+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
 Nyköpingsån torrlagd vid underhåll av kraftverk - Sportfiskarna polisanmäler!
Död öring nedanför Fors vattenkraftverk 2020-09-23
Fotograf: Rickard Gustafsson

Nyköpingsån torrlagd vid underhåll av kraftverk - Sportfiskarna polisanmäler!

Nyköping Vattenkraft AB har i veckan sänkt vattennivån i Nyköpingsån så mycket att mängder av fisk och musslor dog. Torrläggningen riskerar att spoliera den kvarvarande fiskesäsongen i ån. Sportfiskarna har anmält händelsen till Länsstyrelsen i Södermanlands län som är tillsynsmyndighet och kommer även polisanmäla torrläggningen som miljöbrott.

Under veckan sänktes vattnet av i de nedre delarna av Nyköpingsån för underhåll av kraftverket vid Storhuskvarn. Avsänkningen var så kraftig och snabb att vattenmiljön bevisligen tog skada. Sportfiskarnas regionkontor i Nyköping som upplåter fisket i ån och nyligen fick dispens för en förlängd fiskesäsong efter havsöring fram till den 15 oktober är närmast uppgivna inför händelsen.

-Vi upplåter fisket för allmänheten och jobbar därigenom för att marknadsföra Nyköpingsåns unika naturvärden. Vi tar även ut många barn och unga på fiske i olika aktiviteter i ån. Vi har haft mängder av tillresta fiskare i år vilket är en bra affär för kommunens lokala näringsliv. Torrläggningen av ån förstör möjligheterna för vår verksamhet och visar med all tydlighet att vattenkraft i Nyköpingsån är helt fel vägval för kommunen, betonar en upprörd Nils Ljunggren, regionchef för Sportfiskarna Region Mitt.

Läs mer här -> Sportfiskarna


Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 151 Nästa SistaOlika åsikter om varför lax och öring dör i åarna!

Olika åsikter om varför lax och öring dör i åarna!

Eko/ Miljö Statens veterinärmedicinska anstalt och fiskforskaren Stellan Hamrin är inte överens om vad som orsakar fiskdöden i åar och älvar...

Inga kommentarer
Påminnelse - missa inte 08 ABBORREN 31 oktober!

Påminnelse - missa inte 08 ABBORREN 31 oktober!

Tävling Lördag den 31 oktober är det dags för den årliga och mycket prestigefyllda båtfisketävlingen 08 ABBORREN! Anmäl dig nu!

Inga kommentarer
Rönne å ska bli en självklar fiskedestination!

Rönne å ska bli en självklar fiskedestination!

Notiser Rönne å och Ringsjöarna ska bli en självklar och attraktiv destination för laxfiske i Skandinavien. Nu startar sex kommuner en gemensam förstudie som ska kartlägga tänkbara platser för fiske och friluftsliv längs ån och ge underlag för hur naturturismen kan utvecklas...

Inga kommentarer
Sportfiskarna lanserar nytt fiskekort i Uppland!

Sportfiskarna lanserar nytt fiskekort i Uppland!

Notiser Lagom till höstlovet lanseras Sportfiskarnas nya Uppsalakort som ger tillgång till fiske i ett 10-tal sjöar i Uppland. Välkomna att prova fiskelyckan på våra vatten...

Inga kommentarer
Nu finns hopp om färre båtmotorstölder!

Nu finns hopp om färre båtmotorstölder!

Press/ reklam Hela Båtsverige jublar över regeringens förslag att ge tullen utökade befogenheter att stoppa misstänkt stöldgods...

1 kommentar

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.