+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Nya fiskeregler får kritik!
Nya fiskeregler får kritik!
Fotograf: Arkivbild LST

Nya fiskeregler får kritik!

De nya fiskereglerna för fritidsfiske som börjar gälla på söndag får kritik för att orättvist peka ut fritidsfiskare som orsak till överfiske.

– Personligen tycker jag att det är harmligt. Det handlar inte om något mängdfiske, säger Mats Frelin.

Från och med den 1 september i år så kommer nya fiskeregler att gälla för den som vill fritidsfiska längs med kusten från Norduppland i söder till Västernorrland i norr. Bland annat så får man inte lägga nät på grundare vatten än tre meter, däremot så går det bra med fyra meter och djupare. Men är det svårfiskat säger Mats Frelin.

Läs mer här -> SR
Dela denna artikel...

   


Kommentarer

2 kommentarer...
josef skrev...
Makthavarna
Detta med yrkesfiske och fritidsfisket då. Enligt lag får ju inte längre fritidsfiskare sälja sin fångst, men det gör ju de ändå. Lagen är inte i symmetri just nu utan just fritidsfiskeaspekten i lagfrågan är ett mörkt troll. På västkusten har vi yrkesfiskare stora problem med det helt okontrollerade fritidsfisket. De som fiskar makrill får finna sig att konkurrera med pensionärer som ligger hela dagarna och fiskar svart. Själv så fiskar jag krabba och det är samma sak där. Olicensierade fiskare ligger sida vid sida med mig och fiskar stora mängder som de nepperligen äter själva. Jag tycker att sportfiskarna och yrkesfisket skall försöka få till en lagändring, så man får en lite mer distinkt skiljelinje mellan yrkesfiske och fritidsfiske. På arter som torsk, krabba och makrill bör man sätta en lagstadgad mängd som varje fritidsfiskare få ta med sig hem. Rätten till nätfiske och burfiske behöver synkas till denna mängd. Tyvärr ser politiker och tjänstemän mellan fingrarna vilket innebär att bestånden utsätts för risk. Hummern är ett exempel på vanskötsel av bestånden.
Klockan 05:36, 02 Sep 2019

Sportfiskare från Gävleborg skrev...
Äntligen!
Mycket bra att detta äntligen sker, då jag själv är sportfiskare och fiskar efter kusten i Gävleborg. Jag spinnfiskar oftast efter Havsöring och släpper tillbaka 90% av fångsten. (behåller någon odlad öring ibland till mat) Har sett nätfiskare som vid ETT! enda tillfälle (på hösten) haft över 20 öringar och 70-80 sikar med sig hem, oavsett storlek och lekfärgad fisk! Vet också att många nätfiskar långt in i December och får mycket öring, så jag skulle gärna se ett mer utbrett förbud. Redan i Maj så får man åka slalom runt alla Laxfällor... inte ens ide att försöka fiska då... Undrar hur många öringar dessa fällor plockar upp??? Då dessa Yrkesfiskar idag säljer mest odlad lax så undrar man nyttan med dessa fällor. Sen är det flera faktorer som spelar in. Då både Dalälven och Ljusnan saknar passager för lekande fisk, Skarv och Säl spelar också in. Men när det tillåts dessutom att läggas Laxfällor direkt utanför Ljusnans mynning så är det inte så konstigt att det ser ut som det gör! Både Hav och länsstyrelserna borde se detta! (Tas det bara upp odlad fisk?) Kustbevakningen borde vara ute och kontrollera ännu mer för att se till att dessa regler sköts! Men det är ett klart steg i rätt riktning!
Klockan 19:43, 01 Sep 2019

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 127 Nästa SistaKunskap om torskens meny ger verktyg för bättre fiskförvaltning!

Kunskap om torskens meny ger verktyg för bättre fiskförvaltning!

Eko/ Miljö Vi måste förstå samspelet mellan arter bättre. Nataliia Kulatska vid SLU har utvecklat en flerartsmodell som beskriver interaktionerna mellan predatorn torsken och bytena skarpsill och sill...

Inga kommentarer
 Fiska gratis på Laxens dag i Munkedal 21/9!

Fiska gratis på Laxens dag i Munkedal 21/9!

Notiser Testa på laxfiske och mycket mer på Laxens dag vid Örekilsälven...

Inga kommentarer
Abu Garcia lanserar den första Mike Ike Iaconelli-signaturserien med spön och rullar!

Abu Garcia lanserar den första Mike Ike Iaconelli-signaturserien med spön och rullar!

Press/ reklam Abu Garcia presenterar nya produkter i samarbete med amerikanske bassfiskeikonen Mike Iaconelli. I nya Iaconelli-signaturserien finns både spön och rullar...

Inga kommentarer
Musslor och småländska åar i centrum för mångmiljonsatsning på vattendrag!

Musslor och småländska åar i centrum för mångmiljonsatsning på vattendrag!

Eko/ Miljö Över 100 miljoner satsas för att förbättra för fisken och andra vattenlevande djur i södra Sverige...

Inga kommentarer
Gunki Perch Tournament 2019 avgjord!

Gunki Perch Tournament 2019 avgjord!

Tävling I helgen så avgjordes den sista av 4 st deltävlingar i Gunki Perch Tournament 2019 – Swedish edition. Sista deltävlingen arrangerades i Norasjön med Sporting från Örebro som värdbutik...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.