+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Gäddans framtid hotad - kustfisket kritiseras!
Gäddans framtid hotad - kustfisket kritiseras!
Fotograf: FishEco

Gäddans framtid hotad - kustfisket kritiseras!

Länsstyrelsen i Blekinge såväl som sportfiskare är kritiska till hur yrkesfisket på gädda just nu bedrivs i Karlskrona skärgård.

Det har den senaste tiden uppmärksammats hur yrkesfiskare lagt nät runt grunda vikar i Karlskronas skärgård och använt sig av så kallat "plaskfiske" där fisken skräms in i nät med hjälp av plaskande i vattnet.

– Gäddbestånden i dag är redan hårt ansatta. Jag tycker att det är extra viktigt att vi fiskar på ett hållbart sätt. Så som jag förstått det fiskar man vik efter vik väldigt systematiskt. Det anser vi på Länsstyrelsen inte vara hållbart, säger Martin Stålhammar som är fiskekonsulent på Länsstyrelsen i Blekinge.

Läs mer här -> SR
Dela denna artikel...

   


Kommentarer

7 kommentarer...
Feskarn skrev...
Källkritik Anders Svensson?
Vart är din källkritik i dina artiklar Anders Svensson? Det finns lika många undersökningar sm motsäger dina länkade artiklar!!! Behöver du fler läsare eftersom du gör reklam för dina egna artiklar?
Klockan 19:45, 22 Jan 2020

Anders Svensson skrev...
Håller med Josef
Det kom en rapport för några år sen som visade precis det som Josef skriver. Det är sportfisket som är problemet. Länk till rapporten finns i följande inlägg: http://fiske.zaramis.se/2017/07/16/sportfisket-hotar-gaddbestandet-i-blekinge/
Klockan 08:46, 14 Jan 2020

Josef skrev...
Häxjakt
Anders. När det gäller häxjakt så står ni för det. Ni har dock inte vett att förstå det. Så nej, vi kan inte börja med något som ni redan håller på med.
Klockan 21:28, 11 Jan 2020

Anders skrev...
Iagar?
PIaskfisket har skett i många år? skuIIe det rättfärdiga nåt? Man harpunerade vaI i århundranden tiIIs de var utrotade, men det har man sIutat med i de fIesta Iänder, Man dränkte häxor in på 1900-talet ska vi börja med det också? Så trött på människor som dig Josef... Framtiden känns mörk med en så låg kompetens...
Klockan 17:21, 11 Jan 2020

josef skrev...
GÄddan
Japp, detta är ett sportfiskeforum. Och det syns. Att du inte gillar mina ord kan jag förstå. Men är man en tjänsteman så handlar det inte om vad människor tycker, det handlar om lagar.
Klockan 17:10, 09 Jan 2020

Gäddan skrev...
Lägg ner Josef!
Men lägg ner! varför skriver du om detta här? detta är en plats för sportfiskare! ingen här tycker som du!!! Gå o lägg dig, suck...
Klockan 16:56, 09 Jan 2020

josef skrev...
Störtlöjligt
Här har vi alltså en fiskerikonsulent som hävdar hållbarhet. Han, liksom jag borde vara utbildad biolog och kunna väga fler faktorer än att premiera sportfiskare. Plaskfisket har skett i många år och yrkesfiskets fångster på gädda har gått ner från 1999 på 80 ton till 2019 till 22 ton. Det är inte yrkesfiskets fiske som har ändrats, det är fritidsfisket. Fritidsfiskets helt okvoterarde och okontrollade fiske har kört gäddbestånden i botten, och det får yrkesfisket lida för. Sorgligt nog sitter det en gäng sportfiskare som länsfiskekonsulenter på stort sett alla platser rörande dessa frågor. Detta har flyttat fokus från att ha ett sunt fiske där fiskresursen genererar mat till befolkningen, till ett hobbyfiske där klimathot har hamnat i sista hand. Man utnyttjar de faktum att fritidsfiske och säl har havererat gäddbestånden, för att förbjuda de sista yrkesfiskarna att verka. Detta går helt emot FNs globala klimatmål där småskaligt yrkesfiske skall förfördelas. Sverige har skrivit på detta avtal och som tjänsteman skall detta följas. Följer man inte dessa lagar, är det bättre att byta jobb.
Klockan 16:40, 09 Jan 2020

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 135 Nästa SistaSussi Stridh - Baitbash 2020!

Sussi Stridh - Baitbash 2020!

Mässor Ännu en fantastisk mässa säger Sussi Stridh om Bait Bash i Karlstad. Kolla in bloggen för bilder o rapport...

Inga kommentarer
Sportlovsfiske i Göteborg 2020!

Sportlovsfiske i Göteborg 2020!

Notiser Alla sportlovslediga är varmt välkomna att fiska med Sportfiskarna under sportlovet i Göteborg! Under fyra dagar erbjuds ett varierande fiske på fyra olika platser...

Inga kommentarer
En projektledare och en kommunikatör till Svenskt Friluftsliv!

En projektledare och en kommunikatör till Svenskt Friluftsliv!

Notiser Drömjobb för sportfiskaren som gillar friluftsliv! Svenskt Friluftsliv söker projektledare och kommunikatör...

Inga kommentarer
Regeringen uppdrar åt Havs- och vattenmyndigheten att utreda stopp för bottentrålning!

Regeringen uppdrar åt Havs- och vattenmyndigheten att utreda stopp för bottentrålning!

Eko/ Miljö Om förnuftet får råda kan det vara färdigtrålat i skyddade områden! HaV ska utreda frågan på uppdrag av regeringen...

1 kommentar
Försurning kommer även till Östersjön!

Försurning kommer även till Östersjön!

Eko/ Miljö Fler maneter men färre musslor. Det väntar våra svenska hav om vi inte får bukt med utsläppen av koldioxid. Den globalt pågående havsförsurningen kan i framtiden få stora effekter på artsammansättningen i Östersjön...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.