+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Uppdaterade regler för laxfisket i norra Sverige!
Uppdaterade regler för laxfisket i norra Sverige!
Fotograf: FishEco

Uppdaterade regler för laxfisket i norra Sverige!

1 juni uppdaterades reglerna för det yrkesmässiga laxfisket i Bottenviken och direkt anknytande sötvattensområden. Förhandsanmälan av fångst, separat vittjning av fällor och positionsuppgifter ska minska risken att för mycket lax tas upp.

EU-kommissionen har under två år granskat Sveriges laxfiske. Kommissionens rapport innebär att Havs- och vattenmyndigheten har utvecklat fiskereglerna i linje med de observationer som gjorts. Framför allt har delområde 31 setts över. Det sträcker sig från den nordligaste delen av Östersjön ner till strax norr om Nordmaling (lat 63° 30 N). Reglerna har uppdaterats i detta område som ett första steg.

EU-kommissionen anser att det är viktigt att kunna särskilja sötvattensfångad lax från lax fångad i havet.

– Den havsfångade laxen är nämligen kvoterad till skillnad från den som fångas i sötvatten, säger Elin Hedman, handläggare vid Havs- och vattenmyndigheten.

De uppdaterade reglerna innebär i korthet:

  • Laxfällor i havs- och sötvattensområden ska vittjas separat. Fällor i sötvatten kan därmed inte vittjas vid samma fiskeresa som fällor i havet.
  • Landning av lax som är fångad i sötvatten måste förhandsanmälas per telefon två timmar före ankomst.
  • Positionsuppgifter för utsatta fällor i havs- och sötvattensområdet måste anges, via webben eller per telefon. Det förbättrar kontrollchanserna för redskap och motverkar att fiske i havet redovisas som sötvattensfiske.

– Sammantaget innebär detta att kontrollen över laxfisket blir bättre. Det gynnar på sikt både laxen och dem som fiskar den enligt reglerna, säger Elin Hedman.

För mer information, kontakta Elin Hedman, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten. Telefon 010-698 63 67, elin.hedman@havochvatten.se
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 145 Nästa SistaVill du hjälpa forskningen - Karlstad Kommun söker gäddfiskare!

Vill du hjälpa forskningen - Karlstad Kommun söker gäddfiskare!

Eko/ Miljö Som en av våra största rovfiskar är gäddor bra för att mäta kvicksilverhalten i våra sjöar. Karlstad Kommun söker gäddfiskare för att fiska gäddor för provtagning...

Inga kommentarer
Skokloster - ny plats för Swedish Game Fair och nytt datum!

Skokloster - ny plats för Swedish Game Fair och nytt datum!

Mässor Jakt- och sportfiskemässan Swedish Game Fair tar paus 2020 pga Coronaviruset. Mässan återuppstår i maj 2021 på ny plats, Skokloster...

Inga kommentarer
Beviljad skyddsjakt på skarv i Gävlebukten!

Beviljad skyddsjakt på skarv i Gävlebukten!

Eko/ Miljö Ett efterlängtat beslut! Länsstyrelsen Gävleborg har beviljat skyddsjakt efter skarv på öarna Pålsgrundet, Kalkstensgrundet, Långraten och Kaxarna i Gävlebukten...

Inga kommentarer
​HaV - Gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk!

​HaV - Gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk!

Eko/ Miljö Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket arbetar för närvarande med att ta fram en ny gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk...

Inga kommentarer
Fiskare vill ha skyddsjakt på säl i Mälaren!

Fiskare vill ha skyddsjakt på säl i Mälaren!

Eko/ Miljö Svenska insjöfiskare vill ha skyddsjakt på gråsäl i Mälaren! Sälen syns allt oftare i Mälaren och...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.