+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Harrprojektet testar nya metoder för att hitta lekplatser!
Harrprojektet testar nya metoder för att hitta lekplatser!
Fotograf: länsstyrelserna i Västerbotten och Norrbotten

Harrprojektet testar nya metoder för att hitta lekplatser!

Under våren och sommaren har Harrprojektet inventerat kustområden i Västerbotten och Norrbotten för att hitta fler platser där den unika kustlekande harren leker. Nu fortsätter arbetet med nya metoder. 

I Västerbotten har projektet hittills bara hittat lekplatser kring Holmöarna. Vårens insatser intensifierades därför dit för att få en bättre bild av antalet lekplatser och för att samla in mer kunskap om hur de ser ut. Resultatet blev att vi hittade flera nya lekplatser i området.

Lekplatser är områden där harren reproducerar sig, det vill säga där honorna lägger sina ägg och hanarna befruktar äggen med mjölke. Havslekande harr lägger sin rom efter stränder på grus- och stenbottnar.

 
Närbild på fem runda ägg från harr i en håv.

Romkorn av harr som samlats in vid Holmön.

 

Lågvatten i juni torrlade vissa lekområden

Det ihållande högtrycket i juni gjorde att vattenståndet i havet sjönk och många lekplatser blev periodvis mer eller mindre torrlagda. Många harrägg blev instängda i små pölar där vattentemperaturen tidvis översteg 20°C, vilket innebär att embryot dör.

Lågt vatten under försommaren är ingen unik företeelse och det är normalt att överlevnaden hos harrens ägg varierar mellan olika år. Vid återbesök under senare delen av juni observerade projektet harryngel, flera ägg hade alltså klarat sig trots lågvattnet i juni.

 
Stenig strand med en liten vattenansamling.

Lågvattnet i juni resulterade i att äggen blev instängda i små pölar.

 

Test med utterbräda, flugkast och undervattensdrönare

Projektet testar nu fiske med utterbräda och flugkast för att undersöka om de kan användas för att uppskatta mängden harr längs kusten. Utterbrädan är ett fiskeredskap som kan liknas vid en mini-katamaran. Den dras efter en båt och på brädan sitter ett antal flugor som släpar i vattenytan när båten körs framåt. Flugkastet består av ett flöte och tre flugor.

Fisket med dessa metoder upprepas tre gånger per dag, ett antal dagar i följd. Förhoppningen är att resultaten ska kunna användas för att skatta mängden harr över tid. Tidigare under året har vi även gjort försök med undervattensdrönare för att kartlägga harr i havet. Senare i höst kommer resultaten att analyseras och då får vi veta om de nya metoderna fungerar.

 

Sedan 2019 samarbetar länsstyrelserna i Västerbotten och Norrbotten för att bevara och stärka den havslekande harren.

Bottenviken och Norra Kvarken är de enda kända platserna i världen där det bevisats att harr leker i havsmiljö. Harren förknippas annars främst med bäckar och älvar.

Kunskapen om harr som leker i havet är begränsad och syftet med projektet är att ta reda på mer.Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 167 Nästa SistaFishr.tv är en helt ny plattform för livesänt sportfiske!

Fishr.tv är en helt ny plattform för livesänt sportfiske!

Notiser Fishr.tv är en helt ny plattform för livesänt sportfiske! Tanken på sikt är att ”alla kan livefiska! Kolla in sändningarna imorgon lördag då det ska jagas "plussare"...

Inga kommentarer
Sportfiskarna jobbar med id!

Sportfiskarna jobbar med id!

Eko/ Miljö Har du sett id leka i vår? Lägg då gärna upp din observation på artportalen eller kontakta Sportfiskarna...

Inga kommentarer
Utveckla ditt fiske- häng med på Sportfiskarnas föreläsningar!

Utveckla ditt fiske- häng med på Sportfiskarnas föreläsningar!

Notiser Tillsammans med Sportfiskarna anordnar Studiefrämjandet två digitala föreläsningar för dig som är fiskeintresserad...

Inga kommentarer
Sportfiskarna söker erfaren projektledare till fiskevårdsverksamhet i Stockholm!

Sportfiskarna söker erfaren projektledare till fiskevårdsverksamhet i Stockholm!

Eko/ Miljö Är du en erfaren vattenvårdare och drömmer om att arbeta för en organisation där passionen för fiske, fiskevård och levande vattenmiljöer genomsyrar arbetet?

Inga kommentarer
Hjälp till med gratis fiske på första metardagen!

Hjälp till med gratis fiske på första metardagen!

Notiser Sportfiskarna uppmanar alla fiskeföreningar och FVO:n landet runt att upplåta fiske gratis på första metardagen 13 maj...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.