+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Regeringen tar viktigt steg för globalt havsskydd - ett nödvändigt steg återstår!
Regeringen tar viktigt steg för globalt havsskydd
Fotograf: Greenpeace

Regeringen tar viktigt steg för globalt havsskydd - ett nödvändigt steg återstår!

Greenpeace välkomnar regeringens beslut att ansluta sig till Global Ocean Alliance. Sverige står nu tillsammans med 12 andra länder som vill att 30 procent av världshaven skyddas till 2030.

Det är mycket bra att Sverige nu ansluter sig till de länder som företräder en viktig del av lösningen på de hot våra hav står inför, och står för en politik som är i linje med vetenskapen. Havsforskare är överens om att ett stort nätverk av marina reservat som täcker minst 30 procent av världens hav är den effektivaste åtgärden för att vända den nedåtgående spiral som haven befinner sig i, säger Dima Litvinov, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace i Sverige.

Skapandet av skyddade områden till havs har hittills varit en långsam process. Speciellt gäller detta på internationellt vatten där avsaknaden av regler samt fragmenterade och motsägelsefulla mandat lett till att endast 1 procent av haven har någon form av skydd. Greenpeace uppmanar därför den svenska regeringen att bidra till att täppa igen detta glapp i reglerna kring våra internationella vatten och driva på för ett starkt havsavtal inom de pågående FN-förhandlingarna.

En oundviklig konsekvens av dagens lovvärda beslut från regeringen är att utrikesminister Ann Linde bör klargöra att Sveriges ambition är ett nytt havsavtal som leder till skapandet av nya regler och nya FN-organ med mandat att etablera skyddade områden på internationellt vatten. Utan ett sådant starkt avtal kommer världssamfundet att sakna de verktyg som krävs för att uppnå en hög målsättning för hur mycket av haven som ska skyddas. Beslutar man sig för att bygga ett hus måste man också se till att man har de verktyg som krävs, fortsätter Dima Litvinov

Sverige har hittills haft en svag position när det gäller det nya globala havsavtalet som förhandlas i FN. Greenpeace har flertalet gånger uppmanat Utrikesdepartement och utrikesministern att agera kraftfullt och uttala sitt stöd för ett starkt avtal, både i förhandlingarna om en gemensam EU-position och direkt mot grannland som Island och Norge som varit ovilliga att stödja en förbättring av förutsättningarna för att skydda nya havsområden. 

Det kommande havsavtalet är en unik möjlighet att förändra de globala reglerna och förvaltningsstrukturen för världens internationella vatten i grunden. Laglösheten som präglar dessa delar av haven har lett till en kraftig decimering av de marina ekosystemen. Detta är vår stora chans att vända den negativa utvecklingen. Om vi misslyckas nu kommer framtida generationer att få betala priset och lämnas att försöka överleva på en planet med döda hav, avslutar Dima Litvinov.   

Länkar:

Kort bakgrundsmaterial om FN:s havsavtal

Rapport om behovet att skydda 30% av havet

Global Ocean Alliance

Regeringens pressmeddelande från 21 Januari


Kontakt:

Dima Litvinov, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace i Sverige
070 657 65 86
dima.litvinov@greenpeace.org

Ludvig Tillman, kommunikatör
070 271 64 37
ludvig.tillman@greenpeace.org Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 135 Nästa SistaVälkomna på tillsynskurs i Nyköping!

Välkomna på tillsynskurs i Nyköping!

Notiser Något för fiskeklubben? Sportfiskarna Region Mitt anordnar kurs i fisketillsyn!

Inga kommentarer
Vi söker händiga personer som vill hjälpa folk i sjönöd utan att gå till sjöss!

Vi söker händiga personer som vill hjälpa folk i sjönöd utan att gå till sjöss!

Notiser Sjöräddningssällskapet RS Stockholm söker händiga personer som vill hjälpa folk i sjönöd utan att gå till sjöss...

Inga kommentarer
Östersjöns och Mälarens överlevnad i fokus på Allt för sjön 2020!

Östersjöns och Mälarens överlevnad i fokus på Allt för sjön 2020!

Mässor Intressanta och angelägna teman på allt för sjön med bland annat ”Skit i sjön!”, en unik skräputställning...

Inga kommentarer
Land of Giants - världens bästa abborrfiske del 2!

Land of Giants - världens bästa abborrfiske del 2!

Eko/ Miljö Nu kommer nästa och sista delen i Land of Giants! Om abborrfisket i spanska Perchilla lake, förmodligen världens bästa abborrvatten just ju...

Inga kommentarer
BalticSea2020 - Kampen för en vettig fiskepolitik fortsätter 2020!

BalticSea2020 - Kampen för en vettig fiskepolitik fortsätter 2020!

Eko/ Miljö Organisationen BalticSea 2020 värnar om Östersjön. Storskalig trålning och foderfisket måste upphöra...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.