+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Nya fiskeregler får kritik!
Nya fiskeregler får kritik!
Fotograf: Arkivbild LST

Nya fiskeregler får kritik!

De nya fiskereglerna för fritidsfiske som börjar gälla på söndag får kritik för att orättvist peka ut fritidsfiskare som orsak till överfiske.

– Personligen tycker jag att det är harmligt. Det handlar inte om något mängdfiske, säger Mats Frelin.

Från och med den 1 september i år så kommer nya fiskeregler att gälla för den som vill fritidsfiska längs med kusten från Norduppland i söder till Västernorrland i norr. Bland annat så får man inte lägga nät på grundare vatten än tre meter, däremot så går det bra med fyra meter och djupare. Men är det svårfiskat säger Mats Frelin.

Läs mer här -> SR
Dela denna artikel...

   


Kommentarer

2 kommentarer...
josef skrev...
Makthavarna
Detta med yrkesfiske och fritidsfisket då. Enligt lag får ju inte längre fritidsfiskare sälja sin fångst, men det gör ju de ändå. Lagen är inte i symmetri just nu utan just fritidsfiskeaspekten i lagfrågan är ett mörkt troll. På västkusten har vi yrkesfiskare stora problem med det helt okontrollerade fritidsfisket. De som fiskar makrill får finna sig att konkurrera med pensionärer som ligger hela dagarna och fiskar svart. Själv så fiskar jag krabba och det är samma sak där. Olicensierade fiskare ligger sida vid sida med mig och fiskar stora mängder som de nepperligen äter själva. Jag tycker att sportfiskarna och yrkesfisket skall försöka få till en lagändring, så man får en lite mer distinkt skiljelinje mellan yrkesfiske och fritidsfiske. På arter som torsk, krabba och makrill bör man sätta en lagstadgad mängd som varje fritidsfiskare få ta med sig hem. Rätten till nätfiske och burfiske behöver synkas till denna mängd. Tyvärr ser politiker och tjänstemän mellan fingrarna vilket innebär att bestånden utsätts för risk. Hummern är ett exempel på vanskötsel av bestånden.
Klockan 05:36, 02 Sep 2019

Sportfiskare från Gävleborg skrev...
Äntligen!
Mycket bra att detta äntligen sker, då jag själv är sportfiskare och fiskar efter kusten i Gävleborg. Jag spinnfiskar oftast efter Havsöring och släpper tillbaka 90% av fångsten. (behåller någon odlad öring ibland till mat) Har sett nätfiskare som vid ETT! enda tillfälle (på hösten) haft över 20 öringar och 70-80 sikar med sig hem, oavsett storlek och lekfärgad fisk! Vet också att många nätfiskar långt in i December och får mycket öring, så jag skulle gärna se ett mer utbrett förbud. Redan i Maj så får man åka slalom runt alla Laxfällor... inte ens ide att försöka fiska då... Undrar hur många öringar dessa fällor plockar upp??? Då dessa Yrkesfiskar idag säljer mest odlad lax så undrar man nyttan med dessa fällor. Sen är det flera faktorer som spelar in. Då både Dalälven och Ljusnan saknar passager för lekande fisk, Skarv och Säl spelar också in. Men när det tillåts dessutom att läggas Laxfällor direkt utanför Ljusnans mynning så är det inte så konstigt att det ser ut som det gör! Både Hav och länsstyrelserna borde se detta! (Tas det bara upp odlad fisk?) Kustbevakningen borde vara ute och kontrollera ännu mer för att se till att dessa regler sköts! Men det är ett klart steg i rätt riktning!
Klockan 19:43, 01 Sep 2019

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 129 Nästa SistaLååång norrlandsborre för Tobias Lundberg!

Lååång norrlandsborre för Tobias Lundberg!

Spinn Att komma över femtio cm abborre är svårt, att fånga en ännu längre är riktigt svårt! En sådan abborre lyckades Tobias Lundberg från Eskilstuna fånga för en tid sedan!

Inga kommentarer
Välkomna på höstlovsfiske på Gotland!

Välkomna på höstlovsfiske på Gotland!

Notiser Missa inte Sportfiskarnas höstlovsfisken!. Här kommer tips om just det på Gotland...

Inga kommentarer
Två fiskar på två år - fiasko för 20-miljonersprojekt!

Två fiskar på två år - fiasko för 20-miljonersprojekt!

Eko/ Miljö Satsningen på att återskapa den utrotade laxstammen i Moälven har stött på problem. Fiskvandringen i 20-miljonerssatsningen, omlöpet vid Anundsjö kraftverk, är obefintlig...

Inga kommentarer
Nu kan fiskarna vandra längre i Sennan!

Nu kan fiskarna vandra längre i Sennan!

Eko/ Miljö Från och med i tisdags kan lax och andra fiskar vandra längre upp i ån Sennan än vad de tidigare har kunnat göra. Det är första gången sen 1912...

Inga kommentarer
Mångmiljonprojekt ska studera hur syrebrist påverkar fisken i Östersjön!

Mångmiljonprojekt ska studera hur syrebrist påverkar fisken i Östersjön!

Eko/ Miljö Ett internationellt forskarteam har fått nästan elva miljoner kronor för att studera vilka effekter syrebrist har på fisk...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.