+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Prognos - ​Något ökade kräftfångster i Vättern i år!
Prognos - ​Något ökade kräftfångster i år!
Fotograf: SLU

Prognos - ​Något ökade kräftfångster i Vättern i år!

SLU Aqua vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) presenterar sin prognos för hur fångsterna i årets signalkräftfiske i Vättern kommer att bli. Prognosen bygger på långa tidsserier av provfisken och klimatdata för ett antal viktiga skeden i en kräftas liv, från romkorn och kläckning fram till fångsten och kräftfatet.

I Vättern beräknas den relativa fångsten 2020 landa på 105 gram matkräftor per bur och natt, en liten uppgång med drygt fem procent jämfört med förra året, då fångsterna hade gått ner något sedan 2017. Totalfångsten i yrkesfisket beräknas till 115 ton om fisketrycket blir normalt och fisket pågår säsongen ut.

Så här dags på året, i semestertider och med datumet för den ”klassiska” kräftpremiären i dagarna, har SMHI trots sina resurser haft problem med väderprognoserna. Samtidigt efterfrågas en uppskattning av hur kräftfisket är och kommer att bli i år. Trots en kall maj hade juni värmerekord vilket skulle ha gett en normal kräftsäsong. Det kyliga vädret i juli gör det dock vanskligt att förutspå fisket men en sen säsong är trolig, då kräftorna först ska hinna ömsa, bli hungriga och därefter gå in i burarna. Rådet i år är, som oftast, att vänta med kräftfisket till slutet av augusti för att få bra fångster med välmatade kräftor. Från Finland, där fiskesäsongen startade den 21 juli, rapporterades tidigare också om en normal kräftsäsong, men nu något försenad på grund av det kalla vädret i juli. Hur fisket blir i år vet vi med säkerhet först efter avslutad säsong.

Men med långa tidsserier av provfisken och fångster som underlag kan man göra en prognos, ett kräftindex, för hur mycket kräftor det finns i sjön och hur fångsterna i en sjö kommer att bli.

– Alla vill veta hur fisket kommer att bli i största allmänhet, men det krångliga är att man måste skräddarsy en modell för varje enskild sjö, säger Lennart Edsman, forskare vid SLU Aqua. Fångsterna och effekterna av klimatet påverkas av sjöns storlek, djup, näringsstatus, vattenkemi, konkurrens från andra organismer, rovfisksamhället, beståndets täthet, skyddsmöjligheterna, bottensubstratet och var i landet sjön befinner sig.

Det gör att varje sjö kräver en helt unik prognosmodell med olika tidsförskjutningar av klimateffekterna och med hänsyn till vilka stadier i kräftans liv som är viktiga just där.

– I modellen för Vättern testade vi temperaturens betydelse för fyra kritiska faser i en kräftas liv: överlevnaden för rommen innan kläckningen, rekryteringen, tillväxten strax innan kräftorna blir fångstbara samt vuxna kräftors vinteröverlevnad, säger Lennart Edsman.

Kräftindex för Vättern visade att en bra fångst ett år hade en negativ effekt på fångsten nästa år. Det som hade störst betydelse för hur fångsten blev ett år var stress genom stora variationer i vintertemperaturen två år tidigare. Fångsterna per bur beräknas i år bli sex procent högre jämfört med förra året.

Kräftindexet har utarbetats i samarbete med Ekoll AB i Malmö och projektet har delfinansierats av Havs- och vattenmyndigheten.

Läs mer/ Fördjupning

Bohman, P., Edsman, L., Sandström, A., Nyström, P., Stenberg, M., Hertonsson, P., & Johansson, J. (2015). Predicting harvest of non-native signal crayfish in lakes—a role for changing climate? Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences73(5), 785-792.

https://www.nrcresearchpress.com/doi/10.1139/cjfas-2015-0241#.XUlIF2aP670

Kontaktperson:

Lennart Edsman, SLU, Institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua)

lennart.edsman@slu.se

Tel 010-478 42 26Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 150 Nästa SistaSkellefteå Kraft vilseleder om Hednäs kraftverk!

Skellefteå Kraft vilseleder om Hednäs kraftverk!

Eko/ Miljö Dags att agera! Det ökända kraftverket vid Hednäs dödar laxar, och har så gjort över tjugo år, detta medans ägaren Skellefteå Kraft tjänar hundratals miljoner utan att åtgärda problemen...

Inga kommentarer
Sportfiskarna kommenterar budgetpropositionen!

Sportfiskarna kommenterar budgetpropositionen!

Eko/ Miljö Sportfiskarna om regeringens höstbudget - missar att öka stödet för det viktiga friluftslivet men bra satsning på våtmarker och vattenvård...

Inga kommentarer
Utan fisk, inga svalor - ny studie visar de komplexa sambanden mellan hav och land!

Utan fisk, inga svalor - ny studie visar de komplexa sambanden mellan hav och land!

Eko/ Miljö Våra ekosystem är komplexa, när vi fiskat ut Östersjön får svalorna lida, ny kunskap från svenska forskare...

Inga kommentarer
Håll koll på dina vatten - C-Map Boating App gratis att ladda ner!

Håll koll på dina vatten - C-Map Boating App gratis att ladda ner!

Blogg 2013 Att ha sjökort i sin telefon eller läsplatta är inte dumt! C-Map Boating App är gratis, finns även som premium, kostar en liten peng men ger än fler funktioner...

Inga kommentarer
Laxar flyttades upp ovanför kraftverken i Rönne å!

Laxar flyttades upp ovanför kraftverken i Rönne å!

Eko/ Miljö Inom projektet LIFE Connects genomfördes under vecka 38 båtelfiske i Rönneå efter fullvuxen lax. Målet var att fånga in, märka och flytta ett 10-tal laxar uppströms kraftverken...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.