+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
​Fyra sydsvenska län kraftsamlar för att rädda fisket i södra Östersjön!
​Fyra sydsvenska län kraftsamlar för att rädda fisket i södra Östersjön!
Fotograf: Giovanni CC https://www.flickr.com/photos/goodimages/

​Fyra sydsvenska län kraftsamlar för att rädda fisket i södra Östersjön!

Landshövdingarna i Skåne, Blekinge, Kalmar och Gotlands län uppmanar i en skrivelse till kraftsamling för att lösa problemen i södra Östersjön. Skrivelsen riktar sig till Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket och är ett förslag till en dialog för att med gemensam kraft vända utvecklingen i Östersjön.

–Det är inte längre en fråga om vad vi vill göra för insatser utan snarare om vilka vi måste göra för att inte södra Östersjön ska nå en punkt där det inte längre går att rädda kustfisket, säger Anneli Hulthén, landshövding i Skåne som undertecknat skrivelsen tillsammans med sina kollegor Sten Nordin i Blekinge län, Cecilia Schelin Seidegård i Kalmar län och Anders Blanking i Gotlands län.

I skrivelsen beskrivs hur ekosystemet i Östersjön visar upp många och tydliga signaler på obalans som exempelvis kollapsen av torsken, tiaminbrist hos mängder av organismer, parasiter i fisken, storspigg som konkurrerar ut annan fisk. Dessutom riskerar fiskenäringen i alla hamnar längs Östersjökusten att slås ut för gott.

–Det är angeläget att ta fram ett åtgärdsprogram för att stärka lokalt fiske och lokala landningar av fisk i södra Östersjön. Fisket måste inriktas för att stötta Östersjöns återhämtning vilket sannolikt innebär förändringar både i hur fisket ska bedrivas och hur olika bestånd ska beskattas, skriver landshövdingarna och betonar vikten av att tillämpa en ekosystembaserad fiskförvaltning.

De fyra sydsvenska länen har tillsammans tagit fram en rad frågeställningar och förslag som man vill ta upp med myndigheterna och som alla syftar till att vända trenden för havsmiljön och det kustfisket. Programmet omfattar insatser som alternativa fiskemöjligheter, utökad forskning, omfördelning av medel, alternativa inkomstmöjligheter och förändrat regelverk.

För mer information, kontakta Johan Wagnström, chef på fiske- och restaureringsenheten, Länsstyrelsen Skåne, johan.wagnstrom@lansstyrelsen.se, 010-22 41 685.

Skrivelsen ”Inbjudan till dialog om fisket i södra Östersjön” bifogas. 

Länsstyrelsen Skåne skapar samhällsnytta - det gör vi genom att ta ansvar för samhällsbygget, skydda miljön och investera i landsbygden.


https://issuu.com/magazinefisheco/docs/fisheco_5_2019/12?fr=sYWM3ODExMjMzMTI

Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 142 Nästa SistaGäddpodden nr fyra - ett mörkare avsnitt!

Gäddpodden nr fyra - ett mörkare avsnitt!

Notiser Idag är det Julafton för oss gäddnördar! Avsnitt fyra av Gäddpodden ute nu! Det blir en mörkare och mer nagelfarande upplaga än vanligt...

Inga kommentarer
Ny karttjänst för att sprida information om fiske!

Ny karttjänst för att sprida information om fiske!

Notiser Fiskekartan.se växer med funktioner, nu finns nya karttjänster som används för att sprida information fiske...

Inga kommentarer
Catch and Release stödjer Sportfiskarnas miljöarbete!

Catch and Release stödjer Sportfiskarnas miljöarbete!

Notiser Chris Wine and Spirits med drycken Catch & Release skänker 1 krona per såld flaska till fiskevården...

Inga kommentarer
Talma sameby ger sig inte - kräver rätten till jakt och fiske!

Talma sameby ger sig inte - kräver rätten till jakt och fiske!

Notiser Talma sameby ger sig inte, skriver nu till regeringen och kräver att staten slutar sälja jakt- och fiskekort på samebyns område, samebyn hävdar ensamrätt...

Inga kommentarer
Swedish Perch Tournament 2020 startar snart!

Swedish Perch Tournament 2020 startar snart!

Tävling Nu är det lite mer än en vecka till årets första deltävling av Swedish Perch Tournament 2020. Första tävlingen sker på Roxen...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.