+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Ny avhandling kastar ljus på varför fisk får vitaminbrist!
Ny avhandling kastar ljus på varför fisk får vitaminbrist!
Fotograf: https://www.flickr.com/photos/lansmuseetgavleborg/

Ny avhandling kastar ljus på varför fisk får vitaminbrist!

Vad som orsakar att större organismer i Östersjön, som till exempel laxen, får brist på vitaminet tiamin har länge diskuterats inom forskarvärlden. I en ny avhandling i ekologi från Linnéuniversitetet, författad av Emil Fridolfsson, uppmärksammas bakteriers och planktons betydelse för att arter högre upp i näringskedjan ska få i sig den mängd tiamin de behöver för att överleva och föröka sig.

Alla organismer behöver vitamin B1, eller tiamin. I havsmiljön produceras tiamin av bakterier och växtplankton och förs sedan vidare via djurplankton till mindre fiskar och slutligen till stora fiskar och fåglar. Om organismer får brist på vitaminet kan deras nervfunktion försämras, liksom deras förmåga att omvandla näring till energi. Tiaminbrist har i perioder observerats i flera olika djur som lever i och kring Östersjön, och en art som har drabbats särskilt hårt är laxen.

Hittills har forskningen om tiamin framförallt fokuserat på fiskar och fåglar. Emil Fridolfsson började arbeta med sin avhandling med sikte på att öka kunskapen om den roll som bakterier och växtplankton spelar när tiamin produceras och sedan rör sig genom födoväven upp till fiskar och fåglar. Havsmiljön har studerats genom fältarbeten, experiment och analys av miljöövervakningsdata. Resultaten visar att mindre växtplankton och bakterier, och deras samspel med den omgivande miljön, är avgörande för produktionen och transporten av tiamin.

– Vi har till exempel kunnat visa att utbrott av tiaminbrist hos lax kan uppstå när ekosystemet i Östersjön förändras vad gäller såväl vattenkemin som biologin. Vid dessa tillfällen finns det mycket näring (kväve) och artsammansättningen av plankton förändras samtidigt som det finns många småfiskar. Att vi här har kunnat följa tiamin från dess producenter via djurplankton och upp genom födoväven utgör en viktig pusselbit i vår förståelse av hur tiaminbrist uppstår i ekosystemet, säger Emil.

Vilken spridning tiamin får i ekosystemet kan samtidigt avgöras av vilka arter av bakterier, växtplankton och djurplankton som finns i födoväven under en viss tidsperiod.

– Vi kunde till exempel se att väldigt lite av den stora mängden tiamin vi fann i cyanobakterier, som dominerar somrarnas algblomningar, överfördes till högre delar av födoväven, säger Emil.

Sammantaget tror Emil att avhandlingens resultat kan utgöra ett underlag för att möta samtida utmaningar för samhället.

– Många arter som hotas av tiaminbrist, däribland laxen, är viktiga för ekosystemet, ekonomin och samhället. Om vi får bättre förståelse för bakteriers och planktons roll i produktionen och transporten av tiamin i våra hav kan vi bättre förvalta haven och dess arter, säger Emil. Läs mer här 

Kontakt

Emil Fridolfsson, mobil 073-4165878, mejl emil.fridolfsson@lnu.se

Johan Cederqvist, forskningskommunikatör, mobil 0480-44 60 45, mejl johan.cederqvist@lnu.seDela denna artikel...

   


Kommentarer

2 kommentarer...
Anders Svensson skrev...
Överfiske är inte problemet
Nu finns det ju inget överfiske på nånting i Östersjön och har inte funnits på 10-15 år. Problemet är sannolikt istället att det finns för mycket skarpsill och spigg vilket vi ju är överens om. Skarpsill är tiaminfattig föda och när lax och torsk äter för mycket skarpsill istället för sill kan tiaminbrist uppstå. tiaminbrist uppstår också vid svält, dvs när det finns för lite föda. För små torskar som inte kan äta skarpsill eller sill utan istället konkurrerar de om födan med dem så det finns för lite föda för alla. Det mesta tyder på att problemet är att det fiskas för lite skarpsill och spigg. För att återställa balansen något borde det fiskas spigg, fiskas mer skarpsill och mindre sill. Dessutom borde det troligen fiskas liten torsk.
Klockan 07:41, 18 Dec 2019

Micke skrev...
Skarpsill och utsläpp
Det här visar väl att överfisket på torsk och utsläpp skapat en obalans där vi har för mycket skarpsill som äter upp plankton som skulle kunnat äta alger. Att stoppa utsläppen vore verkligen nåt för alla miljöorganisationer att jobba mot.
Klockan 12:52, 13 Dec 2019

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 159 Nästa SistaSportfiskarna söker restaureringsexpert till Mörrumsån!

Sportfiskarna söker restaureringsexpert till Mörrumsån!

Eko/ Miljö Sportfiskarna Region Syd söker aktör för att genomföra vattenvårds- och restaureringsarbete i Mörrumsån inom projektet LIFE CONNECTS...

Inga kommentarer
Ny multiartstävling - 24H Gäddborren!

Ny multiartstävling - 24H Gäddborren!

Tävling Runt om i Europa är det ganska vanligt med predatortävlingar där flera arter ger poäng, tyvärr inte så vanligt i Sverige! Nu blir det ändring...

Inga kommentarer
Ny succé för Nyårsgäddan!

Ny succé för Nyårsgäddan!

Eko/ Miljö För åttonde året i rad arrangerades Nyårsgäddan i Västervik under parollen "fiska för bättre fiskevård".

Inga kommentarer
Båtbyggarprojektet Tiny boat Sweden - Installerar Led Lights!

Båtbyggarprojektet Tiny boat Sweden - Installerar Led Lights!

Notiser Båtbyggarprojektet Tiny boat Sweden rullar vidare, nya grejer ska installeras! Emil Jonsson jobbar på...

Inga kommentarer
Fliseryds Sportfiskeklubb gör skillnad i Emån!

Fliseryds Sportfiskeklubb gör skillnad i Emån!

Eko/ Miljö Med stöd från Sportfiskarnas Fiskevårdsfond har föreningen i flera omgångar genomfört konkreta fiskevårdsinsatser i Emån. Läs och inspireras av föreningens arbete...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.