+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Tre nya svenska sportfiskerekord från djuphavet!
En vecka fick Andreas Niklasson vara rekordinnehavare, men han är nog inte ledsen för det efter denna formidabla lubb.
Fotograf: Storfiskregistret

Tre nya svenska sportfiskerekord från djuphavet!

Långt ut på Skagerrak, i de riktigt djupa områdena, lever många spännande fiskarter. Tidigare i somras sattes nytt sportfiske på en av dem – lubb. Nu har lubbrekordet överträffats två gånger ytterligare. Dessutom har den ovanliga arten skoläst fått en ny rekordputsning.

Tidigare under sommaren satte Benny Johansson nytt rekord i och med sin fångst av en lubb på hela 15 500 gram. Rekordet slogs efter 21 långa år, men skulle bara visa sig hålla en dryg månad.
Den 31 juli var det nämligen dags för nytt lubbrekord igen. Denne gång var det Andreas Niklasson som tillsammans med Johan Wajkert och Rikard Fjällström åkte ut på Skagerrak. Ute på 435 meters djup börjar linan röra sig och Andreas krokar fisken. En massiv tyngd följer. Det visar sig att det är en riktigt stor lubb som kommer upp till ytan.

– Fisken mäts till 112 centimeter och en omkrets på 67 centimeter. Andreas lyckades sedan få en guldlax, som blev hans 37:e storfiskart, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.
Väl iland vägdes lubben på två olika vågar, som kontrollerats av Sportfiskarna. Vikten blev 15 680 gram – och nytt rekord för Andreas. Men inte heller denna lubb höll sig kvar i toppen av listan särskilt länge.

Bara åtta dagar senare, den 8 augusti ska rekordet slås igen. Nu är det Robert Pederson som fiskar tillsammans med Elias Johansson vid området som havsfiskarna döpt till ”10-gradar’n”. Ungefär 500 meter ner får Robert ett rejält hugg. Faktum är att de inte bara är en superstor lubb som lite senare bryter ytan. För på det nedre tacklet sitter en håkäring på 185 centimeter! De fick lyfta in lubben, säkra håkäringen vid båtsidan och reda ut det hela. Håkäringen mättes på utsidan av båten innan den oskadad fick dyka ner i djupet igen! Lubbens längd var 110 centimeter och omkretsen 81,5. Väl i land väger den stora lubben 16 540 gram.

– Efter att vågen testats mot en laboratorievåg kunde vikten fastställas och Robert Pederson är nu ny rekordinnehavare, konstaterar Nicka Hellenberg

Båda rekordlubbarna lurades att hugga över makrill nere i djupet. Totalt har vi alltså noterat tre nya rekord på en och samma art under loppet av ett par månader.

nytt-lubbrekord-3-20...
Foto: Storfiskregistret / Tredje rekordet på bara ett par månader. Robert Pedersons lubb på 16 540 gram är gällande rekord efter en osannolik sommar där ute på Skagerrak.

Skoläst – rekord på en märklig fisk

12 augusti är Christian Bergqvist ute och fiskar på Skagerrak, i sällskap av Torbjörn Sandin, Viktor Sandin och Nicklas Kolbeck. De fiskar i ett område som brukar kallas Inferno – ett djuphavsområde som än så länge är relativt outforskat. Kvartetten bestående av erfarna havsfiskare har stora planer och lyckas också fånga flera fina lubbar, vitrockor och håkäringar.
De använder långa wiretackel med två cirkelkrokar, en lite högre upp och en på släp. Cirkelkrokarna används för att dessa knappt skadar hajar och rockor, eftersom de i regel fastnar i mungipan och kan släppas åter. De använder hel makrill som agn.

– En av fiskarna som nappar åt sig härligheten är en skoläst. Denna ovanliga fångst visar sig vara hela 83 centimeter lång och 32 i omkrets. Fisken väger 1 341 gram på en krönt våg i land och överträffar det tidigare rekordet på 1 220 gram från 2011, informerar storfiskregistreraren Nicka Hellenberg, .

skolast-rekord-2020-...
Foto: Storfiskregistret / Skoläst heter den – denna sällsynt art. Christian Bergqvists exemplar på 1 341 gram är den hittills tyngsta sportfiskefångade.

Om Skolästen

Skolästen (Coryphaenoides rupestris) är en djupvattensart som enligt litteraturen lär leva på främst nordhavsräkor. Skolästen förekommer då och då i olika fångstrapporter, men får ändå anses som en rätt ovanlig fisk. I Storfiskregistret finns endast fyra exemplar registrerade.

Sportfiskarna har nu utsett båda lubbarna och skolästen till nytt svenskt rekord och gratulerar rekordinnehavarna.

Mer information om de nya rekorden och övriga drygt 36 400 storfiskar av alla de slag finns i Sportfiskarnas Storfiskregister på: www.sportfiskarna.se

Mer information:

Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.seDela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 151 Nästa SistaNu finns hopp om färre båtmotorstölder!

Nu finns hopp om färre båtmotorstölder!

Press/ reklam Hela Båtsverige jublar över regeringens förslag att ge tullen utökade befogenheter att stoppa misstänkt stöldgods...

1 kommentar
Trailer - Searching for Arapaima Gigas in the Amazons!

Trailer - Searching for Arapaima Gigas in the Amazons!

Notiser Det finns sportfiskare och så finns det sportfiskare utan gränser! Dom som reser 100:tals mil, tar sig över stock å sten, sumpmark och träsk för att förverkliga drömmen om det ultimata fisket!

Inga kommentarer
Välkomna på Höstlovfiske på Gotland

Välkomna på Höstlovfiske på Gotland

Notiser Höstledigheten kryper allt närmare och vad passar då bättre än att komma ut i den härligt friska luften och fiska...

Inga kommentarer
Kraftig minskning av strömmingsfisket i Östersjön 2021!

Kraftig minskning av strömmingsfisket i Östersjön 2021!

Eko/ Miljö Ministerrådet enades i natt om fiskekvoterna för Östersjön 2021. Laxfisket ökar, strömmingsfisket i centrala Östersjön minskar kraftigt och bag limit för fritidsfisket efter torsk i Öresund lämnas oförändrad...

Inga kommentarer
Välkomna på höstlovsfiske landet runt!

Välkomna på höstlovsfiske landet runt!

Eko/ Miljö Sportfiskarna storsatsar i år på höstlovsfiske på ett 30-tal orter från Luleå i norr till Malmö i syd...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.