+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Vattenkraft KO-anmäls för begreppet ”förnybar”...
Vattenkraft KO-anmäls för begreppet ”förnybar”
Fotograf: Älvräddarna

Vattenkraft KO-anmäls för begreppet ”förnybar”...

Ordförande i Älvräddarnas Samorganisation, Christer Borg, har skickat en anmälan om vilseledande marknadsföring till Konsumentverket, KO. Företagen som anmäls är Vattenfall AB, E.ON och Fortum AB. Skälet är att de i strid med ISO 14021 som reglerar hur företag får marknadsföra sig med miljöargument, ett regelverk som KO använder sig av, använder begreppet ”förnybar” om sin vattenkraftsproduktion.

Enligt den under 2011 reviderade versionen av ISO 14021 som reglerar hur företag får använda miljöbegrepp i sin marknadsföring kan inte vattenkraft generellt kallas för förnybar i Sverige. Skälet är att påståenden om förnybarhet endast kan godkännas om vattenkraften produceras i enlighet med kriterierna för hållbar utveckling. ISO använder sig av Brundtlandrapportens definitioner: ”Hållbar utveckling är en utveckling som tillgodoser våra behov idag utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.”   

 De juridiska och lagliga tillstånd med vilken svensk vattenkraft bedrivs innebär mängder av miljöproblem som gör den oförenlig med Brundtlanddefinitionen om en hållbar utveckling, och därmed också med ISO-systemets definition på vad som får kallas ”förnybar energiproduktion” i samband med vattenkraft. 

 Eftersom 97 % av de svenska 2 100 vattenkraftverken bedrivs med tillstånd som meddelats enligt lagar tidigare än vår nuvarande miljöbalk, uppfyller denna produktion inte kriterierna för att kunna kallas förnybar, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas samorganisation.

Miljöbalken är den första lagstiftning runt vattenverksamheter som tar upp begreppet ”hållbar utveckling” och som dessutom infört olika typer av skyddsåtgärder för dessa. Skyddsåtgärderna kan vara fiskvägar som möjliggör fiskvandring förbi dammarna eller andra hänsynstaganden som idag saknas i den absoluta merparten av svenska vattenkraftverk. Skadorna på miljön i våra vattenkraftverk är direkt knutna till de gamla villkoren från äldre lagstiftning. Det är också denna föråldrade lagstiftning som gör att Sverige som nation med absolut största sannolikhet kommer att få viten för fördragsbrott i och med att vi inte kan uppnå kraven i det EU-rättsligt bindande vattendirektivet, avslutar Christer Borg.

Mer information:

http://www.alvraddarna.se/index.php?p=150,

Kontaktuppgifter:
Christer Borg,
ordförande Älvräddarna:
0706-84 74 31,
christer.borg@alvraddarna.seDela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 138 Nästa SistaChrister Bramstedt är stekhet - SuperSizeabborre igen!

Christer Bramstedt är stekhet - SuperSizeabborre igen!

Spinn Christer Bramstedt gör det igen! Ännu en riktigt granner abborre i drömformat, över båda gränserna...

Inga kommentarer
Skötselråd och tips för ett problemfritt båtägande!

Skötselråd och tips för ett problemfritt båtägande!

Notiser Här kommer massor med tips för hur du verkligen tar hand om din sportfiskebåt, då håller den mycket längre...

Inga kommentarer
11:årig superhjälte rensade vandringshinder!

11:årig superhjälte rensade vandringshinder!

Notiser Så här ska det vara! Fiskevård i unga år! Bara elva år gamle Elias med pappa Tomas rycker in o städar vandringshinder...

Inga kommentarer
Jobba som Fiskehandläggare!

Jobba som Fiskehandläggare!

Notiser Drömjobbet för någon som älskar fiskar och fiske! Fiskehandläggare på Länsstyrelsen i Blekinge...

Inga kommentarer
Nu släpps del 2 av Sportfiskarnas artfilmer och arthäften!

Nu släpps del 2 av Sportfiskarnas artfilmer och arthäften!

Notiser Nu lanserar Sportfiskarna artfilmer och arthäften om flertalet svenska fiskarter! Nu kommer del två, öringen...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.