+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Uttalande från förbundsstyrelsen om strömmingsfisket i Östersjön!
Uttalande från förbundsstyrelsen om strömmingsfisket i Östersjön!
Fotograf: Arkivbild Sportfiskarna

Uttalande från förbundsstyrelsen om strömmingsfisket i Östersjön!

Sportfiskarna ställer sig starkt kritiska till det pelagiska fisket på strömming och skarpsill som sker idag i Östersjön.

Omvittnade problem i skärgårdsfisket och omfattande rapporter om bristande tillgång strömming i kombination av varning från flera forskare gör att detta fiske inte kan ses som hållbart.

Vi vill flytta ut gränsen för storskalig trålning till 12 sjömil längs hela den svenska östersjökusten. Detta är ett krav vi drivit under flera år.

Vi kräver vidare att det införs fredningsområden för att skydda strömmingen i dess övervintringsområden.

Att det pelagiska fisket blivit certifierat enligt MSCs standard är djupt olyckligt. Vi kommer snarast att med MSC ta upp en diskussion om deras certifieringsprocess så att vi i framtiden, som sportfiskare och konsumenter, kan förlita oss på att en certifiering av ett fiske verkligen innebär ett hållbart fiske. Här krävs också ett tydligare mandat till ICES för att förvaltningen av olika bestånd verkligen skall fungera.
Vi kommer också att fortsatt driva kravet på en sammanhållen fiskeripolitik där all form för fiske regleras utifrån vad som hållbart och förenligt med god beståndsvård och där uttag sker utifrån vad som ger störst samhällsekonomisk nytta.

Sportfiskarna är den organisation som tydligast tar ställning för livet under ytan och vi kommer i varje läge att fortsätta att driva på i arbetet för livskraftiga bestånd i friska vatten.

Vi står i Sportfiskarna helt eniga i detta arbete.

Vi konstaterar också att Förbundsstyrelsen är demokratiskt vald, inte på politiska grunder utan baserad på kompetens inom vårt område och engagemang för sportfisket och för ett hållbart fiske. 

Kritik har framförts mot att det i Sportfiskarnas förbundsstyrelse sitter en ledamot som arbetar för MSC. Det bör framhållas att alla ledamöter i större eller mindre grad har arbeten eller ideella uppdrag på andra områden. Detta är i grunden en styrka för förbundet och utgör inget hinder för att vi kraftfullt kan besluta om och driva de frågor som är viktiga för oss. Ellen Bruno är en av förbundsstyrelsen mest välmeriterade ledamöter inom fisket. Hon är utbildad marinbiolog och har arbetat med havs- och vattenfrågor i mer än 15 år, bland annat i statlig förvaltning, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och är nu kommersiell chef MSC. Hon är inte överhuvudtaget involverad i certifieringsprocessen och sitter inte i MSCs styrelse.

Vi har i styrelsen fullt förtroende för varandra och respekt för de demokratiska spelregler som är grunden både för tillsättandet av förbundsstyrelsen i Sportfiskarna och för all vår verksamhet. I 100 år har vi företrätt våra medlemmar och det kommer vi också att göra de kommande 100 åren!Dela denna artikel...

   


Kommentarer

2 kommentarer...
Laxkungen skrev...
Pengar, makt och påtryckningar
Hej Tyvärr så har väl makt, pengar och påtryckningar styrt detta beslut mer än kunskap och sunt förnuft. Men organisationen rensar bort sig själva genom detta beslut då de tappar förtroende! Så nu behöver man inte bry sig om denna lobbyorganisation och deras märkning! Nicklas
Klockan 15:43, 11 Juli 2020

Fredrik roddan Radsby skrev...
Nu blev ja nyfiken..
Inget att göra med denna process? Men som anställd kommersiell Chef på MSC.. ÄR de inte välutbildade och meriterande Ellen. B den som ska alltså både SJÄLV i sitt uppdrag o säga till dem under henne att sälja /promota det MSC anser miljövänligt industri/foder fiske?!? . Där både handeln företagen ja Båtarna kan skylta med deras märkning och isig kanske då öka både sin omsättning och efterfrågan? Eller?! Ja nu är ja ju bara en oduglig men envis gammal gäddfiskare.. Så förklara gärna för mig vad en anställd kommersiell Chef på MSC gör för jag vill verkligen veta! Vill inte ni? Ja är säkert helt ute o cyklar o då ska Rätt ska ju vara rätt..
Klockan 21:48, 09 Juli 2020

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 149 Nästa SistaFishEco på gäddturné i Norrland!

FishEco på gäddturné i Norrland!

Spinn FishEco på turné i Norrland. Det ska fiskas, testas spön, fotas och lite andra hyss som att testa ut vår egen Buster Jerk serie Fyra Små Rätter som Mikael Breding målat...

Inga kommentarer
Skolbäcken sprider naturkunskap i Jämtland!

Skolbäcken sprider naturkunskap i Jämtland!

Eko/ Miljö Sportfiskarnas nyöppnade regionkontor i Jämtland fortsätter att utöka verksamheten. Under höstterminen kommer sju skolor med omkring 42 skolklasser delta i projekt Skolbäcken...

Inga kommentarer
Fiskars rörelser kartläggs för att förbättra skyddsinsatser!

Fiskars rörelser kartläggs för att förbättra skyddsinsatser!

Eko/ Miljö Marina skyddsområden finns bland annat för att skydda de fiskarter som lever i områdena. Men hur effektivt är egentligen skyddet? Nu ska Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med Länsstyrelsen Västerbotten kartlägga fiskars rörelser och beteende för att ta reda på just detta...

Inga kommentarer
Ny ranking i Swedish Pike League - Mälaren Cup avgord!

Ny ranking i Swedish Pike League - Mälaren Cup avgord!

Tävling Då får vi presentera ännu en ny ranking i Swedish Pike League! Stort grattis till segrarna Team PKJ som tyvärr inte är med i SPL. Dom som tog hem 1200 poäng blev tvåan, Team D-bandzfishing som med det...

Inga kommentarer
Förlängd fiskesäsong i Nyköpingsån!

Förlängd fiskesäsong i Nyköpingsån!

Notiser Möjligheten till fiske förlängs i Nyköpingsån. För att utnyttja den potential som ån besitter angående fiske, turism och fritidsaktiviteter har Sportfiskarna beviljats dispens från länsstyrelsen i Södermanland för förlängning av fisket i ån till och med senast 15 oktober 2020...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.