+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Vattenkraft KO-anmäls för begreppet ”förnybar”...
Vattenkraft KO-anmäls för begreppet ”förnybar”
Fotograf: Älvräddarna

Vattenkraft KO-anmäls för begreppet ”förnybar”...

Ordförande i Älvräddarnas Samorganisation, Christer Borg, har skickat en anmälan om vilseledande marknadsföring till Konsumentverket, KO. Företagen som anmäls är Vattenfall AB, E.ON och Fortum AB. Skälet är att de i strid med ISO 14021 som reglerar hur företag får marknadsföra sig med miljöargument, ett regelverk som KO använder sig av, använder begreppet ”förnybar” om sin vattenkraftsproduktion.

Enligt den under 2011 reviderade versionen av ISO 14021 som reglerar hur företag får använda miljöbegrepp i sin marknadsföring kan inte vattenkraft generellt kallas för förnybar i Sverige. Skälet är att påståenden om förnybarhet endast kan godkännas om vattenkraften produceras i enlighet med kriterierna för hållbar utveckling. ISO använder sig av Brundtlandrapportens definitioner: ”Hållbar utveckling är en utveckling som tillgodoser våra behov idag utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.”   

 De juridiska och lagliga tillstånd med vilken svensk vattenkraft bedrivs innebär mängder av miljöproblem som gör den oförenlig med Brundtlanddefinitionen om en hållbar utveckling, och därmed också med ISO-systemets definition på vad som får kallas ”förnybar energiproduktion” i samband med vattenkraft. 

 Eftersom 97 % av de svenska 2 100 vattenkraftverken bedrivs med tillstånd som meddelats enligt lagar tidigare än vår nuvarande miljöbalk, uppfyller denna produktion inte kriterierna för att kunna kallas förnybar, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas samorganisation.

Miljöbalken är den första lagstiftning runt vattenverksamheter som tar upp begreppet ”hållbar utveckling” och som dessutom infört olika typer av skyddsåtgärder för dessa. Skyddsåtgärderna kan vara fiskvägar som möjliggör fiskvandring förbi dammarna eller andra hänsynstaganden som idag saknas i den absoluta merparten av svenska vattenkraftverk. Skadorna på miljön i våra vattenkraftverk är direkt knutna till de gamla villkoren från äldre lagstiftning. Det är också denna föråldrade lagstiftning som gör att Sverige som nation med absolut största sannolikhet kommer att få viten för fördragsbrott i och med att vi inte kan uppnå kraven i det EU-rättsligt bindande vattendirektivet, avslutar Christer Borg.

Mer information:

http://www.alvraddarna.se/index.php?p=150,

Kontaktuppgifter:
Christer Borg,
ordförande Älvräddarna:
0706-84 74 31,
christer.borg@alvraddarna.seDela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 135 Nästa SistaInga nya tillstånd för fiskodling i Kramfors kommun!

Inga nya tillstånd för fiskodling i Kramfors kommun!

Eko/ Miljö När tillstånden för fiskodling i Kramfors kommun går ut inom kort kommer dessa inte att förnyas av miljöskäl...

Inga kommentarer
Dramatik när båtmotortjuvar fångades!

Dramatik när båtmotortjuvar fångades!

Notiser De senaste åren har stölderna av båtar och motor ökat dramatiskt men den här gången kom dom inte undan...

Inga kommentarer
Film - Aspmärkning och restaurering i Lövstaån!

Film - Aspmärkning och restaurering i Lövstaån!

Eko/ Miljö Under 2019 genomförde Sportfiskarna en aspmärkning och restaurering i Lövstaån som filmatiserades, för att visa upp hur ett märkningsprojekt kan gå till....

Inga kommentarer
Sportlovsfiske i region syd!

Sportlovsfiske i region syd!

Eko/ Miljö Nästa vecka är Sportlovet här och det betyder fiske! Sportfiskarnas regionkontor i syd arrangerar fyra kostnadsfria aktiviteter för barn och unga i regionen från måndag till torsdag...

Inga kommentarer
Fiskare kritiska till videoövervakning, men kastar allt mer torsk överbord!

Fiskare kritiska till videoövervakning, men kastar allt mer torsk överbord!

Eko/ Miljö För varje 100 kg fångad torsk kastar danska fiskare dessutom 12 kg torsk tillbaka i havet, trots att det strider mot EUs regler...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.