+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Vänerns unika laxbestånd ska värnas!
Gullspångslax och Klarälvslax är unika fiskar som måste skyddas!
Fotograf: FishEco

Vänerns unika laxbestånd ska värnas!

Överlevnaden för Vänerns vilda laxbestånd ska tryggas i ett projekt där EU nu satsar 5,5 miljoner kronor. Under tre år kommer länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmland samla in och analysera data om Vänerlaxens livsmiljöer. Det ska sedan utgöra underlag för en långsiktigt hållbar plan.

Vänern har fyra helt unika stammar av lax och öring. De använder sedan sista istiden Vänern, i stället för havet, för att äta och växa sig stora. Tyvärr hotas laxen idag av bland annat klimatförändringar och hotade och skadade livsmiljöer.

- Vi är glada att det här viktiga projektet kommer igång. Det behövs en tydlig plan för att trygga Vänerlaxens överlevnad, säger Anna Hagelin, projektledare på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Länsstyrelsens ambition med projektet är att skapa en anpassningsbar plan för att bevara och förstärka de stammar som förökar sig naturligt i Vänern i dag.

Projektet ska också verka för ett hållbart fiske där den vilda laxens långsiktiga överlevnad inte hotas. Det kan innebära kraftfulla åtgärder som även påverkar fisket. För att öka möjligheten till naturlig reproduktion krävs sannolikt även stora insatser och åtgärder för miljöanpassning och reglering i älvarna.

- För att nå framgång med arbetet att bevara den vilda laxen måste ett helhetsgrepp tas som omfattar utmaningar i både älv och sjö, och som berör såväl vild som odlad lax, säger Anna Hagelin.

Arbetet kommer att drivas i fem olika paket, bland annat specifika planer för Gullspångsälven och Klarälven. Läs mer på Länsstyrelsens webbplats om Fiskevårdsåtgärder. Se Fiskevårdsåtgärder i länet/Vänern/Förvaltningsplan för Vänern.

Följ projektet på Facebook: 
Förvaltning Vänerlax där ny information om pågående projekt läggs ut med jämna mellanrum.
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 142 Nästa SistaGäddpodden nr fyra - ett mörkare avsnitt!

Gäddpodden nr fyra - ett mörkare avsnitt!

Notiser Idag är det Julafton för oss gäddnördar! Avsnitt fyra av Gäddpodden ute nu! Det blir en mörkare och mer nagelfarande upplaga än vanligt...

Inga kommentarer
Ny karttjänst för att sprida information om fiske!

Ny karttjänst för att sprida information om fiske!

Notiser Fiskekartan.se växer med funktioner, nu finns nya karttjänster som används för att sprida information fiske...

Inga kommentarer
Catch and Release stödjer Sportfiskarnas miljöarbete!

Catch and Release stödjer Sportfiskarnas miljöarbete!

Notiser Chris Wine and Spirits med drycken Catch & Release skänker 1 krona per såld flaska till fiskevården...

Inga kommentarer
Talma sameby ger sig inte - kräver rätten till jakt och fiske!

Talma sameby ger sig inte - kräver rätten till jakt och fiske!

Notiser Talma sameby ger sig inte, skriver nu till regeringen och kräver att staten slutar sälja jakt- och fiskekort på samebyns område, samebyn hävdar ensamrätt...

Inga kommentarer
Swedish Perch Tournament 2020 startar snart!

Swedish Perch Tournament 2020 startar snart!

Tävling Nu är det lite mer än en vecka till årets första deltävling av Swedish Perch Tournament 2020. Första tävlingen sker på Roxen...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.