+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Harrprojektet testar nya metoder för att hitta lekplatser!
Harrprojektet testar nya metoder för att hitta lekplatser!
Fotograf: länsstyrelserna i Västerbotten och Norrbotten

Harrprojektet testar nya metoder för att hitta lekplatser!

Under våren och sommaren har Harrprojektet inventerat kustområden i Västerbotten och Norrbotten för att hitta fler platser där den unika kustlekande harren leker. Nu fortsätter arbetet med nya metoder. 

I Västerbotten har projektet hittills bara hittat lekplatser kring Holmöarna. Vårens insatser intensifierades därför dit för att få en bättre bild av antalet lekplatser och för att samla in mer kunskap om hur de ser ut. Resultatet blev att vi hittade flera nya lekplatser i området.

Lekplatser är områden där harren reproducerar sig, det vill säga där honorna lägger sina ägg och hanarna befruktar äggen med mjölke. Havslekande harr lägger sin rom efter stränder på grus- och stenbottnar.

 
Närbild på fem runda ägg från harr i en håv.

Romkorn av harr som samlats in vid Holmön.

 

Lågvatten i juni torrlade vissa lekområden

Det ihållande högtrycket i juni gjorde att vattenståndet i havet sjönk och många lekplatser blev periodvis mer eller mindre torrlagda. Många harrägg blev instängda i små pölar där vattentemperaturen tidvis översteg 20°C, vilket innebär att embryot dör.

Lågt vatten under försommaren är ingen unik företeelse och det är normalt att överlevnaden hos harrens ägg varierar mellan olika år. Vid återbesök under senare delen av juni observerade projektet harryngel, flera ägg hade alltså klarat sig trots lågvattnet i juni.

 
Stenig strand med en liten vattenansamling.

Lågvattnet i juni resulterade i att äggen blev instängda i små pölar.

 

Test med utterbräda, flugkast och undervattensdrönare

Projektet testar nu fiske med utterbräda och flugkast för att undersöka om de kan användas för att uppskatta mängden harr längs kusten. Utterbrädan är ett fiskeredskap som kan liknas vid en mini-katamaran. Den dras efter en båt och på brädan sitter ett antal flugor som släpar i vattenytan när båten körs framåt. Flugkastet består av ett flöte och tre flugor.

Fisket med dessa metoder upprepas tre gånger per dag, ett antal dagar i följd. Förhoppningen är att resultaten ska kunna användas för att skatta mängden harr över tid. Tidigare under året har vi även gjort försök med undervattensdrönare för att kartlägga harr i havet. Senare i höst kommer resultaten att analyseras och då får vi veta om de nya metoderna fungerar.

 

Sedan 2019 samarbetar länsstyrelserna i Västerbotten och Norrbotten för att bevara och stärka den havslekande harren.

Bottenviken och Norra Kvarken är de enda kända platserna i världen där det bevisats att harr leker i havsmiljö. Harren förknippas annars främst med bäckar och älvar.

Kunskapen om harr som leker i havet är begränsad och syftet med projektet är att ta reda på mer.Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 156 Nästa SistaBlack Weekend - Årets största rea hos EL-GE Sportfiske!

Black Weekend - Årets största rea hos EL-GE Sportfiske!

Press/ reklam Vid tolvslaget i natt startar Black Weekend på EL-GE Sportfiske. Det innebär mängder av erbjudanden och galet låga priser på massor av aktuella varor. Så passa på att fynda nu...

Inga kommentarer
Nya Humminbird APEX - exceptionell ekolodsprestanda!

Nya Humminbird APEX - exceptionell ekolodsprestanda!

Press/ reklam Med nya APEX-serien lanserar Humminbird sin största skärm någonsin, exceptionell ekolodsprestanda och med fokus på nätverksfunktioner utlovas något alldeles extra...

Inga kommentarer
Miljödom skapar fria vandringsvägar till Hornsjön på Öland!

Miljödom skapar fria vandringsvägar till Hornsjön på Öland!

Eko/ Miljö Ölands största sjö, Hornsjön, kommer nu att få en faunapassage så att fisk kan vandra upp och leka i sjön.

Inga kommentarer
Ekosystem och hållbarhet i fokus på Östersjöfiske 2020!

Ekosystem och hållbarhet i fokus på Östersjöfiske 2020!

Eko/ Miljö Det fanns en bred enighet om ekosystemets betydelse bland talare och medverkande vid sista upplagan av Östersjöfiske 2020...

Inga kommentarer
Illegala ålfisket minskar säger HaV!

Illegala ålfisket minskar säger HaV!

Notiser Ny teknik och fler kontroller har fått ner tjuvfisket efter den rödlistade ålen. Bland annat startade övervakning med drönare under 2018.

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.