+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Elvaårige Theo tog nytt svenskt rekord på bonito!
Elvaårige Theo tog nytt svenskt rekord på bonito!
Fotograf: Sportfiskarna

Elvaårige Theo tog nytt svenskt rekord på bonito!

Elvaårige Theo Björkman från Åsa är ny svensk rekordhållare på arten bonito med en fisk på hela 3 810 gram. Enligt Sportfiskarnas Storfiskregister är han förmodligen den yngsta rekordinnehavaren någonsin.

Den 17 oktober var Theo med sin familj ute och fiskade makrill och vitling i de salta vattnen utanför Hallandskusten. Innan de avslutade för dagen bestämde de sig för att köra lite trolling i ett område utanför Bua, där den snabbsimmande arten bonito, eller ryggstrymmig pelamid, brukar hålla till. 

Strax därefter bet en riktigt stor och stark fisk över Theos vobbler. På ett Youtube-klipp som redan fått stor spridning kan man se hur Theo med proffsig teknik kämpade ner fisken tills den var mogen för håven. 

Fisken var 68 centimeter lång och vägde 3,81 kilo. Och efter att vågen skickats in för kontroll i ett laboratorium kunde Sportfiskarna fastställa vikten och godkänna fisken till nytt svenskt sportfiskerekord.

– Det är oerhört roligt att utse Theo till vår förmodligen yngste rekordhållare någonsin. Vi har inga andra noteringar om någon yngre som fångat ett svenskt rekord. Hans bonito pulvriserar det tidigare rekordet på 2 850 gram, som sattes så sent som i september, informerar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Sportfiskarna skickar stora gratulationer till Theo Björkman för hans nya svenska rekord!

Om boniton

Bonito, eller ryggstrimmig pelamid” (Sarda sarda på latin), registrerades för första gången i Sportfiskarnas storfiskregister år 2010. Den är en snabbsimmande art som är vanligare på varmare breddgrader, men som under senare år ibland anlänt svenska Västkusten i mer eller mindre stort antal. Den fångas på lättare spinnutrustning, fluga eller trolling och är mäkta populär som sportfisk när den väl dyker upp. Den är dessutom en mycket fin matfisk. 

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971. I dagsläget innehåller detta register över 37800 storfiskar av alla de slag finns i Sportfiskarnas Storfiskregister på: www.sportfiskarna.se

Pressbild på rekordfisken hittar ni här: Pressbilder

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 159 Nästa SistaIsarna lägger sig - Många nya fiskar i Swedish Ice Pike Open!

Isarna lägger sig - Många nya fiskar i Swedish Ice Pike Open!

Tävling Det märks att isen sakta men säkert intar våra sjöar, SIPO bara växer! Alla helgens anmälningar har nu gåtts igenom och registrerats...

Inga kommentarer
Båtbyggarprojektet Tiny boat Sweden - Montera sjösättningsdäck!

Båtbyggarprojektet Tiny boat Sweden - Montera sjösättningsdäck!

Notiser Emil Jonsson filmar sitt båtbyggarprojekt Tiny Boat Sweden! I del ett på Youtube får båten nya smarta sjösättningsdäck!

Inga kommentarer
Mellansjön stängd för fiske på öppet vatten!

Mellansjön stängd för fiske på öppet vatten!

Vinter Sportfiskarnas put and take-sjö på Värmdö är nu stängd på grund av isläggning. Om isläget tillåter öppnas sjön senare för isfiske...

Inga kommentarer
Kung Tommy allt närmare svenska rekordet!

Kung Tommy allt närmare svenska rekordet!

Vertikalfiske Tommy Blomander öppnade fiskeåret på ett helt fantastiskt sätt! Från kajaken har han fångat ytterligare två otroliga gösar!

Inga kommentarer
Miljömålsberedningen kritisk till fiskeriförvaltningen!

Miljömålsberedningen kritisk till fiskeriförvaltningen!

Eko/ Miljö Miljömålsberedningen presenterar ett ambitiöst och kraftfullt helhetsgrepp om havsmiljöpolitiken i och med sitt betänkande "Havet och människan" säger Sportfiskarna...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.