+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Ny karttjänst för att sprida information om fiske!
Ny karttjänst för att sprida information om fiske!
Fotograf: Privat

Ny karttjänst för att sprida information om fiske!

Från och med maj finns fiskekartans information också tillgänglig via karttjänster. Det betyder att information i kartan kan användas av till exempel kommuner som vill sprida information om fiske. 

Fiskekartan.se är Länsstyrelsernas register över fiskevårdsområden och visar information om alla fiskevårdsområden i Sverige. Genom att trycka på ett område kan användaren få information om till exempel fiskarter, fiskekortsförsäljning online och om det finns båtramp.

- Det bästa med den här lösningen är att när fiskevårdsområden uppdaterar sin information i fiskekartan så kommer alla som nyttjar karttjänsterna att få den uppdaterade informationen direkt. Det gör det också extra viktigt för fiskevårdsområdena att hålla informationen i fiskekartan uppdaterad, säger Adam Johansson, fiskerikonsulent på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Med ungefär 50 000 besökare sedan lanseringen i maj förra året når fiskekartan.se redan många besökare. Med de nya karttjänsterna kan informationen om var det är tillåtet att fiska vid köp av fiskekort nå betydligt fler. Varje år fiskar mellan 1,3 och 1,6 miljoner svenskar mellan 16-80 år enligt statistik från Havs- och vattenmyndigheten. Genom bra information kan ovana besökare styras rätt och få koll på var de kan köpa fiskekort och var fiske inte är tillåtet. Sidan finns förutom på svenska även på engelska och tyska.

- Arbetet med att sprida informationen passar väl in i Länsstyrelsens arbete med digitalisering och öppna och tillgängliga data, säger Henrik Lundqvist, GIS-samordnare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Dela informationen från fiskekartan

Det finns flera sätt att dela informationen från fiskekartan. De två första sätten gör att informationen uppdateras automatiskt.

  • WMS-tjänster eller REST-api
  • Bädda in fiskekartan i egen webbsida
  • Nedladdningsbara skikt

Det finns även andra föreningar och privata fiskerättsägare som upplåter fiske, men merparten av dessa visas i dagsläget inte i fiskekartan. 

 KontaktDela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 145 Nästa SistaVill du hjälpa forskningen - Karlstad Kommun söker gäddfiskare!

Vill du hjälpa forskningen - Karlstad Kommun söker gäddfiskare!

Eko/ Miljö Som en av våra största rovfiskar är gäddor bra för att mäta kvicksilverhalten i våra sjöar. Karlstad Kommun söker gäddfiskare för att fiska gäddor för provtagning...

Inga kommentarer
Skokloster - ny plats för Swedish Game Fair och nytt datum!

Skokloster - ny plats för Swedish Game Fair och nytt datum!

Mässor Jakt- och sportfiskemässan Swedish Game Fair tar paus 2020 pga Coronaviruset. Mässan återuppstår i maj 2021 på ny plats, Skokloster...

Inga kommentarer
Beviljad skyddsjakt på skarv i Gävlebukten!

Beviljad skyddsjakt på skarv i Gävlebukten!

Eko/ Miljö Ett efterlängtat beslut! Länsstyrelsen Gävleborg har beviljat skyddsjakt efter skarv på öarna Pålsgrundet, Kalkstensgrundet, Långraten och Kaxarna i Gävlebukten...

Inga kommentarer
​HaV - Gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk!

​HaV - Gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk!

Eko/ Miljö Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket arbetar för närvarande med att ta fram en ny gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk...

Inga kommentarer
Fiskare vill ha skyddsjakt på säl i Mälaren!

Fiskare vill ha skyddsjakt på säl i Mälaren!

Eko/ Miljö Svenska insjöfiskare vill ha skyddsjakt på gråsäl i Mälaren! Sälen syns allt oftare i Mälaren och...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.