+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Skandal i storöringså - Fortum torrla ån en timme!
Avkomman till dessa fantastiska öringar lever farligt, om dom ens lever!
Fotograf: fiskdata.se

Skandal i storöringså - Fortum torrla ån en timme!

Över en timme stängdes Väljeån vid Hennan i Hälsingland. Luckorna vid kraftverket stängdes helt och ån torrlagdes. Olle Läth, ordförande i fiskevårdsföreningen, som upptäckte detta hade först ett elände att få tag i Fortum som hanterar övervakningen.

Detta medans ungefär 2,5 km var blev torrlagd med bara enstaka höljer med vatten kvar. Hennanborna gick man ur huse för att hjälpa fisken. Tillsammans flyttade man fisk från bara backen till dom få höljor som bildats vid djupare partier.

Ån har under många år vårdats för att kunna erbjuda storsjööringens avkomma lek- och uppväxtplatser. Nu har mägnder med 1-2 åriga öringaungar och mängder med harr och rom strukit med. Här stiger årligen riktigt storvuxen öring från nedströmsliggande Storsjön. Fiskar som du kan se på film här!

Varför detta skett kan ingen just nu förklara men en förklaring måste krävas. En teori är att kraftbolaget helt enkelt blandat ihop olika vattendrag och med det reglerat fel.

Det här är inte första gången Väljeån drabbas, för ett par år sedan gjorde man tvärtom. Vintertid släppte man på enorma mängder vatten som rejält översteg vattendomen. Ån sopades då rent på massor av liv vilket fick stor uppmärksamhet vi detta tillfälle!

//FishEco
Dela denna artikel...

   


Kommentarer

1 kommentarer...
Aspen skrev...
Skandal
Men hur länge ska Fortum få hålla på och förstöra är av arbeten och investerade pengar? Kläm åt dem ordentligt där det svider mest dvs i plånboken. Förresten, det kanske är idé att Man drar in deras tillstånd helt då de är uppenbart nonchalanta när det gäller att följa fastlagda lagar och vattendomar. Fy fan Fortum ni borde skämmas.
Klockan 16:08, 17 Juni 2020

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 167 Nästa SistaFishr.tv är en helt ny plattform för livesänt sportfiske!

Fishr.tv är en helt ny plattform för livesänt sportfiske!

Notiser Fishr.tv är en helt ny plattform för livesänt sportfiske! Tanken på sikt är att ”alla kan livefiska! Kolla in sändningarna imorgon lördag då det ska jagas "plussare"...

Inga kommentarer
Sportfiskarna jobbar med id!

Sportfiskarna jobbar med id!

Eko/ Miljö Har du sett id leka i vår? Lägg då gärna upp din observation på artportalen eller kontakta Sportfiskarna...

Inga kommentarer
Utveckla ditt fiske- häng med på Sportfiskarnas föreläsningar!

Utveckla ditt fiske- häng med på Sportfiskarnas föreläsningar!

Notiser Tillsammans med Sportfiskarna anordnar Studiefrämjandet två digitala föreläsningar för dig som är fiskeintresserad...

Inga kommentarer
Sportfiskarna söker erfaren projektledare till fiskevårdsverksamhet i Stockholm!

Sportfiskarna söker erfaren projektledare till fiskevårdsverksamhet i Stockholm!

Eko/ Miljö Är du en erfaren vattenvårdare och drömmer om att arbeta för en organisation där passionen för fiske, fiskevård och levande vattenmiljöer genomsyrar arbetet?

Inga kommentarer
Hjälp till med gratis fiske på första metardagen!

Hjälp till med gratis fiske på första metardagen!

Notiser Sportfiskarna uppmanar alla fiskeföreningar och FVO:n landet runt att upplåta fiske gratis på första metardagen 13 maj...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.