+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Vi sportfiskar mer och vi lägger mer pengar på det vi älskar!
Vi sportfiskar mer och vi lägger mer pengar på det vi älskar!
Fotograf: HaV

Vi sportfiskar mer och vi lägger mer pengar på det vi älskar!

Under 2019 ägnade sig ungefär 1,6 miljoner personer åt fritidsfiske minst en gång i svenska vatten, jämfört 1,3 miljoner utövare 2018.

- Det är ett trendbrott, fritidsfisket har under ett antal år haft en nedåtgående trend, säger Gustav Enhol Blomqvist, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Under ett antal år har fritidsfisket haft en nedåtgående trend både när det gäller antal utövare, fiskedagar och fångst. Men under 2019 ökade fritidsfisket till 1,6 miljoner utövare jämfört med 1,3 miljoner 2018, en ökning på 23 procent.

- Ökningen har främst skett i den yngre åldersgruppen 16-30 år och det är framför allt män som fiskar mer. Vi ser också att det är allt fler utanför storstadsregionerna som intresserar sig för fiske, säger Gustav Enhol Blomqvist.

Fritidsfisket i Sverige

  • Fritidsfiske är allt fiske som sker utan stöd av fiskelicens för havsfiske eller personlig fiskelicens för insjöfiske.
  • Under 2019 uppgick antal fiskedagar till omkring 12,7 miljoner.
  • Fritidsfiskarnas behållna fångst uppskattas till 4 700 ton från sjöar och vattendrag och 2 900 ton från havet.
  • Bland de viktmässigt dominerande arterna i den fångst man behöll märks abborre, gädda, öring samt kräfta för fisket i inlandet och abborre, makrill och torsk i havsfisket.
  • Fritidsfiskets sammanlagda utgifter inklusive investeringar var enligt undersökningen omkring 10,6 miljarder kronor under 2019.

Fritidsfiske i Sverige 2019

Om undersökningen
Havs- och vattenmyndigheten tar varje år fram statistik över fritidsfisket som en del av Sveriges officiella statistik. Statistiken är framtagen genom en nationell enkätundersökning via webb och post till ett stratifierat, slumpmässigt urval av folkbokförda i Sverige mellan 16 och 80 år av Statistiska centralbyrån, SCB, på uppdrag av HaV. Enkäten sändes ut under perioden maj 2019 till januari 2020.

Statistiken är ämnad att upplysa allmänheten om fisket i Sverige och ingår i olika rapporter och projekt där fisket är en väsentlig del. Statistiken används också som beslutsunderlag för beslutsfattare.

Även SLU Aqua använder statistiken i Resurs- och miljööversikten som släpps varje år och materialet används också i olika arbetsgrupper i EU.

För ytterligare information, kontakta:
Gustav Enhol Blomqvist, utredare, enheten för fiskereglering, 010-6986259gustav.blomqvist@havochvatten.se
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 147 Nästa SistaVinn ett Lowrance Hook Reveal ekolod!

Vinn ett Lowrance Hook Reveal ekolod!

Livefiske Nu på måndag är det LIVEfiske med Martin Wasberg och Manuel Fyrestam, vi jagar fina skärgårdsabborrar ihop! Inte nog med det! Du kan vinna ett ekolod!

Inga kommentarer
Fina resultat på Stockholms DM i Abborre

Fina resultat på Stockholms DM i Abborre

Tävling Tretton båtlag kom till start lördagen den 25:e juli för Stockholms DM i abborre och bjöds på ett härligt sommarväder. Vädret var bra men som vanligt fick lagen kämpa för att hitta de abborrar de ville ha...

Inga kommentarer
Ny serie FishEco Buster Jerk - Fyra små rätter!

Ny serie FishEco Buster Jerk - Fyra små rätter!

Notiser Tre helt nya FishEco Buster Jerks! Blodpudding, Lingonsylt och Ärtsoppa ser dagens ljus, nu ska dom provfiskas...

Inga kommentarer
Välkommen till Ungdomsfiskets dag i Mörrumsån den 30 augusti!

Välkommen till Ungdomsfiskets dag i Mörrumsån den 30 augusti!

Notiser Möjlighet för barn och ungdomar att testa fiska i ett av världens mest omtalade fiskevatten, Mörrumsån! Inte missa det...

Inga kommentarer
Miljöpartiet - Förbjud bottentrålning och ålfiske!

Miljöpartiet - Förbjud bottentrålning och ålfiske!

Eko/ Miljö I samband med Västerhavsveckan har Miljöpartiet gått ut med krav på stopp för ålfiske och bottentrålning! Krav som nu debatteras i kvällspressen då yrkesfisket kraftigt motsäger sig...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.