+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Rönne å ska bli en självklar destination för laxfiske och naturturism!
Rönne å ska bli en självklar destination för laxfiske och naturturism!
Fotograf: FishEco

Rönne å ska bli en självklar destination för laxfiske och naturturism!

Under hösten inleddes ett samarbete mellan Ängelholms kommun och fem andra skånska kommuner för att etablera Rönne å och Ringsjöarna som en självklar och attraktiv destination för laxfiske. Nu har Jordbruksverket beviljat ekonomiskt stöd till Ängelholm för att bedriva en förstudie om hur en hållbar naturturism kan utvecklas i området.

Rönne å är en av Skånes största åar som idag lockar fritidsfiskare och är även ett omtyckt rekreationsområde för bad och paddling. Med målet att göra Rönne å och Ringsjöarna till en självklar destination för laxfiske i Skandinavien samarbetar Ängelholms kommun och kommunerna Eslöv, Hörby, Höör, Klippan och Åstorp för utveckla naturturismen i området.

Klippans kommun har sedan tidigare beviljats medel från EU:s finansieringsprogram Life för att riva de kraftverk längs Rönne å som hindrar fiskar att simma uppströms och att återställa ån.. Det ska leda till att Rönne å får flöda fritt och vandrande fiskarter kan nå sina lekvatten i Ringsjöarna. 

Ängelholms kommun ansvarar för att driva och samordna projektets förstudie i nära samverkan med de övriga kommunerna. Nu står det klart att projektet får 1,7 miljoner kronor via EU:s stödprogram Leader till förstudien som ska undersöka hur en hållbar naturturism kan utvecklas i området.

Arbetet med förstudien pågår fram till mars år 2022 och kommer bland annat att kartlägga lämpliga och attraktiva platser för fiske- och friluftsliv. När förstudien är klar påbörjas genomförandet, som kan innebära alltifrån att anlägga bryggor, parkeringsplatser till investeringar och marknadsföring.

– Det är naturligtvis väldigt positivt och alla inblandade kommuner ser möjligheter med projektet. På senare år har intresset för semester och upplevelser på hemmaplan ökat och Rönne å har goda förutsättningar inom naturturism. En utveckling av naturturismen väntas medföra en ökad turismomsättning och är ett sätt att stärka besöksnäringen, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsen ordförande.

Medel har även beviljats från Familjen Helsingborg för ett projekt som ska marknadsföra området för att fler ska hitta hit, såväl boende som besökare lokalt och globalt. Bland annat ska en ny hemsida och en ny karta tas fram. Dessutom planeras två fototävlingar, en internationell fototävling för professionella fotografer och en amatörfototävling för fotoklubbarna i kommunerna inom Familjen Helsingborg.  

Kontaktpersoner
Lena Åström
Ansvarar för projektet naturturism Rönne å och Ringsjöarna
lena.astrom@engelholm.se
0431-870 00
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 147 Nästa SistaAllt om jakten på stora kräftabborrar!

Allt om jakten på stora kräftabborrar!

Notiser Nu och framöver är det pimetime för jakt på stora starka och riktigt vackra kräftabborrar, här hittar du både film och artiklar i ämnet!

Inga kommentarer
Fiskdöd vid Torsviken maj 2020 - analyssvaren har nu kommit!

Fiskdöd vid Torsviken maj 2020 - analyssvaren har nu kommit!

Eko/ Miljö Tidigare i sommar rapporterade Sportfiskarna om fiskdöd vid Torsviken i Göteborg och nu har provresultaten kommit...

Inga kommentarer
Drömfiske i Skärgården!

Drömfiske i Skärgården!

Magazinet Skärgården kring bland annat Stockholm kan erbjuda ett fantastiskt abborrfiske, om man har lite tur och lite tålamod...

Inga kommentarer
Norge rödlistar på nytt - fiske ser allt svårare ut!

Norge rödlistar på nytt - fiske ser allt svårare ut!

Notiser Norge är än en gång oroad över Sverige och Coronaviruset! Många ser framemot att åter ta sig till Norge för fiske men det är inte många som får komma, nu vänta sex nya regioner rödlistas...

Inga kommentarer
Swedish Perch Tournament 2020 - Ny tävling i helgen!

Swedish Perch Tournament 2020 - Ny tävling i helgen!

Tävling Passa på att anmäla ditt lag! Nu är det bara några få dagar kvar till den tredje deltävling av Swedish Perch Tournament 2020...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.