+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Bråttom att skydda gäddan i Blekinge!
Lekgädda från Sportfiskarnas gäddfabrik vid Vambåsa i Blekinge!
Fotograf: Mathias Engström

Bråttom att skydda gäddan i Blekinge!

Som Sportfiskarna tidigare rapporterat har ett förslag på nya fredningsområden i Blekinge skärgård varit ute på remiss från Havs- och vattenmyndigheten. Sportfiskarna har nu svarat på förslaget.

Förslaget innebär att det inrättas tio nya fredningsområden där allt fiske är förbjudet 1 januari –31 maj samt ett område där fiske är förbjudet 15 september–31 maj, samt att fredningstiden i sju befintliga fredningsområden förlängs till 31 maj. Syftet är att skydda den kustlekande gäddan i Blekinge som är utsatt för ett kraftigt fisketryck, bland annat från så kallat plaskefiske. Sportfiskarna välkomnar förslaget i stort och hoppas på ett snabbt beslut från myndigheten.

-Med tanke på det markant ökade fisketrycket i anslutning till gäddans reproduktionsområden är det mycket viktigt att de nya fredningsområdena börjar gälla så snart som möjligt. Sen ser Sportfiskarna även ett behov av att utöka fredningstiden i föreslagna nya fredningsområden till att börja redan 1 december, säger Anders Karlsson, chef Sportfiskarna Region Syd.

Läs mer här -> Sportfiskarna
Dela denna artikel...

   


Kommentarer

2 kommentarer...
Storklunsen skrev...
Mannaminne?
Sorgligt att se hur illa dagens fiskande generationer tar till sig statistik från några få decennier fångstrapportering. När gädda var av betydelse som mat så trots stora uttag så var det återkommande mängder som fångades.
Klockan 00:13, 10 Mars 2020

SALTÖ skrev...
Gäddan är förlorad i Blekinge
Enligt HAV:s fångsstatistik har det tagits upp 4882kg på Sydkusten och vi kan väl räkna med att 80-90procent kommer från Blekinge Skärgård! Våra myndigheter har har sedan rekordåren 2015 och 2016 39ton respektive 44 ton inte gjort ett enda dugg för att skydda rovfisken i Blekinge Skärgård och vi kan räkna in 2020 till ett förlorat år för rovfiskarna, ni kan själva följa infiskningen (ev det som rapporteras) på HAV:s hemsida , se fångsstatistik (fangststatistik -Östersjön -Sydkusten) man blir skrämd och inga kvoteringar av rovfisken i kustbandet föreslås av Sportfiskarna!Häpnadsväckande!
Klockan 17:53, 04 Mars 2020

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 137 Nästa SistaNu släpps Sportfiskarnas artfilmer och arthäften!

Nu släpps Sportfiskarnas artfilmer och arthäften!

Notiser Sportfiskarna har tillsammans med flertalet experter tagit fram ett spännande informationsmaterial om tre svenska arter – gädda, öring och gös. Nu släpps första delen, gädda...

Inga kommentarer
Imorgon släpps nyheten om en gädda som passerar tjugostrecket!

Imorgon släpps nyheten om en gädda som passerar tjugostrecket!

Notiser Snart brakar nyheten om en riktig megagädda loss i Europa. Vi pratar alltså 20+. Fisk, fångstman och andra detaljer kring denna drömfisk kommer att släppas imorgon kl 20.00...

Inga kommentarer
Sportfiskarna utreder ny gäddfabrik i Valdemarsvik!

Sportfiskarna utreder ny gäddfabrik i Valdemarsvik!

Eko/ Miljö Sportfiskarna utreder nu möjligheterna till att restaurera den cirka 15 hektar stora våtmarken Hammarn i Valdemarsviks kommun...

Inga kommentarer
Jobba på HaV - Utredare inom kalkning mot försurning!

Jobba på HaV - Utredare inom kalkning mot försurning!

Notiser Ett spännande arbete med vattenfrågor på Havs- och Vattenmyndigheten finns för rätt person...

Inga kommentarer
Nu stundar årets havsöringspremiär!

Nu stundar årets havsöringspremiär!

Notiser Snaaaart havsöringspremiär! Har du koll på reglerna? Här finns allt du behöver veta för att fiska reko...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.