+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Greenpeace - Dags för Sverige att bekänna färg i havsfrågan!
Sverige har en unik chans att använda sin röst inom EU och ta ton för ett starkt havsavtal!
Fotograf: Alex Yallop

Greenpeace - Dags för Sverige att bekänna färg i havsfrågan!

När Greta Thunberg anlände till New York under onsdagen så var mediauppmärksamheten stor. FN hade till och med skickat ut segelbåtar som representerade de globala hållbarhetsmålen. I medias periferi och ett stenkast från Gretas ankomst, i FN:s högkvarter, förhandlade regeringsdelegater framtiden till det världshav Greta precis korsat.

I två veckor har 190 länder samlats i FN:s högkvarter för att förhandla fram ett historiskt havsavtal som kan ge 30 procent av världshaven ett starkt skydd till 2030. Då den tredje av fyra förhandlingsrundor håller på att avslutas ser läget dystert ut. Det saknas ett seriöst politiskt engagemang för att skydda våra hav - och stoppa klimatkrisen. Frida Bengtsson, projektledare för havsfrågor på Greenpeace:

– Vi har varken råd eller tid att fortsätta höra världens länder prata om världshaven i stora ord, men sedan göra så få konkreta åtgärder för att faktiskt skydda dem. Avsaknaden av politisk vilja för att förhandla fram ett stark havsavtal i dessa förhandlingar är alarmerande och vissa länder sätter rätten till fortsatt ohållbar exploatering av haven över att kunna skydda dem. De väljer kortsiktig vinst framför livskraftiga hav. Att låta haven behandlas så som de gör idag kommer inte rädda våra hav och i slutändan inte mänskligheten.

Till skillnad från de stater som Greenpeace tidigare förväntat sig skulle vara mer progressiva förhandlingarna, så visade det sig att även den Europeiska Unionen backat från tidigare tydliga ställningstaganden om behovet av ett starkt avtal för att kunna skydda haven.

– Utöver EU.s hållning så är det intressant att havsnationer som Norge och Island inte tar täten i havsfrågorna utan istället försöker få det här avtalet att bli så tandlöst som det bara går. I dessa förhandlingssituationer så har Sverige, som EU-medlemsland och en del av Skandinavien, en unik chans att använda sin röst och ta ton för ett starkt havsavtal, säger Frida Bengtsson.

Frida Bengtsson menar att Sverige, trots sin storlek, kan spela en nyckelroll i slutskeden av förhandlingarna.

– Nu är det dags för Margot Wallström och den svenska regeringen att bekänna färg. Utrikesdepartementet och regeringen vet lika väl som vi att haven behöver skyddas av starka havsreservat. Inför den slutgiltiga förhandlingen i 2020 så behöver Sverige ta på sig ledartröjan - såsom Belgien och Storbritannien har gjort.

– Vi vet att havsskydd är avgörande för att stoppa klimatkrisen och om vi ska kunna se framtida generationer i ögonen måste vi etablera skydd nu. Att regeringen ger bistånd till havsnationer runtom i världen är bra, men långt ifrån tillräckligt om det inte finns ett regelverk som också kan omsätta ambitionerna i praktiken. Det är dags att vi gör vad forskningen kräver - innan det är för sent.

Bakgrund:

För mer information om havsförhandligarna läs: Protect the Global Oceans: Why We Need a Global Ocean Treaty. En mer detaljerad policy-briefing finns här.

Javier Bardem Åkte till FN:s högkvarter och adresserade delegaterna direkt genom en presskonferens och en debattartikel som spreds världen över, och publicerades bland annat i Expressen.

Greeenpeace Pole to Pole Expedition: Greenpeace seglar just nu från Arktis till Antarktis med skeppet Esperanza för att dokumentera de enorma hot världshaven står inför, samt för att husera olika forskare så de kan utföra forskning om haven. Här finns en karta med alla stopp som den årslånga expedition gör.

 


Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 127 Nästa SistaKunskap om torskens meny ger verktyg för bättre fiskförvaltning!

Kunskap om torskens meny ger verktyg för bättre fiskförvaltning!

Eko/ Miljö Vi måste förstå samspelet mellan arter bättre. Nataliia Kulatska vid SLU har utvecklat en flerartsmodell som beskriver interaktionerna mellan predatorn torsken och bytena skarpsill och sill...

Inga kommentarer
 Fiska gratis på Laxens dag i Munkedal 21/9!

Fiska gratis på Laxens dag i Munkedal 21/9!

Notiser Testa på laxfiske och mycket mer på Laxens dag vid Örekilsälven...

Inga kommentarer
Abu Garcia lanserar den första Mike Ike Iaconelli-signaturserien med spön och rullar!

Abu Garcia lanserar den första Mike Ike Iaconelli-signaturserien med spön och rullar!

Press/ reklam Abu Garcia presenterar nya produkter i samarbete med amerikanske bassfiskeikonen Mike Iaconelli. I nya Iaconelli-signaturserien finns både spön och rullar...

Inga kommentarer
Musslor och småländska åar i centrum för mångmiljonsatsning på vattendrag!

Musslor och småländska åar i centrum för mångmiljonsatsning på vattendrag!

Eko/ Miljö Över 100 miljoner satsas för att förbättra för fisken och andra vattenlevande djur i södra Sverige...

Inga kommentarer
Gunki Perch Tournament 2019 avgjord!

Gunki Perch Tournament 2019 avgjord!

Tävling I helgen så avgjordes den sista av 4 st deltävlingar i Gunki Perch Tournament 2019 – Swedish edition. Sista deltävlingen arrangerades i Norasjön med Sporting från Örebro som värdbutik...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.