+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Skellefteå Kraft vilseleder om Hednäs kraftverk!
Döda laxar har under åren varit en vanlig syn nedanför Hednäs kraftstation.
Fotograf: Thomas Johansson

Skellefteå Kraft vilseleder om Hednäs kraftverk!

Sportfiskarna bemöter här ett antal påståenden från företaget om det ökända kraftverket vid Hednäs som dödat laxar i över tjugo år.

Skellefteå Kraft är ägare till ett flertal vattenkraftverk som har tydlig negativ påverkan på vattenmiljö och fiskbestånd. Ett av de värsta exemplen är Hednäs kraftstation i Åby älv. Anläggningen vid Hednäs har under mer än 20 år hindrat laxbeståndet i Åby älv från att kunna öka då laxen har mycket svårt att passera och nå de omkring 170 kilometer av vattensystemet som ligger uppströms. Döda laxar nedströms kraftverket har rapporterats frekvent i fiskemedia och även exempelvis i Uppdrag granskning.

Sportfiskarna och andra miljöorganisationer har i många år arbetet för att Skellefteå Kraft ska avveckla kraftverket till förmån för en bättre vattenmiljö, ett ökat laxbestånd och ökad biologisk mångfald. Tyvärr har företaget envist vägrat att arbeta för en avveckling. Detta trots att man går med flera 100 miljoner i vinst årligen och profilerar sin verksamhet som hållbar där biologisk mångfald ska vara ett av företagets viktiga fokusområden.

Med stora vinster finns såklart möjlighet för företaget att konkret arbeta med olika miljöprojekt för ökad biologisk mångfald, vilket en avveckling av det småskaliga vattenkraftverket i Hednäs otvetydigt skulle ge...

Läs mer här -> Sportfiskarna
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 151 Nästa SistaPåminnelse - missa inte 08 ABBORREN 31 oktober!

Påminnelse - missa inte 08 ABBORREN 31 oktober!

Tävling Lördag den 31 oktober är det dags för den årliga och mycket prestigefyllda båtfisketävlingen 08 ABBORREN! Anmäl dig nu!

Inga kommentarer
Rönne å ska bli en självklar fiskedestination!

Rönne å ska bli en självklar fiskedestination!

Notiser Rönne å och Ringsjöarna ska bli en självklar och attraktiv destination för laxfiske i Skandinavien. Nu startar sex kommuner en gemensam förstudie som ska kartlägga tänkbara platser för fiske och friluftsliv längs ån och ge underlag för hur naturturismen kan utvecklas...

Inga kommentarer
Sportfiskarna lanserar nytt fiskekort i Uppland!

Sportfiskarna lanserar nytt fiskekort i Uppland!

Notiser Lagom till höstlovet lanseras Sportfiskarnas nya Uppsalakort som ger tillgång till fiske i ett 10-tal sjöar i Uppland. Välkomna att prova fiskelyckan på våra vatten...

Inga kommentarer
Nu finns hopp om färre båtmotorstölder!

Nu finns hopp om färre båtmotorstölder!

Press/ reklam Hela Båtsverige jublar över regeringens förslag att ge tullen utökade befogenheter att stoppa misstänkt stöldgods...

1 kommentar
Trailer - Searching for Arapaima Gigas in the Amazons!

Trailer - Searching for Arapaima Gigas in the Amazons!

Notiser Det finns sportfiskare och så finns det sportfiskare utan gränser! Dom som reser 100:tals mil, tar sig över stock å sten, sumpmark och träsk för att förverkliga drömmen om det ultimata fisket!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.