+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Ellen Bruno svarar på kritiken kring MSC-certifieringen och dubbla stolar!
Ellen Bruno svarar på kritiken kring MSC-certifieringen och dubbla stolar!
Fotograf: Gentseen Arkiv CC

Ellen Bruno svarar på kritiken kring MSC-certifieringen och dubbla stolar!

Hej Ellen Bruno, tack för att du ställer upp med svar på frågor kring MSC-certifieringen av strömmings- och sillfisket i Östersjön. En certifiering som fått hård kritik dom två senaste dagarna.

Kritiken har också rört dig som person person då du dels arbetar som Marknadschef på MSC med ansvar för Skandinavien och Östersjöregionen, dels sitter i förbundsstyrelsen för Sportfiskarna. En organisation som jobbat hårt för att nåt ut med budskapet om att tex kvoterna för det storskaliga strömmingsfisket måste minskas radikalt, till förmån för större och livskraftiga bestånd för att gynna det hårt drabbade småskaliga yrkesfisket.

Varför har MSC fattat beslut om denna certifiering?


- MSC bildades för att komma tillrätta med det globala överfisket. MSC utvecklar en standard som fisken kan välja att försöka certifieras sig emot.  Ett fristående certifieringsorgan, i det här fallet Acoura Marine, granskar fisket för att se om det möter standardens krav. Beslutet baseras på att fisket klarar kraven i de 28 kriterier som utgör MSCs globala standard för hållbart fiske. Det finns dock några villkor som fisket måste förbättra för att få behålla certifieringen.


Hur ser du på kritiken att du så att säga sitter på dubbla stolar?

- Jag stöder fullt ut Sportfiskarnas viktiga arbete med att driva på för en bättre förvaltning av fiskbestånden och skydd av ekosystemen i Östersjön. Jag tycker samtidigt att det finns en viktig roll för miljömärkningar för fisk och skaldjur, nämligen att ge konsumenter möjlighet att välja ett bättre alternativ. För mig finns ingen motsättning där, men jag är ödmjuk inför kritiken.


Kan du sitta kvar i förbundsstyrelsen framöver?

- Jag brinner för levande hav och fiske, och avser att bidra till att göra Sportfiskarna som organisation ännu bättre och starkare. Jag tror att min kunskap om yrkesfiskets förutsättningar och villkor kommer kunna bidra till att göra Sportfiskarna ännu mer relevanta och framgångsrika i den svenska fiskepolicyvärlden. Jag hoppas att jag fortfarande har förtroende från styrelsen och medlemmarna.

Tack för att du tog dig tid Ellen!

//Jan O FishEco


Dela denna artikel...

   


Kommentarer

11 kommentarer...
Laxkungen skrev...
Bara för blekt
Tycker inte reportern gör sitt jobb, de är ju inga rena svar utan dravel runt om kring. Måste ställa högre krav på svaren på frågorna eller inte publicera. Bara för dåligt tycker jag.
Klockan 22:52, 13 Juli 2020

Alex skrev...
Sämsta journalistiken
Vad är detta för något? Ska detta föreställa en bra intervju där de hårda frågorna verkligen behandlas och den som intervjuas verkligen ställs mot väggen? Vilket larv. Lägg ner.
Klockan 08:34, 05 Juli 2020

Dan Olofsson skrev...
Vart tog "Gefanivåravattenandan" vägen ?
Det är inget annat än en stor skandal att svensk fisk mals ner till fiskfoder som exporteras utomlands och att denna utrotning av ett helt hav miljömärks.
Klockan 11:08, 04 Juli 2020

Staffan Bergström skrev...
Lågt
Fisheco, ni kan bättre än att publicera en sån intentsägande intervju. Även om ni tycker frågorna är "klockrena" så lyckas ni inte ställa henne mot väggen och få något vettigt svar. Jag känner henne inte och vet att man ibland måste kompromissa men stå för det då och ge oss en vettig förklaring. Det här liknar vad väskustfiskarna gjorde för att utrota torsken på åttitalet.
Klockan 21:57, 03 Juli 2020

Andre skrev...
Msc
Ja detta var ju en kass intervju.
Klockan 10:48, 03 Juli 2020

Anders Svensson skrev...
Ellen Bruno har inget val
Ellen Bruno kan ju knappast kritisera sitt arbete och sin arbetsgivare. Då skulle hon ju förlora jobbet, detta oavsett vad hon tycker i frågan. Hon har inget annat val än att uttrycka sig svepande och generellt. Jag tycker också det är olämpligt att hon sitter i Sportfiskarna styrelse, framförallt på grund av att Sportfiskarna är en av de mest lögnaktiga organisationerna när det gäller yrkesfisket.
Klockan 08:10, 03 Juli 2020

Östersjöblues skrev...
Sen 60 talet har Regeringen har godkänt Industrifisket
Ellen Bruno står för samma politik som alla regeringar gjort sen 60 talet Fattar inte vad hon gör i sportfiskarna Allt småskaligt fiske i Östersjön är mer eller mindre slut Havsvatten myndigheten har igenom fört den politik som Palmes regering godkände 69 Ellen Bruno har en gång sagt till mig att man fiska bort Dioxin et från Östersjön Undrar om man fiska bort Pefas också vad säger du Ellen ?
Klockan 06:01, 03 Juli 2020

Jan Olsson skrev...
MSC
Erik. Frågorna var klockrena, vi ansvarar INTE för svaren!
Klockan 22:34, 02 Juli 2020

Erik skrev...
Fish Eco
Här fanns en väldigt bra möjlighet att förtydliga ställningstagande och vilka frågor hen driver för sportfiskets bästa. Fish Eco hade kunnat bli en faktabaserad röst som ställer ansvariga till svars..Måste tyvärr konstatera att jag sällan sett en blekare intervju. Vad handlar det om, djupt besviken , Jan O och gänget hade chansen att göra skillnad, men sår istället split fiskare emellan. Trist
Klockan 21:52, 02 Juli 2020

Fredrik roddan Radsby skrev...
Ja sägare & ryggdunkar
Ingen motsättning o man sitter i sportfiskarnas styrelse vilket då kan ses som dom indirekt stödjer detta utrotning fiske som MSC miljömärkt.. Sanslöst.. Sen till fisheco.. Kom igen nu.. Är detta för bleka PK frågor?.. De industriella Foder fisket är förödande för Östersjön.. Nu är de miljömärkt av en som sitter i styrelsen hos sportfiskarna!? Hallå!?!?! Vakna förfan!?!
Klockan 19:09, 02 Juli 2020

Thomas Nordlund skrev...
Snicksnack
Vilket svepande skitsvar! Det gav iaf inte mig något som jag kan tolka som något annat än ett politikersvar på någonting man helst inte vill prata om. Om hon inte kan förklara bättre än sådär så måste hon väck från sportfiskarna innan medlemstappet blir för stort!
Klockan 18:25, 02 Juli 2020

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 147 Nästa SistaÅrets första kräfttjuvfiskare i Vättern tagen!

Årets första kräfttjuvfiskare i Vättern tagen!

Notiser Igår larmades polisen till Vättern för att kontrollera en misstänkt tjuvfiskare! Mycket riktigt kunde en kräftfiskandes man i 75:års åldern uppbringas...

Inga kommentarer
Strömmen gick i kraftverket - laxen vandrade fel!

Strömmen gick i kraftverket - laxen vandrade fel!

Eko/ Miljö Åskan fick strömmen att försvinna i Vattenfalls kraftverk i Älvkarleby, då öppnades automatiskt en lucka som lockade mängder med lax och öring att stiga för att sedan fastna...

Inga kommentarer
Flugfiska gädda på sommaren!

Flugfiska gädda på sommaren!

Fluga Om flugfiske eftergädda på sommaren och ett smart sätt att förtynga gäddflugor! Senaste nytt på bloggen Gälgreppet...

Inga kommentarer
Flott SuperSizeabborre för Jakob Andersson!

Flott SuperSizeabborre för Jakob Andersson!

Spinn Vi gratulerar Jakob Andersson från Karlstad till den här flotta SuperSizeabborren!

Inga kommentarer
Tombas krönika Juli 2020

Tombas krönika Juli 2020

Mete Dax för ny krönika signerad Tomba, eller Tommi Meriläinen som han också heter! Som vanligt är det inte riktigt säkert vad det handlar om... men smått bisarr humor kan man räkna med...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.