+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Småskaligt kustfiske prioriteras med förnyade regler!
Småskaligt kustfiske prioriteras med förnyade regler!
Fotograf: Hilde Stockmann från Pixabay

Småskaligt kustfiske prioriteras med förnyade regler!

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat om en ny tioårsperiod för överlåtbara fiskerättigheter i det pelagiska fisket efter framförallt sill, skarpsill och makrill. I beslutet höjer myndigheten kvoterna för det kustnära fisket. Avsikten är att gynna småskalighet, öka tillgången på lokalt fångad fisk och förbättra förutsättningarna för nyetablering.

Regeringen har konstaterat att systemet med pelagiska fiskerättigheter, som kan överlåtas mellan fiskefartyg, fungerat väl och uppfyllt sitt syfte med att minska antalet fiskefartyg och öka lönsamheten. Lagen om överlåtbarhet av fiskerättigheter gäller fortsatt och HaV har haft möjlighet att korrigera systemet inom ramen för lagstiftningen.

Det pelagiska fisket sker på kvoter som årligen fastställs av EUs ministerråd på basen av biologisk rådgivning från Internationella Havsforskningsinstitutet (ICES). En fiskerättighet är en fastställd andel av en sådan kvot, tilldelad en fiskare med licens.

- Vi ser med oro på den bekymmersamma situationen för Östersjöns ekosystem. Bestånden av sill och skarpsill har minskat vilket visar sig i de låga kvoterna för 2020 som EUs ministerråd nyligen tagit beslut om. I enlighet med regeringens beslut och rådande lagstiftning tar HaV nu beslut om hur kvoterna ska fördelas i det svenska pelagiska fisket under den kommande tioårsperioden. Samtidigt påbörjar vi ett arbete för att utreda om det finns vetenskapliga motiv inom ramen för HaV:s bestämmanderätt att ytterligare begränsa var och under vilka tider fisket får bedrivas, säger Niclas Törnell, chef för avdelningen för fiskförvaltning, Havs- och vattenmyndigheten.

Den nya tioårsperioden träder i kraft den 22 november. En förändring jämfört med tidigare är att överlåtbara fiskerättigheter införs också för sill och skarpsill i Bottenhavet och Bottenviken. De som tidigare haft årliga fiskemöjligheter i området ska framöver ingå i systemet med fiskerättigheter med tio års giltighet. Fiskefartygen som får fiskerättigheter i Bottenviken och Bottenhavet kommer också få extra tilldelningar av sill och skarpsill om de endast fiskar och landar sin fångst i Östersjöhamnar, den så kallade regionalkvoten.

I övrigt kommer de pelagiska fiskerättigheterna fördelas som tidigare.

HaV:s beslut har föregåtts av en remiss där många synpunkter har kommit in om fiskets påverkan på lokala bestånd och fiskarnas storlekssammansättning i Östersjön. Fördelningen hindrar inte att reglerna för hur fisket bedrivs kan behöva förändras i både tid och rum. I november bjuder HaV in till ett brett samråd för att diskutera tillgänglig kunskap för sillens och skarpsillens situation i Östersjön, samt vilka åtgärder och fiskeregleringar som kan behövas för att säkerställa en god rekrytering av sill och skarpsill också utmed våra kuster.

En annan fråga som har uppmärksammats i remissvaren rör de skillnader mellan rapportering och kontrollresultat som konstaterats vid landningar i danska hamnar av sill och skarpsill från Östersjön. Där kommer HaV fortsätta att verka för skärpta kontroller tillsammans med Kustbevakningen, skärpta sanktioner och utökat kontrollsamarbete med Danmark.

Länk HVMFS 2019:20

De pelagiska kvoterna fördelas sedan 2009 mellan fiskerättigheter, årliga pelagiska fiskemöjligheter, regionala fiskemöjligheter och kustkvoter.

Fiskerättigheter - pelagiska fiskerättigheter, giltiga i tio år, permanent överlåtbara.

Fiskemöjligheter - pelagiska fiskemöjligheter, giltiga i ett år, endast tillfälligt överlåtbara under året.

Kustkvot – Fiske för det småskaliga kustfisket som bedrivs med mindre vadredskap, passiva redskap eller med trål på fartyg under 12 meter (gäller endast i Östersjön med undantag för Bottenhavet/Bottenviken där längdgränsen är 15 meter)

Regionalkvot – Extratilldelning utöver fiskerättighet för de fiskefartyg som endast fiskar och landar i Östersjön

För ytterligare information kontakta: Niclas Törnell, chef för avdelningen för fiskförvaltning, Havs- och vattenmyndigheten, tel 010-698 62 49 eller

Isabella Engblom, presskontakt, tel 010-698 64 00Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 131 Nästa SistaSportfiskarnas infokvällar om Vänern!

Sportfiskarnas infokvällar om Vänern!

Eko/ Miljö 4–5 nov höll Sportfiskarna sina årliga infokvällar för fisket i Vänern som en del i de fångstdataprojekt som förbundet arbetar med...

Inga kommentarer
ÖSFK Sea Trout Challenge avgjord - över 30.000 kr till fiskevården!

ÖSFK Sea Trout Challenge avgjord - över 30.000 kr till fiskevården!

Tävling Många deltagare och en rejäl sudd pengar till fiskevården när ÖSFK Sea Trout Challenge avgjordes...

Inga kommentarer
Benny Johansson tog storslam på EM i plattfiske!

Benny Johansson tog storslam på EM i plattfiske!

Salt/ hav Havsfiskeveteranen Benny Johansson tog storslam på EM i plattfiske när han vann tre guld och ett silver. Bra där Benny...

Inga kommentarer
Film - Kräftabborre med Tobias Fränstam!

Film - Kräftabborre med Tobias Fränstam!

Spinn Kräftabborrar är inte bara stora, dom är vackrare än alla andra abborrar! Tobias Fränstam guidar dig till hur du fångar dom...

Inga kommentarer
Dax för nytt avsnitt i podden Bakom Flötet!

Dax för nytt avsnitt i podden Bakom Flötet!

Notiser Dax för nytt avsnitt i podden Bakom Flötet! Nästa liveavsnitt med BF-podcast kommer den 30/ november och avsnittet heter Slaget om Åsunden! Det blir tävling...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.