+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Information till föreningar och medlemmar i Sportfiskarna!
Information till föreningar och medlemmar i Sportfiskarna!
Fotograf: Bengt Olsson

Information till föreningar och medlemmar i Sportfiskarna!

Vi har alla hamnat i en allvarlig situation på grund av Covid-19. Osäkerheten om den fortsatta utvecklingen är stor men helt klart kommer de allra flesta av oss att påverkas på olika sätt. Även om vitala samhällsfunktioner fungerar, kommer sjukvården att vara ansträngd och påverkan på ekonomi och sysselsättning är redan mycket omfattande.

Sportfiskarna tillhör de verksamheter som inte är mest drabbade. Vi påverkas dock också av den rådande situationen. Vi följer dagligen rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och anpassar verksamheten fortlöpande. Det har bland annat inneburit hemarbete i stor utsträckning för medarbetarna. Men eftersom en stor del av vår praktiska fiskevårdsverksamhet sker utomhus och enskilt eller i mindre grupper har vi kunnat fortsätta med det viktiga vatten- och fiskevårdsarbetet. Ungdomsverksamheten har påverkats på några platser där skolorna minskat verksamheten.

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat idrottsrörelsen att fortsätta med sin barn- och ungdomsverksamhet. Myndigheten har kommit med råd för hur den kan bedrivas med begränsad risk för smittspridning ”Information till idrotts och träningsanläggningar”. Man har också vid flera tillfällen betonat fördelarna för folkhälsan med att vara ute i friska luften och bedriva utomhusaktiviteter. Vi ser därför sportfiske och den verksamhet vi bedriver i Sportfiskarna som särskilt betydelsefull att främja just nu.

Vi är övertygade om att Sportfiskarna med 63 000 medlemmar, 400 klubbar och 60 anställda tjänstemän kan göra en viktig insats i detta läge, genom att erbjuda allmänheten tillgång till friluftsaktiviteter i form av sportfiske. Sportfiske utövas per definition utomhus och enskilt eller i mindre grupper där risken för smittspridning rätt hanterad är minimal. Vi tror att friska människor eller familjer som sitter hemma på grund av den allmänna situationen kommer att må bra av att komma ut i naturen och då gärna med ett fiskespö i handen.

Inom förbundet arbetar vi med ett antal idéer om hur vi kan anpassa och utveckla vår verksamhet utifrån det aktuella läget. Några frågor som varit uppe är hur vi kan stödja samhället i det aktuella läget tex fiskeaktiviteter i mindre grupper och olika familjeaktiviteter under lovtider. Vi planerar även för särskilda aktiviteter i våra egna fiskevatten runt Stockholm och Göteborg för att både tillgängliggöra fiske för allmänheten och erbjuda meningsfull användning av ledig tid. Gå gärna in och titta på vår hemsida ”Sportfiskarna.se” för att hitta närmaste fiskevatten om ni är intresserade. På ”Fiskekort.se” kan ni hitta fiskevatten även för andra delar av landet.

Aktiviteter i större grupper som exempelvis fisketävlingar innebär ett större risktagande för smittspridning. Folkhälsomyndigheten har, förutom de allmänna rekommendationerna tagit fram ett bra verktyg för ”Riskbedömning av evenemang och sammankomster med anledning av covid-19” som alla anställda, förtroendevalda och arrangörer av aktiviteter inom Sportfiskarna ska följa.

Vi har mycket goda erfarenheter av samverkan med våra sportfiskeklubbar och enskilda medlemmar i vår ordinarie verksamhet och det kommer vara ännu viktigare i detta läge. Vi tar tacksamt emot hjälp med förslag för att hitta verksamhet som kan vara ett stöd i ett utsatt läge.

Tillsammans ska vi klara detta, hälsningar Joakim och Sten
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 137 Nästa SistaNu släpps Sportfiskarnas artfilmer och arthäften!

Nu släpps Sportfiskarnas artfilmer och arthäften!

Notiser Sportfiskarna har tillsammans med flertalet experter tagit fram ett spännande informationsmaterial om tre svenska arter – gädda, öring och gös. Nu släpps första delen, gädda...

Inga kommentarer
Imorgon släpps nyheten om en gädda som passerar tjugostrecket!

Imorgon släpps nyheten om en gädda som passerar tjugostrecket!

Notiser Snart brakar nyheten om en riktig megagädda loss i Europa. Vi pratar alltså 20+. Fisk, fångstman och andra detaljer kring denna drömfisk kommer att släppas imorgon kl 20.00...

Inga kommentarer
Sportfiskarna utreder ny gäddfabrik i Valdemarsvik!

Sportfiskarna utreder ny gäddfabrik i Valdemarsvik!

Eko/ Miljö Sportfiskarna utreder nu möjligheterna till att restaurera den cirka 15 hektar stora våtmarken Hammarn i Valdemarsviks kommun...

Inga kommentarer
Jobba på HaV - Utredare inom kalkning mot försurning!

Jobba på HaV - Utredare inom kalkning mot försurning!

Notiser Ett spännande arbete med vattenfrågor på Havs- och Vattenmyndigheten finns för rätt person...

Inga kommentarer
Nu stundar årets havsöringspremiär!

Nu stundar årets havsöringspremiär!

Notiser Snaaaart havsöringspremiär! Har du koll på reglerna? Här finns allt du behöver veta för att fiska reko...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.