+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Hörselstenar avslöjar att syrebrist bidrar till Östersjötorskens dåliga hälsa!
Hörselstenar avslöjar att syrebrist bidrar till Östersjötorskens dåliga hälsa!
Fotograf: https://www.flickr.com/photos/brandsvig/

Hörselstenar avslöjar att syrebrist bidrar till Östersjötorskens dåliga hälsa!

De senaste tjugo åren har torskarna i östra Östersjön börjat må allt sämre och många torskar är idag extremt magra. En ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet bekräftar nu en av de teorier som framförts: syrebristen i havet bidrar till torskarnas dåliga kondition och kan ha en direkt påverkan på torskens hälsa.

Tidigare studier har visat att de syrefattiga områdena ökat i utbredning i de områden där torsken lever, vilket bl.a. leder till ökad trängsel. Syrebrist och döende bottnar leder också till en sämre tillgång på till exempel vitmärla och skorv, bottenlevande djur som är viktig föda för torsken. Den nya studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Biology Letters, visar att torsken dessutom stressas rent fysiologiskt av att befinna sig i en syrefattig miljö.

-Vi har analyserat torskens hörselstenar som lagrar in magnesium och mangan från det omgivande vattnet. Jag brukar likna fiskens hörselstenar med ett flygplans svarta låda. De loggar kontinuerligt data om miljön fisken simmar i och den informationen kan vi avkoda för att få reda på hur fisken mått, säger Karin Limburg, gästprofessor vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU.

Forskarna har studerat hörselstenar (otoliter) från torskar som fångats i Östersjön mellan åren 1990 och 2017. Genom att analysera innehållet av magnesium och mangan i hörselstenarna kan man se om fisken varit utsatt för syrebrist. Resultaten visar att det finns en koppling mellan torskens kroppskondition och syrebrist i vattnet, och att torskar som är magra utsatts för mer syrebrist under sitt liv.

-Torsken undviker alltså inte helt syrefattiga miljöer, vilket är något man tidigare sett även hos märkta torskar. De uppehåller sig även i syrefattiga områden kanske på jakt efter bottenlevande föda, och när de gör det äventyrar de samtidigt sin egen hälsa, säger Karin Limburg.

- Runt år 2000 skedde en plötslig förändring i Östersjön, och stora delar är sedan dess drabbade av kronisk syrebrist. Det är just i torsk fångad efter 2000 som ser vi den här tydliga kopplingen mellan torskens fysiska kondition och syrebrist. Före år 2000 tycks det vara andra faktorer än syrebrist som påverkat torskens hälsa som till exempel variationer i tillgången på pelagiska bytesfiskar som skarpsill, säger Michele Casini, professor vid institutionen för akvatiska resurser.

Syrebristen är inte den enda förklaringen till att Östersjöns östra torskbestånd är i kris och att många torskar är i så dålig kondition, men de mår utan tvekan allt sämre. Under tidigt 1990-tal vägde en 40 centimeter lång torsk i genomsnitt 900 gram, nu väger en lika lång torsk 600 gram. Torskarnas kroppskondition har i genomsnitt alltså gått ner med 30 procent på 20 år.

- Torskarna i östra Östersjön visar på ett dramatiskt sätt hur ett bestånd kan kollapsa på grund av en kombination av miljöfaktorer och överfiske. Syrebristen och den försämrade hälsan hos torsken tycks också göra den extra känslig för andra faktorer som brist på föda, predation från säl, parasitangrepp och konkurrens om föda från andra fiskarter som skrubbskädda, säger Michele Casini.

För att försöka motverka den negativa utvecklingen för torsken, efterlyser forskarna fortsätta åtgärder för att minska övergödning samt att fiskeriförvaltning bättre anpassas efter rådande miljöförändringar så att bestånden förvaltas hållbart.

Länk till artikeln:
Otolith chemistry indicates recent worsened Baltic cod condition is linked to hypoxia exposure

Kontakt

Karin Limburg, gästprofessor vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU, samt professor vid State University of New York College of Environmental Science and Forestry (ESF), Syracuse, USA karin.limburg@slu.se eller klimburg@esf.edu

Michele Casini, professor vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU  michele.casini@slu.se, 010-478 40 16, 076-126 80 07
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 147 Nästa SistaMiljöpartiet - Förbjud bottentrålning och ålfiske!

Miljöpartiet - Förbjud bottentrålning och ålfiske!

Eko/ Miljö I samband med Västerhavsveckan har Miljöpartiet gått ut med krav på stopp för ålfiske och bottentrålning! Krav som nu debatteras i kvällspressen då yrkesfisket kraftigt motsäger sig...

Inga kommentarer
Johan Arnlöfs tredje SuperSize denna sommar!

Johan Arnlöfs tredje SuperSize denna sommar!

Tävling Fiskegudarna ler mot vissa! Det här är Johan Arnlöfs tredje SuperSizeabborre denna sommar och den fjärde totalt...

Inga kommentarer
Nu blir det fria vandringsvägar i Gisslarboån!

Nu blir det fria vandringsvägar i Gisslarboån!

Eko/ Miljö Just nu genomförs omfattande fiskevårdsåtgärder i Gisslarboån, ett biflöde till Hedströmmen i Västmanland. Ett långsiktigt mål är att återintroducera öring i ån...

Inga kommentarer
Testat - Abborrspö Draugen Elite 7-25 gram!

Testat - Abborrspö Draugen Elite 7-25 gram!

Magazinet Det är alltid roligt att kunna presentera tester på svenska spön och produkter! Här kommer ett av de senaste, abborrspöet Draguen Elite....

Inga kommentarer
Unik sportfiskebåt stulen - håll koll!

Unik sportfiskebåt stulen - håll koll!

Notiser Unik båt stulen! Håll ögonen öppna efter denna Mako 19 CPX som nyligen stulits! En av få av denna modell och den enda med en vit Evinrude...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.