+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Skandal i storöringså - Fortum torrla ån en timme!
Avkomman till dessa fantastiska öringar lever farligt, om dom ens lever!
Fotograf: fiskdata.se

Skandal i storöringså - Fortum torrla ån en timme!

Över en timme stängdes Väljeån vid Hennan i Hälsingland. Luckorna vid kraftverket stängdes helt och ån torrlagdes. Olle Läth, ordförande i fiskevårdsföreningen, som upptäckte detta hade först ett elände att få tag i Fortum som hanterar övervakningen.

Detta medans ungefär 2,5 km var blev torrlagd med bara enstaka höljer med vatten kvar. Hennanborna gick man ur huse för att hjälpa fisken. Tillsammans flyttade man fisk från bara backen till dom få höljor som bildats vid djupare partier.

Ån har under många år vårdats för att kunna erbjuda storsjööringens avkomma lek- och uppväxtplatser. Nu har mägnder med 1-2 åriga öringaungar och mängder med harr och rom strukit med. Här stiger årligen riktigt storvuxen öring från nedströmsliggande Storsjön. Fiskar som du kan se på film här!

Varför detta skett kan ingen just nu förklara men en förklaring måste krävas. En teori är att kraftbolaget helt enkelt blandat ihop olika vattendrag och med det reglerat fel.

Det här är inte första gången Väljeån drabbas, för ett par år sedan gjorde man tvärtom. Vintertid släppte man på enorma mängder vatten som rejält översteg vattendomen. Ån sopades då rent på massor av liv vilket fick stor uppmärksamhet vi detta tillfälle!

//FishEco
Dela denna artikel...

   


Kommentarer

1 kommentarer...
Aspen skrev...
Skandal
Men hur länge ska Fortum få hålla på och förstöra är av arbeten och investerade pengar? Kläm åt dem ordentligt där det svider mest dvs i plånboken. Förresten, det kanske är idé att Man drar in deras tillstånd helt då de är uppenbart nonchalanta när det gäller att följa fastlagda lagar och vattendomar. Fy fan Fortum ni borde skämmas.
Klockan 16:08, 17 Juni 2020

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 156 Nästa SistaSka du ismeta i vinter - tävla med dina vänner i Swedish Ice Pike Open!

Ska du ismeta i vinter - tävla med dina vänner i Swedish Ice Pike Open!

Tävling Nu öppnar anmälan till Swedish Ice Pike Open med start nästa vecka! En rikstäckande ismetetävling efter gädda, för lag och öppen för alla...

Inga kommentarer
Positiv trend för laxfisket i Vättern under hösten!

Positiv trend för laxfisket i Vättern under hösten!

Eko/ Miljö Efter en tid av sämre fiske ser det nu ut att lossna på Vättern, fina laxar fångas både från land och på trolling...

Inga kommentarer
Sportfiskarna i lyckad samverkan med Värmdö kommun!

Sportfiskarna i lyckad samverkan med Värmdö kommun!

Eko/ Miljö Sedan 2016 har Sportfiskarna samarbetat med Värmdö kommun för att erbjuda fiskeaktiviteter på lovtid för barn och unga i kommunen. Särskilt fokus har lagts på att nå målgrupper som ofta glöms bort i dessa sammanhang...

Inga kommentarer
Nya rön - flodkräftan blir allt mer resistent mot kräftpest!

Nya rön - flodkräftan blir allt mer resistent mot kräftpest!

Eko/ Miljö Forskare har under en längre tid anat att flodkräftan eller vissa bestånd av kräftan, sakta men säkert börja arbeta upp resistens mot kräftpesten!

Inga kommentarer
Skärjån restaureras - öringen ska tillbaka!

Skärjån restaureras - öringen ska tillbaka!

Eko/ Miljö I det värdefulla kustvattendraget Skärjån som rinner på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland har en ambitiös restaurering inletts nu i höst...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.