+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Knölvalarna är tillbaka!
Knölvalarna är tillbaka!
Fotograf: http://www.realadventures.com/slideshow/1128613/2

Knölvalarna är tillbaka!

Knölvalarna är tillbaka. Efter att ha varit nästan utrotade av intensiv jakt har populationerna återhämtat sig i alla större hav där de finns. Amerikanska forskare har visat att knölvalarna i södra Atlanten faktiskt är nästan lika många som de var innan den intensiva valfångsten började.

Knölvalar har varit mycket hårt ansatta av jakt. Valfångst har pågått i hundratals år, men i början på 1900-talet blev jakten så intensiv att knölvalarna var nära utrotning. På 1960-talet fanns det inte många knölvalar kvar, och olika skyddsåtgärder sattes in. Sedan 1986 är kommersiell valfångst förbjuden världen över.

Beslutet om förbud mot kommersiell valfångst togs av Internationella valfångstkommissionen. Denna organisation är den enda som har fått mandat från FN att globalt reglera valfångst. Beslutet om globalt förbud mot kommersiell valfångst har följts av alla medlemsländer utom tre. Norge och Island har beslutat att inte följa valfångstkommissionens beslut, och har fortsatt att fånga val i kommersiellt syfte. Japan har fortsatt att fånga valar, men har tidigare hänvisat till att det gjorts i forskningssyfte. År 2018 drog sig Japan ur Internationella valfångstkommissionen, och jagar sedan dess val i egna vatten med öppet kommersiella syften.

Knölvalar finns i alla stora hav. Den tillbringar somrarna i kallare vatten nära polerna, och kalvar i varmare vatten närmare ekvatorn. I stort sett alla populationer verkar vara på uppgång, även om informationen om populationerna inte är lika säkra för alla områden. En grupp amerikanska forskare har studerat populationerna i Sydatlanten, och jämfört dagens populationsstorlekar med hur det var innan den industriella valfångsten satte fart. Tidigare har man känt till att knölvalarna är på väg tillbaka, men de nya studierna kan glädjande nog visa att populationerna faktiskt i det närmaste är tillbaka på de nivåer de hade på 1830-talet.

Även på den norra delen av jordklotet har knölvalen återhämtat sig, men här är uppgifterna mer osäkra. I de västra delarna av Nordatlanten är bestånden relativt starka, medan det råder större osäkerhet kring knölvalarna i de östra delarna av Nordatlanten.

För att inventera knölvalspopulationerna används både fartyg och flyg. I vissa områden har även märkning av valar använts för att beräkna populationernas storlek.

Läs mer här -> Havet.nu
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 150 Nästa Sista110 ton fiskeredskap stoppat från att bli skräp!

110 ton fiskeredskap stoppat från att bli skräp!

Eko/ Miljö Hela 110 ton uttjänta fiskeredskap har sedan slutet av 2019 tagits omhand och återvunnits för att inte riskera att bli skräp. Men framtiden är oviss för projektet Fiskereturen...

Inga kommentarer
Storabborre stod i gräset - Över båda drömgränserna för David Axelsson!!

Storabborre stod i gräset - Över båda drömgränserna för David Axelsson!!

Spinn David Axelsson slår till med sin sjätte SuperSizeabborre! Inte illa! Den här fisken har fina måtten 50 cm och prick 2000 gram!

Inga kommentarer
Jättehaj på grund i svenska vatten!

Jättehaj på grund i svenska vatten!

Eko/ Miljö Linda Johansson fick minst sagt ett minne för livet när en Brugd, världens näst största hajart, simmat in i en grund vik vid Styrsö...

Inga kommentarer
Linköping satsar på fisken - Största investeringen i natur någonsin!

Linköping satsar på fisken - Största investeringen i natur någonsin!

Eko/ Miljö Det är hela 150 år sedan fisken kunde vandra fritt genom Linköping! Stångåns sluss och kraftverk mitt inne i staden får nu en fiskväg...

Inga kommentarer
Film - Galna fighter med svenska blåfenade tonfiskar!

Film - Galna fighter med svenska blåfenade tonfiskar!

Eko/ Miljö Närmare 100 fantastiska blåfenade tonfiskar har i år fångats och märkts av svenska och danska team. Ett fiske som bara kan kallas för fantastiskt! I den här filmen finns massor av tonfisk, grymma fajter och mängder med adrenalin...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.