+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Nytt svenskt rekord på lubb - efter 21 års väntan!!!
Nytt svenskt rekord på lubb - efter 21 års väntan!!!
Fotograf: Sportfiskarna

Nytt svenskt rekord på lubb - efter 21 års väntan!!!

Vissa svenska sportfiskerekord är långlivade och svårslagna. Det svenska rekordet på djuphavslevande arten lubb har stått sig sedan 1999. Men efter att kände havsfiskaren Benny Johansson med kamrater begett sig ut på Skagerrak och lyckats lura ett tyngre exemplar är det 21 år gamla rekordet nu slaget. Ny rekordvikt är 15,5 kilo!

I slutet av juni gav sig Benny Johansson och hans två fiskekamrater Anders Sonesson och Torbjörn Frank ut på Skagerrak. Slutdestinationen var kring det djupområde som kallas ”10-gradar’n” av havsfiskespecialisterna. Benny och hans Team Abu/Garmin berättar själva:

– Vi började fisket på ett spegelblankt hav, med 470 meter vatten under båten. Som bonus simmade två valar runt båten i några timmar. Ganska omgående fick trion flera lubbar och en vitrocka. Även en håkäring på 200 centimeter kom upp och släpptes åter.

Morgonen därpå, den 26 juni, blev det fler stora lubbar och vitrockor, innan man bytte plats för att fiska långa. Både långa och vitrocka kom upp innan gänget bytte plats igen. På den nya positionen krokar och vevar Benny upp en rejäl lubb. När fisken bryter ytan inser trion att den är riktigt, riktigt stor. När de väger och mäter fisken inser de att den är potentiellt svenskt rekord, så de beslutar att åka i land och väga fisken på krönt våg.

nytt-lubbrekord2-800

I land vägs sedan fisken på en kontrollerad våg till 15 500 gram. Längden var 110 centimeter och omkretsen 76 centimeter. Lubben föll för en makrillagnad krok på cirka 485 meters djup.

– Så, förutom att de hade ett formidabelt fiske överlag kom Benny och company i land med ett svenskt rekord. Sportfiskarna har granskat och godkänt fångsten och gratulerar Benny Johansson till rekordet, säger Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Lubb (Brosme brosme) är en marin lakfisk med speciellt utseende. En lång ryggfena täcker största delen av ryggen och även analfenan är långsträckt. Kroppsformen är avsmalnande baktill. Skäggtömmen och det kraftiga slemlagret är andra kännetecken. En lubb kan bli ungefär 120 cm lång. Som matfisk är den mycket delikat med ett fast och smakrikt kött.

Läs om fler Storfiskar på StorfiskregistretDela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 151 Nästa SistaNu finns hopp om färre båtmotorstölder!

Nu finns hopp om färre båtmotorstölder!

Press/ reklam Hela Båtsverige jublar över regeringens förslag att ge tullen utökade befogenheter att stoppa misstänkt stöldgods...

1 kommentar
Trailer - Searching for Arapaima Gigas in the Amazons!

Trailer - Searching for Arapaima Gigas in the Amazons!

Notiser Det finns sportfiskare och så finns det sportfiskare utan gränser! Dom som reser 100:tals mil, tar sig över stock å sten, sumpmark och träsk för att förverkliga drömmen om det ultimata fisket!

Inga kommentarer
Välkomna på Höstlovfiske på Gotland

Välkomna på Höstlovfiske på Gotland

Notiser Höstledigheten kryper allt närmare och vad passar då bättre än att komma ut i den härligt friska luften och fiska...

Inga kommentarer
Kraftig minskning av strömmingsfisket i Östersjön 2021!

Kraftig minskning av strömmingsfisket i Östersjön 2021!

Eko/ Miljö Ministerrådet enades i natt om fiskekvoterna för Östersjön 2021. Laxfisket ökar, strömmingsfisket i centrala Östersjön minskar kraftigt och bag limit för fritidsfisket efter torsk i Öresund lämnas oförändrad...

Inga kommentarer
Välkomna på höstlovsfiske landet runt!

Välkomna på höstlovsfiske landet runt!

Eko/ Miljö Sportfiskarna storsatsar i år på höstlovsfiske på ett 30-tal orter från Luleå i norr till Malmö i syd...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.