+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Svenska elbåtsbyggaren Candela bland de 25 hetaste innovationsbolagen i Norden!
Svenska elbåtsbyggaren Candela bland de 25 hetaste innovationsbolagen i Norden!
Fotograf: Privat

Svenska elbåtsbyggaren Candela bland de 25 hetaste innovationsbolagen i Norden!

Flygande elbåtsbyggaren Candela på Lidingö har tagit sig till final i en internationell tävling för uppstartsbolag inom teknik- och miljöteknik.

”Vi minskar energiförbrukningen med 80 procent jämfört med vanliga båtar” berättar grundaren Gustav Hasselskog.

Candela är med sin elektriska bärplansbåt en av finalisterna i tävlingen Nordic Cleantech Open, som sponsras av Energimyndigheten.

Juryn har valt ut Candela till ett av de 25 mest intressanta företagen bland 140 olika nordiska och baltiska bolag inom miljö- och energiteknik. Nästa steg är finalen, där den innovativa elbåtstillverkaren tävlar mot bland annat bolag inom plastersättning, foodtech och autonom transport. Bland tidigare vinnare finns hajpade Einride, som gör självkörande förarlösa lastbilar.

Candela på Lidingö utvecklar elbåtar med så kallade bärplan, en vinge under skrovet som lyfter båten ur vattnet och tillsammans med en elmotor och batterier minskar energiförbrukningen med 80 procent jämfört med vanliga, planande bensindrivna båtar. Serieproduktionen av den 7,7 meter långa fritidsbåten Seven startade i höstas och i vår siktar företaget på att leverera 40 båtar.

–Bärplanen är nyckeln till riktigt lång räckvidd på el i hög fart, något som ingen annan knäckt på sjön. I 25 knop kan vi köra i två timmar, vilket är tre gånger så långt som dagens bästa elbåtar. Dessutom slipper man slag och stötar från vågor, säger Gustav Hasselskog.

Målet är att om några år skala upp tekniken till fartyg upp till 60 meter. Men även mindre fritidsbåtar, dit Candelas första modell Seven räknas, är viktiga att elektrifiera för klimatets skull.

–Sveriges fritidsbåtar släpper ut motsvarande 30 % av inrikesflygets växthusgaser, och det under tre sommarmånader. Vår Candela Seven släpper ut cirka 99 procent mindre koldioxid än en lika stor dieseldriven båt. Så det gör stor skillnad, säger Gustav Hasselskog.

Candela Seven ställer ut på Allt för Sjön 7-15 mars, Austrian Boat Show 5-8 mars, Sjøen før Alle 18-22 mars.


Mikael Mahlberg
PR & Communications Manager
Candela Speed Boat AB
www.candelaspeedboat.com <http://www.candelaspeedboat.com/>
+46 76 537 66 78
mikael.mahlberg@candelaspeedboat.com
 Värdshusvägen 1
181 66 Lidingö
Sweden

Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 147 Nästa SistaMiljöpartiet - Förbjud bottentrålning och ålfiske!

Miljöpartiet - Förbjud bottentrålning och ålfiske!

Eko/ Miljö I samband med Västerhavsveckan har Miljöpartiet gått ut med krav på stopp för ålfiske och bottentrålning! Krav som nu debatteras i kvällspressen då yrkesfisket kraftigt motsäger sig...

Inga kommentarer
Johan Arnlöfs tredje SuperSize denna sommar!

Johan Arnlöfs tredje SuperSize denna sommar!

Tävling Fiskegudarna ler mot vissa! Det här är Johan Arnlöfs tredje SuperSizeabborre denna sommar och den fjärde totalt...

Inga kommentarer
Nu blir det fria vandringsvägar i Gisslarboån!

Nu blir det fria vandringsvägar i Gisslarboån!

Eko/ Miljö Just nu genomförs omfattande fiskevårdsåtgärder i Gisslarboån, ett biflöde till Hedströmmen i Västmanland. Ett långsiktigt mål är att återintroducera öring i ån...

Inga kommentarer
Testat - Abborrspö Draugen Elite 7-25 gram!

Testat - Abborrspö Draugen Elite 7-25 gram!

Magazinet Det är alltid roligt att kunna presentera tester på svenska spön och produkter! Här kommer ett av de senaste, abborrspöet Draguen Elite....

Inga kommentarer
Unik sportfiskebåt stulen - håll koll!

Unik sportfiskebåt stulen - håll koll!

Notiser Unik båt stulen! Håll ögonen öppna efter denna Mako 19 CPX som nyligen stulits! En av få av denna modell och den enda med en vit Evinrude...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.