+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Havs- och vattenmyndigheten ger 437 miljoner till lokala miljöprojekt!
Havs- och vattenmyndigheten ger 437 miljoner till lokala miljöprojekt
Fotograf: Privat

Havs- och vattenmyndigheten ger 437 miljoner till lokala miljöprojekt!

Projekt som rör kalkning, fiskevård, lokala vattenvårdsprojekt (LOVA) och skydd av hotade arter får i år dela på totalt 437 miljoner kronor. Det är Havs- och vattenmyndigheten som fördelar stödet till länsstyrelserna runt om i landet. I år sker en extra satsning på lokala vattenvårdsprojekt och fiskevård.

Havs- och vattenmiljöanslaget, som i år är 9 procent högre jämfört med 2019, är en viktig nationell satsning för att bevara och skydda våra hav, sjöar och vattendrag. Havs- och vattenmyndigheten fördelar delar av stödet till landets 21 länsstyrelser som i sin tur fördelar medel vidare till kommuner och olika organisationer.

Pengarna går bland annat till fiskevård, kalkning, arbete med vattenförvaltning, åtgärdsprogram för hotade arter samt insatser för att bevara och skydda havs- och vattenmiljöer.

Minska övergödningen

Lokala vattenvårdsprojekt (LOVA) har sedan 2018 fått ökat stöd. LOVA-bidraget infördes 2009. Det kan sökas av kommuner, ideella organisationer och sammanslutningar i icke vinstdrivande syfte till lokalt vattenvårdsarbete.

– Syftet är i första hand att minska övergödningen och spridning av miljöfarliga ämnen i vattenmiljön, säger Mats Svensson, avdelningschef vid Havs- och vattenmyndigheten.

Skapar nya arbetstillfällen

En nyhet i år är att mer stöd ges till lokala fiskevårdsprojekt. Återställning av livsmiljöer och utsättning av fisk är några exempel på vad som kan göras.

– Det är ett viktigt område och vi är väldigt glada att kunna dela ut mer stöd till just detta. Ett extra plus är att det skapar arbetstillfällen inom turism och sportfiske, säger Mats Svensson.

Totalt fördelas de 437 miljonerna så här:

  • Lokala vattenvårdsprojekt, LOVA-projekt: 230 miljoner
  • Kalkning: 165 miljoner
  • Åtgärder för att skydda hotade arter: drygt 13 miljoner
  • Fiskevård: 29 miljoner 

För mer information, kontakta:

Mats Svensson, chef avdelningen för havs- och vattenförvaltning vid Havs- och vattenmyndigheten. Tel 010-698 63 74, mats.svensson@havochvatten.se

Så här fördelas stödet till länsstyrelserna:

Länsstyrelse Belopp (miljoner kronor)
Blekinge 14,8
Dalarna 15,9
Gotland 7,3
Gävleborg 16,6
Halland 26,7
Jämtland 16
Jönköping 22,8
Kalmar 18,7
Kronoberg 17,6
Norrbotten 10,5
Skåne 30,3
Stockholm 19,3
Södermanland 12,1
Uppsala 13,7
Värmland 39
Västerbotten 29,9
Västernorrland 16,4
Västmanland 9,4
Västra Götaland 70,5
Örebro 12,5
Östergötland 17,6

 

ÄmnenDela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 155 Nästa SistaSå fiskar du Buster Jerk - Jan O tipsar!

Så fiskar du Buster Jerk - Jan O tipsar!

Magazinet Jan Olsson är FishEcos och MagazineFishEcos chefredaktör, hängiven gäddfiskare och har alltid med sig en eller flera Buster Jerks på fiske. Här tipsar Jan O om hur han når framgång med Bustern, favoritfärger...

Inga kommentarer
Upp till 12.000 i böter för catch and release bild?

Upp till 12.000 i böter för catch and release bild?

Notiser Det händer grejer i vårt grannland Norge! För inte så länge sedan antogs en ny lag i Stortinget som avsiktligt eller oavsiktligt gör det lite vanskligt för norska sportfiskare...

1 kommentar
Black Week erbjudanden hos Borgs Motor!

Black Week erbjudanden hos Borgs Motor!

Press/ reklam Dax för Black week erbjudanden hos Borgs Motor mellan den 23-29 november! Kanonerbjudande på Meritsun lithium LIfePo4 batterier...

Inga kommentarer
Historien om ett av världens bästa gäddbeten!

Historien om ett av världens bästa gäddbeten!

Magazinet Buster Jerk! Ett av världens bästa gäddbeten! Här hittar du hela historien om hur det blev till, hur du fiskar det och vad proffsen väljer för färger och mycket mycket mer!

Inga kommentarer
Oskar Wilnersson gör det igen - abborre över båda drömgränserna!

Oskar Wilnersson gör det igen - abborre över båda drömgränserna!

Spinn Oskar Wilnersson är utan tvivel en av Sveriges skickligaste abborrfiskare! Nu kan han bocka av ännu en drömabborre över båda drömgränserna...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.