+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Hård kritik mot förslag om att varannat skarvbo ska bort!
Hård kritik mot förslag om att varannat skarvbo ska bort!
Fotograf: FishEco

Hård kritik mot förslag om att varannat skarvbo ska bort!

Länsstyrelsen i Stockholms län har skickat ut en remiss med konkreta förlag för skarvförvaltningen. De vill i stort sett halvera antalet bon. Ett förslag som får hård kritik.

– Mycket har jag varit med om men aldrig att en myndighet föreslår beslut om att döda halva populationen av en vild fågelart under de kommande 10 åren. Där tar Stockholms länsstyrelse ledningen, säger Sören Lindén som arbetar med fågelskyddsfrågor i Stockholms Ornitologiska Förenings Fågelskyddskommitté sedan många år.

Målen för skarvförvaltningen i Stockholms län som länsstyrelsen satt upp i sin remiss är att ”allvarlig skada på fiske, fiskeredskap och skogsproduktion orsakade av skarv i Stockholms län ska minska”, skarven ska utgöra ”ett så litet hot som möjligt” mot rödlistade fiskbestånd ”och/eller extra betydelsefulla för ekosystemet”. Dessutom ska nyetablering av skarvkolonier i möjligaste mån förhindras vid fredningsområden för fisk samt i närheten av bostadshus.

läs mer här -> Natursidan
Dela denna artikel...

   


Kommentarer

2 kommentarer...
josef skrev...
Sören
kan ju ringa artdatabanken som stöd. De kan väl stämpla kinaskarven som utrotningshotad. Den är ju trots allt den fågel som observeras oftast i ornitologernas kustobservation. Bara en sådan sak gör ju att den är värd att få en CR stämpel. Att den är invasiv gör ju den ännu mer skyddsvärd.
Klockan 09:12, 24 Nov 2019

Åke Thudén skrev...
Inget överaskat utalande
Har någon förväntat sig nånting annat uttalande av: "Sören Lindén som arbetar med fågelskyddsfrågor i Stockholms Ornitologiska Förenings Fågelskyddskommitté sedan många år". Fortfarande har Sören L. svårt att ta till sig att särskilja på storskarven carbo och den i Europa invasiva, opportunistiska, aggressivt migrerande kinesiska skarven (Phalacrocorax carbo sinensis) som det handlar om. Populationen ökade under 2019 med nästan 20 % i Sthlms läns skärgård enligt Skärgårdsstiftelsens nya uppgifter från 5686 bon år 2018 till 6922 bon 2019. Denna siffra ska divideras men 5 vilket gör 34.610 indevider x 0,5 kg fisk per dygn = drygt 17 ton försvinner ned i magen på dessa marodörer varje dygn.
Klockan 19:10, 23 Nov 2019

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 134 Nästa SistaIsland - en flugfiskares dröm!

Island - en flugfiskares dröm!

Fluga Säg Island till en flugfiskare och han får gåshud direkt! Peter Svensson har varit där, kolla in bloggen Gälgreppet!

Inga kommentarer
Om fusket inom sportfisket 2.0 - Manipulation och fuskande profiler!!

Om fusket inom sportfisket 2.0 - Manipulation och fuskande profiler!!

Eko/ Miljö Här presenterar vi andra delen i serien om fusket inom sportfisket! Den här gången får ni bland annat en hel instruktion om hur man kan vinna rätt många centimeter gädda om man är lite kreativ med kameran...

Inga kommentarer
Brattorpsån i Göta älv har biotopkarterats för framtida fiskevårdsinsatser!

Brattorpsån i Göta älv har biotopkarterats för framtida fiskevårdsinsatser!

Eko/ Miljö Sportfiskarna har biotopkarterat Göta älvs biflöde Brattorpsån. Förhoppningsvis blir det mer lax och öring framöver...

Inga kommentarer
SM i pimpel i Arvika blir av!

SM i pimpel i Arvika blir av!

Vinter Tävlingsledaren för SM i pimpel 2020 i Arvika meddelar 17 januari att SM kommer att kunna genomföras med Arvika som bas...

Inga kommentarer
Sportfiskarnas verksamhet för barn och unga stöttas med miljonbelopp!

Sportfiskarnas verksamhet för barn och unga stöttas med miljonbelopp!

Notiser Svenskt Friluftsliv som fördelar statsbidrag till friluftslivets organisationer har nyligen beviljat totalt 9 950 000 kronor för Sportfiskarnas verksamhet under 2020...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.