+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Fritt fram för fusk i yrkesfisket efter lax?
Fryst vacuumförpackad lax, endast märkt med den handskrivna ursprungsbeteckningen "ortens" på en lokal matvaruaffär i Norrbotten.
Fotograf: Sportfiskarna

Fritt fram för fusk i yrkesfisket efter lax?

Havs- och vattenmyndigheten har infört nya regler för det kommersiella laxfisket i norra Sverige, men samtidigt aviserat att det inte blir någon landningskontroll i år med hänvisning till riskerna för spridning av coronaviruset. De nya reglerna riskerar därmed att bli verkningslösa och det kan i praktiken vara riskfritt att fiska mer lax än vad man har lov till.

Havs- och vattenmyndigheten har i uppdrag att kontrollera landningen av fisk i det kommersiella fisket efter lax. Denna kontroll är en garanti för att Sverige inte överskrider den laxkvot som vi tilldelats av EU. Även efter att kvoten är fylld och laxfisket stoppats är landningskontrollen viktigt, eftersom det är då yrkesfisket fiskar efter övriga arter som exempelvis sik och enligt lagen måste återutsätta all fångad lax. EU:s kontrollenhet har nyligen påpekat att Sverige har flera brister i kontrollen av laxfisket i norra Sverige med bland annat ”betydande risk för olagligt och orapporterat laxfiske” och att det även finns en ”brist på efterlevnadskultur” bland de yrkesverksamma.

Efter kritiken från EU:s kontrollenhet har HaV infört nya regler för laxfisket med bland annat registrering av koordinater för positionen för alla kommersiella fångstredskap som fångar lax. Samtidigt har myndigheten dock beslutat att inte utföra någon landningskontroll vid laxfisket i norra Sverige under hela säsongen 2020 med hänvisning till riskerna för spridning av coronaviruset. 

-Regler utan kontroll riskerar att bli verkningslösa. Det borde rimligen vara fullt möjligt att genomföra kontrollerna och samtidigt upprätthålla säkerhetsavstånd med mera. Då det är allmänt känt att det inte blir någon kontroll så finns uppenbara risker för ett utbrett fusk med överskridande av laxkvoten i år, kommenterar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Det är i sammanhanget även anmärkningsvärt att Finland samtidigt kommer att genomföra kontrollen av laxfisket på samma nivå som vanligt. Även Sportfiskarna kommer att utföra förbundets alla tillsynsuppdrag i år då bedömningen är att det är fullt möjligt att genomföra fisketillsyn och samtidigt hitta lösningar för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för säkerhetsavstånd mm. Sportfiskarna kommer fortsatt att följa frågan mycket noga.

Kontakt: Glenn Douglas, projektledare lax, 070-570 22 89, glenn.douglas@sportfiskarna.se
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 145 Nästa SistaVill du hjälpa forskningen - Karlstad Kommun söker gäddfiskare!

Vill du hjälpa forskningen - Karlstad Kommun söker gäddfiskare!

Eko/ Miljö Som en av våra största rovfiskar är gäddor bra för att mäta kvicksilverhalten i våra sjöar. Karlstad Kommun söker gäddfiskare för att fiska gäddor för provtagning...

Inga kommentarer
Skokloster - ny plats för Swedish Game Fair och nytt datum!

Skokloster - ny plats för Swedish Game Fair och nytt datum!

Mässor Jakt- och sportfiskemässan Swedish Game Fair tar paus 2020 pga Coronaviruset. Mässan återuppstår i maj 2021 på ny plats, Skokloster...

Inga kommentarer
Beviljad skyddsjakt på skarv i Gävlebukten!

Beviljad skyddsjakt på skarv i Gävlebukten!

Eko/ Miljö Ett efterlängtat beslut! Länsstyrelsen Gävleborg har beviljat skyddsjakt efter skarv på öarna Pålsgrundet, Kalkstensgrundet, Långraten och Kaxarna i Gävlebukten...

Inga kommentarer
​HaV - Gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk!

​HaV - Gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk!

Eko/ Miljö Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket arbetar för närvarande med att ta fram en ny gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk...

Inga kommentarer
Fiskare vill ha skyddsjakt på säl i Mälaren!

Fiskare vill ha skyddsjakt på säl i Mälaren!

Eko/ Miljö Svenska insjöfiskare vill ha skyddsjakt på gråsäl i Mälaren! Sälen syns allt oftare i Mälaren och...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.