+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Det ökande trycket på Vänerns gäddor får konsekvenser...
En värdefull fisk, en Vänergädda...
Fotograf: Privat

Det ökande trycket på Vänerns gäddor får konsekvenser...

Nu startas projektet HåV - Hållbar fisketurism i Vänern. Sportfisket och sportfisketurismen står inför stora utmaningar för att kunna ses som långsiktigt hållbar. Det gäller inte minst det fria handredskapsfisket där gynnsamma restriktioner och regler ofta saknas för att skydda vissa arter från ohållbart nyttjande.

Projektet ska genom planering och information skapa bättre förutsättningar för ett hållbart sportfiske i Vänern. Sportfisket i Vänern är en viktig resurs som lockar besökare och sportfiskare från när och fjärran.

”Att intresset och fisketrycket ökar på vissa arter kan dock påverka både fiskbestånd, sportfiske och besöksnäring negativt på sikt. Det är därför viktigt att vi planerar långsiktigt och främjar hållbart sportfiske” menar Simon Jonsson, projektledare.

Bakgrunden till projektet är till stor del de senaste årens explosionsartade ökning av gäddfiske på Vänern. Projektet ägs och finansieras av Leader - Fiskeområde Vänern, och planeras pågå under knappt två år. Inom projektet ska det bland annat tas fram en handlingsplan med riktlinjer för hållbart sportfiske i Vänern, turistinformatörer och sportfiskare ska utbildas och informeras samt att hållbara fiskeupplevelser ska tas fram i samverkan med entreprenörer.

Slutligen ska bild- och filmmaterial tas fram för marknadsföring och information om de resultat som projektet lett till.

Kontakt: Projektledare: Simon Jonsson Simon@fiskeomradevanern.se 073-093 97 15

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

3 kommentarer...
Hans Persson skrev...
Största bifall till senaste inläggen
Barockt att tro att spöfiske med säkert 95% catch and release skulle hota gäddan i Sveriges största sjö. Säsong plus väderförhållanden är ytterliggare avgörande faktorer som omöjliggör ständiga storfångster. Ytan o volymen på sjön en ytterligare ventil. Men naturligtvis ser någon en chans att göra sig en slant på en hitte på risk.
Klockan 02:00, 04 Mars 2020

Trolling skrev...
17st gäddor i snitt per dag
Under det senaste åren har jag gjort misstaget att försöka trollingfiska efter lax och öring i Vänern i slutet av maj och början av juni. Jag fiskade 5 dagar med ett snitt på 17 gäddor per dag som bifångster. Jag fiskade pelagisk på djup mellan 15-50m. 36 gäddor var det en av dagarna. Så att det skulle finnas någon brist på gädda i sjön Vänern är ett rent skämt..
Klockan 20:37, 03 Mars 2020

Brochet skrev...
Europas största bestånd av gädda? Obefintligt uttag.
Det kan väl inte vara arten gädda som någon tror är hotad? Troligen är sanningen närmare att några få enskilda individer som försöker sko sig själva på EU bidragspengar.
Klockan 13:54, 03 Mars 2020

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 142 Nästa SistaStora döda havsbottnar i Öresund är kopplade till Köpenhamns avloppsvatten!

Stora döda havsbottnar i Öresund är kopplade till Köpenhamns avloppsvatten!

Eko/ Miljö Döda syrefria bottnar i Öresund med omnejd kopplas nu samman med gigantiska avloppsutsläpp från Köpenhamn...

Inga kommentarer
Svensk samling för havet och minskad fattigdom i coronakrisens spår!

Svensk samling för havet och minskad fattigdom i coronakrisens spår!

Eko/ Miljö Havs- och vattenmyndigheten (HaV) samlar organisationer och myndigheter för havet och minskad fattigdom. I maj möttes de i Havsplattformen mot fattigdom. De såg hur samarbete kan minska fattigdomen och rädda havet – en brådskande uppgift som växer med pandemin och coronakrisen...

Inga kommentarer
Film - Back to the Roots Swedish River Mörrum!

Film - Back to the Roots Swedish River Mörrum!

Fluga Häng med flugfiskevirtuoserna Mikael Frödin och Håkan Norling till Mörrum! En legendarisk å som i år visat sig från sin bästa sida med fina vilda laxar...

Inga kommentarer
Det lyckas för Tobias Kvant Andersson!

Det lyckas för Tobias Kvant Andersson!

Vertikalfiske Tobias Kvant Andersson har jagat den här fisken länge, nu kan han räkna hem sin andra SuperSizeart, gös! Tidigare har han en riktigt vacker gädda registrerad!

Inga kommentarer
Swedish Anglers - Hossmotolvan!

Swedish Anglers - Hossmotolvan!

Mete Det är extra roligt att berätta om fiskar som kommit från planerade satsningar på just stor fisk. Kolla in Mathias Nembacks flotta 12:kilos gädda, det är en sån fisk...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.