+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Rönne å ska bli en självklar fiskedestination!
Rönne å ska bli en självklar fiskedestination
Fotograf: FishEco

Rönne å ska bli en självklar fiskedestination!

Rönne å och Ringsjöarna ska bli en självklar och attraktiv destination för laxfiske i Skandinavien. Nu startar sex kommuner en gemensam förstudie som ska kartlägga tänkbara platser för fiske och friluftsliv längs ån och ge underlag för hur naturturismen kan utvecklas.

Kommunerna Eslöv, Hörby, Höör, Åstorp, Klippan och Ängelholm arbetar gemensamt med att utveckla Rönne å och Ringsjöarna. Förra året fick Klippans kommun 20 miljoner kronor från EU:s Life program. Pengarna ska användas för att ta bort tre kraftverk längs ån och återställa ett fritt flödande Rönne å med ett rikt djur- och naturliv.

I samband med detta tilldelades även 1.7 miljoner kronor via EU:s stödprogram Leader och den Europeiska havs – och fiskerifonden till en förstudie för att undersöka möjligheten att utveckla fisket och besöksnäringen i området. Ängelholms kommun är projektägare och nu har projektledaren Kornelia Johansson inlett arbetet.

– Vi ska ta reda på hur vi på bästa sätt kan skapa förutsättningar för att göra Rönne å och Ringsjöarna till ett område dit turister söker sig. Det kan handla om allt från att undersöka biologiska förutsättningar längs ån, till att konkret peka ut vilka platser som lämpar sig bäst för fiske och friluftsliv. Vi ska även ge förslag till helhetsupplevelser med boende och mat, säger Kornelia Johansson.

Som ett första steg i förstudien kommer det under vintern genomföras sex workshops, en i varje kommun som är med i projektet.

– Tanken är att de som är intresserade ska få möjlighet att träffas och diskutera förutsättningarna för hur fiske och naturturismen i området kan utvecklas, utbyta idéer och tankar, säger Kornelia. Jag vet att det finns en stor kunskap och engagemang för Rönne å och Ringsjöarna och jag vill gärna ta vara på det inom projektet. Jag hoppas också att olika aktörer längs ån ska bli inspirerade och få upp ögonen för möjligheterna med fiske och naturturism, säger Kornelia Johansson.

Inom ramarna för förstudien kommer det även utföras en rad olika utredningar. Vidare planeras studieresor, bland annat till Mörrums Kronolaxfiske men även till Skottland.

– Vi vill inspireras och lära av goda exempel. I Mörrum har man kommit långt och fått till en bra organisation och besöksverksamhet. I Skottland har man en lång erfarenhet av fisketurism och där finns många bra exempel att titta på.

Inom kort kommer mer information om projektet att finnas tillgänglig på kommunernas hemsidor. Förstudien är planerad att vara färdig till mars 2022 och då är tanken att Kornelia ska lämna över ett färdigt förslag.

– Då hoppas jag att vi har väckt ett stort intresse för Rönne å och Ringsjöarna som besöksmål och att det finns ett välfungerande samarbete kring naturturism mellan kommunerna. Nyckeln är att det finns en samverkan mellan kommunerna och övriga aktörer. Då tror jag vi har alla förutsättningar för att Rönne å och Ringsjöarna ska locka både besökare och våra egna invånare.

* Förstudien görs med stöd från Leader Nordvästra Skåne med Öresund.

För kontakt och mer information: 

Kornelia Johansson
Projektledare
kornelia.johansson@engelholm.se
0435-28068
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 167 Nästa SistaFishr.tv är en helt ny plattform för livesänt sportfiske!

Fishr.tv är en helt ny plattform för livesänt sportfiske!

Notiser Fishr.tv är en helt ny plattform för livesänt sportfiske! Tanken på sikt är att ”alla kan livefiska! Kolla in sändningarna imorgon lördag då det ska jagas "plussare"...

Inga kommentarer
Sportfiskarna jobbar med id!

Sportfiskarna jobbar med id!

Eko/ Miljö Har du sett id leka i vår? Lägg då gärna upp din observation på artportalen eller kontakta Sportfiskarna...

Inga kommentarer
Utveckla ditt fiske- häng med på Sportfiskarnas föreläsningar!

Utveckla ditt fiske- häng med på Sportfiskarnas föreläsningar!

Notiser Tillsammans med Sportfiskarna anordnar Studiefrämjandet två digitala föreläsningar för dig som är fiskeintresserad...

Inga kommentarer
Sportfiskarna söker erfaren projektledare till fiskevårdsverksamhet i Stockholm!

Sportfiskarna söker erfaren projektledare till fiskevårdsverksamhet i Stockholm!

Eko/ Miljö Är du en erfaren vattenvårdare och drömmer om att arbeta för en organisation där passionen för fiske, fiskevård och levande vattenmiljöer genomsyrar arbetet?

Inga kommentarer
Hjälp till med gratis fiske på första metardagen!

Hjälp till med gratis fiske på första metardagen!

Notiser Sportfiskarna uppmanar alla fiskeföreningar och FVO:n landet runt att upplåta fiske gratis på första metardagen 13 maj...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.