltningsplan för skarv i Stockholms län beslutad!

Förvaltningsplan för skarv i Stockholms län beslutad!

Eko/ Miljö Efter konstruktiva diskussioner med skärgårdens jakt-, fiske- och viltvårdsföreningar, miljöorganisationer, kommuner och andra aktörer har Länsstyrelsen nu beslutat om en förvaltningsplan för skarv i Stockholms län...

Inga kommentarer
Förtydligande om Evinrude!

Förtydligande om Evinrude!

Press/ reklam Nu kommer lugnande besked om garantier och åtaganden för Evinrudeägare i Skandinavien...

Inga kommentarer
SuperSize - Lång och tung för Claes Rosell!

SuperSize - Lång och tung för Claes Rosell!

Spinn Det är bara att gratulera Claes Rosell till sin första registrerade SuperSizegädda! På första stället för dagen och kanske 10:e kastet var det klart...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.